GuidePedia

0


Σε μια σειρά δηλώσεων μετά τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό. «Νομίζω ότι το Ισραήλ κατανοεί ότι μια σημαντική μερίδα του παλαιστινιακού λαού δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CBS. Ο ισχυρισμός του Μπάιντεν επαναλήφθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ και στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

ΤΟΥ Bassam Tawil
ΠΗΓΗ GATESTONE INSTITUTE

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάς, ο Μπλίνκεν «εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στον παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους ή τις νόμιμες φιλοδοξίες τους για αυτοδιάθεση και ίσα μέτρα αξιοπρέπειας, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Χαμάς είναι μια ασήμαντη ομάδα τρομοκρατών που δεν απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής. είναι και επικίνδυνη. Αυτός ο ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, η οποία αποδεικνύει ότι η Χαμάς στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια σημαντική μερίδα των Παλαιστινίων.

Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα βασίζεται σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας Πολιτικής και Έρευνας (PSR) και στα αποτελέσματα των εκλογών για το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο και φοιτητικά συμβούλια πανεπιστημίων και επαγγελματικές ενώσεις. Βασίζεται επίσης σε μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της Χαμάς πριν και μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και τραυμάτισαν περισσότερους από 4.000.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του PSR, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι εάν πραγματοποιούνταν νέες προεδρικές εκλογές σήμερα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε θα κέρδιζε το 58% των ψήφων, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς θα λάμβανε μόνο το 37%. Ο «ένοπλος αγώνας» (τρομοκρατία) της Χαμάς κατά του Ισραήλ υποστηρίχθηκε από το 58% του παλαιστινιακού κοινού, έδειξε η δημοσκόπηση. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) των Παλαιστινίων πιστεύει ότι η Χαμάς είναι η πιο άξια να εκπροσωπεί και να ηγείται του παλαιστινιακού λαού σήμερα, ενώ το 24% πιστεύει ότι η φατρία Φάταχ του Αμπάς (η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη) αξίζει περισσότερο. Το 44% πιστεύει ότι και οι δύο είναι ανάξιοι εκπροσώπησης και ηγεσίας.


Μια άλλη δημοσκόπηση του PSR, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωσε ότι το 66% των Παλαιστινίων πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του και το 51% πιστεύει ότι ο παλαιστινιακός λαός θα είναι σε θέση «να ανακτήσει την Παλαιστίνη στο μέλλον» (δηλαδή, να καταστρέψει το Ισραήλ). Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των Παλαιστινίων συμμερίζεται την επιθυμία της Χαμάς να εξαλείψει το Ισραήλ, όπως εκφράζεται στον καταστατικό χάρτη της τρομοκρατικής ομάδας του 1988. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 71% των Παλαιστινίων υποστηρίζει τη δημιουργία ένοπλων ομάδων για τη δολοφονία Ισραηλινών.

Τους τελευταίους μήνες, φοιτητές που συνδέονται με τη Χαμάς κέρδισαν τις εκλογές σε δύο μεγάλα παλαιστινιακά πανεπιστήμια στη Δυτική Όχθη. Στο Πανεπιστήμιο An-Najah στη Ναμπλούς, το Ισλαμικό Μπλοκ της Χαμάς κέρδισε την πλειοψηφία 40 εδρών στο φοιτητικό συμβούλιο, ενώ οι πιστοί του Abbas/Fatah εξασφάλισαν 38 έδρες. Στο Πανεπιστήμιο Birzeit, κοντά στη Ραμάλα, την de facto πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, το Ισλαμικό Μπλοκ Wafa που συνδέεται με τη Χαμάς κέρδισε 25 έδρες από τις 51 έδρες του φοιτητικού συμβουλίου. Ένα φοιτητικό μπλοκ της Χαμάς κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των εδρών στο Πολυτεχνείο Παλαιστίνης στη Χεβρώνα νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με το Middle East Eye:

“Οι εκλογές σε Birzeit και An-Najah θεωρούνται το καμπανάκι της πολιτικής της Δυτικής Όχθης. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών διαβάζονται ως αντανάκλαση της ευρύτερης παλαιστινιακής κοινωνίας, της θέσης της για την Παλαιστινιακή Αρχή και των προσανατολισμών των ψηφοφόρων σε όποιες ευρύτερες εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν Στο μέλλον. Χωρίς γενικές παλαιστινιακές εκλογές στον ορίζοντα, οι δημοσκοπήσεις των φοιτητών θεωρούνται ως «τεστ για τη μέτρηση της κοινής γνώμης»…».

Το 2021, ο Αμπάς ακύρωσε τις εκλογές που είχε ζητήσει για την προεδρία και το κοινοβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού συνειδητοποίησε ότι η παράταξή του Φατάχ θα έχανε από τη Χαμάς, όπως συνέβη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006. «Η απόφαση να ακυρωθούν οι εκλογές προήλθε από ουσιαστικές ανησυχίες όλων των φατριών της Φάταχ για την ήττα από τη Χαμάς», δήλωσε ο Δρ. Ίντο Ζέλκοβιτς, επικεφαλής του τμήματος Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Ακαδημαϊκό Κολλέγιο Jezreel Valley του Ισραήλ.

“Οι διαιρέσεις εντός της Φατάχ και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί μέσα στις φατρίες της έρχονται σε αντίθεση με το ενιαίο μέτωπο που παρουσίασε η Χαμάς πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές. Για να αποφύγει όλα αυτά ο Αμπάς επέλεξε να καθυστερήσει τις εκλογές, ρίχνοντας την ευθύνη στον Ισραήλ επειδή [υποτίθεται] εμπόδισε την ψηφοφορία κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Το 2006, η Χαμάς σημείωσε μια σημαντική νίκη όταν οι εκπρόσωποί της κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές. Από τις 132 έδρες στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, η Χαμάς κέρδισε 76 έδρες έναντι 43 της Φατάχ. Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν, ο Αμπάς γνωρίζει ότι η Χαμάς εκπροσωπεί πράγματι πολλούς Παλαιστίνιους, και σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν, ο Αμπάς έχει δει τις διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν λίγα μίλια μακριά από το γραφείο του στη Ραμάλα, τον απόηχο της σφαγής των Ισραηλινών της 7ης Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν, ο Αμπάς έχει δει επίσης τις πολυάριθμες τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με τη Χαμάς που εμφανίστηκαν στη Δυτική Όχθη τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτές οι ομάδες, όπως το Jenin Battalion και το Lions’ Den, ευθύνονται για τη δολοφονία και τον τραυματισμό δεκάδων Ισραηλινών από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Αμπάς και οι αξιωματούχοι του κατανοούν πλήρως ότι η Χαμάς δεν είναι μια ομάδα εξωγήινων που προσγειώθηκε από τον Άρη. «Η Χαμάς είναι αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού λαού», είπε το 2014. Ο πρώην αξιωματούχος της PLO, Χανάν Ασράουι, αναγνώρισε επίσης τη σημασία της Χαμάς στην παλαιστινιακή κοινωνία:

«Η Χαμάς είναι αναπόσπαστο μέρος του [παλαιστινιακού] λαού και είναι ένα από τα εθνικά και κοινωνικά στοιχεία του λαού». Εάν, σύμφωνα με τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν, η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, πώς εξηγούν το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν πέρυσι στη συγκέντρωση της ομάδας για τον εορτασμό της 35ης επετείου από την ίδρυσή της; Επίσης, πώς εξηγούν το γεγονός ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ενώθηκαν με τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιτέθηκαν στις ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας;

Δηλώνοντας ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους, ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν υπονοούν ότι ο Αμπάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι οι γνήσιοι και νόμιμοι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και στον υπουργό του ότι ο Αμπάς διανύει πλέον το 18ο έτος της τετραετούς θητείας του. Ο Αμπάς εξελέγη το 2005 και έκτοτε οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν διεξαγάγει προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση του PSR έδειξε ότι το 78% των Παλαιστινίων δεν πιστεύει στον Αμπάς και θέλει να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσιάζει έναν ψευδή ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι αντίθετοι στη Χαμάς και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, η οποία επιβραβεύει τους τρομοκράτες που δολοφονούν Εβραίους με μηνιαίες αποδοχές, είναι «εταίρος ειρήνης» για το Ισραήλ. Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δεν αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Πρόσφατα, ο Αμπάς υπενθύμισε σε όλους ότι είναι αντισημίτης και αρνητής του Ολοκαυτώματος.

Μιλώντας στις 24 Αυγούστου σε συνάντηση της Φατάχ στη Ραμάλα, ο Αμπάς είπε: “Λένε ότι ο Χίτλερ σκότωσε τους Εβραίους επειδή ήταν Εβραίοι και ότι η Ευρώπη μισούσε τους Εβραίους επειδή ήταν Εβραίοι. Δεν είναι αλήθεια. Εξηγήθηκε ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι πολέμησαν τους Εβραίους λόγω του κοινωνικού τους ρόλου και όχι της θρησκείας τους Οι Ευρωπαίοι πολέμησαν εναντίον αυτών των ανθρώπων λόγω του κοινωνικού τους ρόλου στην κοινωνία, που είχε να κάνει με τοκογλυφία, χρήματα και ούτω καθεξής».

Πότε θα καταλάβουν ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δολοφόνων ηγετών της Χαμάς και του Αμπάς του αντισημίτη; Σίγουρα, ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν γνωρίζουν ότι ο Αμπάς δεν έχει καταδικάσει τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η σιωπή του Αμπάς είναι μια ξέφρενη έγκριση της εν ψυχρώ σφαγής εκατοντάδων εκατοντάδων Ισραηλινών. Ας μην υπάρχει κανένα λάθος σε αυτό: τόσο η Χαμάς όσο και ο Αμπάς αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Παλαιστινίων που στόχος τους είναι να δολοφονήσουν Εβραίους και να καταστρέψουν το Ισραήλ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top