GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Η Ρωσία πρωτοστάτησε στο EW έχοντας προετοιμαστεί στην τεχνολογία από τον πόλεμο στη Συρία το 2015 και την προσάρτηση της Κριμαίας ένα χρόνο πριν

Όλοι γνωρίζουμε ότι νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση, είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης.

Για να φθάσει σε αυτό το σημείο μάλιστα, ο νικητής θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου ενώ βασικό συστατικό για την επίτευξη της νίκης είναι η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του αντιπάλου.

Επιπροσθέτως, αποκαλύφθηκαν νέα συστήματα και δυνατότητες ρωσικού Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW), που είναι καταστροφικά για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τις κρυπτογραφημένες ραδιοεπικοινωνίες, σε ένα ανησυχητικά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η επιτυχία του Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ώθησε τον αμερικανικό στρατό να αναβιώσει την τακτική του ικανότητα στην περιοχή που μειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης.

Ο αμερικανικός στρατός έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες για να λειτουργήσει το τακτικό του πεδίου μάχης EW και τις δυνατότητες παρεμβολής, σύμφωνα με τον Βοηθό Γραμματέα του Στρατού για Απόκτηση, Επιμελητεία και Τεχνολογία Doug Bush, δεσμεύοντας τη Lockheed Martin να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο του συστήματος.

Μια αναφορά στο Defense News, προσδιορίζει τα προγράμματα της Ομάδας Μάχης Σύστημα Επίγειας Ταξιαρχίας (TLS-BCT) και Echelons Above Brigade (EAB).

Το TLS συνδυάζει τον κυβερνοχώρο, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα συστήματα πληροφοριών σημάτων, ενώ η παραλλαγή BCT προορίζεται για μικρότερους σχηματισμούς. Το EAB είναι το μεγαλύτερο και πιο ικανό παράγωγό του που προορίζεται για σχηματισμούς σε επίπεδο Μεραρχίας και Σώματος.

Ο έλεγχος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι κρίσιμος στον σύγχρονο πόλεμο, καθώς χρησιμοποιείται για καθοδήγηση όπλων, επικοινωνία και διάρρηξη και διακοπή των επικοινωνιών του εχθρού.

Ρωσικό προβάδισμα στο EW

Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει για πρώτη φορά στα τέλη Ιουνίου για τη ρωσική τεχνογνωσία στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα συστήματα αντι-drone, που οδήγησαν στην κατάρριψη πολλών τουρκικών TB-2 Bayraktar που προσπαθούσαν να περιορίσουν τη χρήση τους.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει αυτήν την τεχνογνωσία από την εμπειρία της στη Συρία, τον πόλεμο του Ντονμπάς και τη σύγκρουση της Κριμαίας το 2014.

«Μια έκθεση του Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) σημείωσε ότι, το EW της Μόσχας παρέμεινε σταθερά αποτελεσματικό και κατέρριψε σχεδόν 10.000 ουκρανικά drones το μήνα, περίπου 333 την ημέρα», αναφέρει το μέσο.

Όπως και η «κλιμακωτή» αεράμυνα της, με προοδευτικά επικαλυπτόμενα συστήματα εδάφους-αέρος (SAM) μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, οι ρωσικές επίγειες δυνάμεις έχουν κατανείμει επαρκώς τις πλατφόρμες EW που καλύπτουν κάθε 10 χιλιόμετρα του μετώπου. Η Ρωσία διαθέτει το πιο ποικίλο φάσμα συστημάτων για την αντιμετώπιση των πάντων, από drones, επικοινωνίες, σήματα δορυφορικής πλοήγησης και δορυφόρους.



Διαφορετικά συστήματα της Μόσχας

Μερικές από τις γνωστές πλατφόρμες EW της Ρωσίας είναι το Krasukha-2, Krasukha-4, RB-341V LEER-3, R-330Zh Zhitel, Murmansk-BN και Moskva-1. Μαζί με τα Electronic Support (ES) και της Electronic Attack (EA), εκτελούν παρεμβολές σήματος ραδιοφώνου, επικοινωνιών, ραντάρ δορυφορικής πλοήγησης διαφόρων συχνοτήτων και μπάντες.

Υπενθυμίζουμε ότι, η Ρωσία με το σύστημα 14Ts227 Tobol EW διέκοψε τον «συγχρονισμό» της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink με τα επίγεια τερματικά της.
Ο στρατός των ΗΠΑ είναι πίσω

Μια αναφορά του Νοεμβρίου 2019 στο NBC ανέφερε πώς οι αμερικανικοί στρατιωτικοί αφυπνίστηκαν και συνειδητοποίησαν το ξεκάθαρο προβάδισμα της Ρωσίας στο EW.

Ενώ η Ρωσία τελειοποιούσε τη χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν κυρίως στην καταπολέμηση μη κρατικών παραγόντων όπως οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα, που δεν είχαν την τεχνολογία για να εμπλακούν σε ηλεκτρονικό πόλεμο.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η έκθεση διευκρίνισε ότι ο στρατός των ΗΠΑ επηρεάστηκε ιδιαίτερα από αυτή την έλλειψη. Ταυτόχρονα, το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) διατήρησαν αξιόπιστες δυνατότητες και συστήματα, με εξειδικευμένα πλοία και αεροσκάφη για το σκοπό αυτό.

Αλλά σε μια σύγκρουση εναντίον ενός εχθρού με ισχυρή αεράμυνα σήμερα, οι χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να έχουν τις δυνατότητές τους σε ετοιμότητα.

Στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι πραγματοποιούσαν μια ενημέρωση ρουτίνας μάχης μέσω ασυρμάτου ή τηλεφώνου. Σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή τους πληρεξουσίους της, «αυτός ο τύπος δράσης θα στοχοποιήσει μονάδες μέσω ηλεκτρονικού πολέμου και στη συνέχεια θα χτυπήσει με πυροβολικό», ανέφερε το δημοσίευμα του NBC απο μια ανώνυμη στρατιωτική μελέτη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top