GuidePedia

0

ΕΙΡΩΝΙΚΟΙ, προκλητικοί και από θέση ισχύος εμφανίζονται απέναντι στην Ελλάδα ο Κροάτης Πρόεδρος και ο Αλβανός Πρωθυπουργός. Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικά γεγονότα, έχουμε μίαν ομολογουμένως άδικη επίθεση εκ μέρους των δύο Βαλκανίων ηγετών, και είναι πλέον σαφές το κενό κυρίως στην εξωτερική πολιτική καθώς δεν υπάρχει η δέουσα απάντησις σε όσα προκλητικά δηλώνουν Μιλάνοβιτς και Ράμα, καθώς γενικώτερα παρατηρείται ολιγωρία ως προς την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

Ο Κροάτης Πρόεδρος επιμένει στο κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων και των επιθέσεων στην ελληνική Δικαιοσύνη, και ωσάν «εκπρόσωπος» των χούλιγκαν της Ντυναμό Ζάγκρεμπ, υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα και ότι η Ελληνική Αστυνομία τους συμπεριφέρεται σαν σε «αιχμαλώτους πολέμου». Και όμως υπάρχει Πρόεδρος ευρωπαικής χώρας που το 2023 κατηγορεί μια άλλη χώρα της ΕΕ ότι οι κακοποιοί που έχουν συλληφθεί για πολλά κακουργήματα είναι «αιχμάλωτοι πολέμου»! Άραγε η Πρόεδρος της Κομμισσιόν που παραθέριζε με τον Πρωθυπουργό στην Σούδα ενημερώθηκε για τις προσβολές που δέχεται η χώρα μας ή δεν φθάνει το «σήμα» τόσο νότια;

Ο Μιλάνοβιτς υποστηρίζει ότι εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για το πως θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τους 100 συλληφθέντες. «Μπορώ να αναφέρω τους λόγους γιατί έγινε και γιατί στην Ελλάδα, και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κροατίας. Χωρίς ίχνος ντροπής ισχυρίσθηκε ότι οι 105 συλληφθέντες διεσκορπίσθησαν σε διάφορες φυλακές της χώρας «ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν! Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαική Ένωσις. Οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με την δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαική Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε» κατέληξε. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, διεφώνησε με τον Πρόεδρο και τον κάλεσε να μη «βοηθεί» τους χούλιγκαν. Αλλά και αυτός ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να απελαθούν οι περισσότεροι στην Κροατία.

Στον Κροάτη Πρόεδρο απήντησε με ήπιο τόνο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Στράτος Ευθυμίου, υπενθυμίζοντάς του ότι στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου, είναι σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα, και η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. «Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Νοτιώτερα στην Αλβανία, η κατάστασις είναι πιο περίπλοκη, καθώς καταπατώνται και εξευτελίζονται δημοκρατικά δικαιώματα εις βάρος της ελληνικής μειονότητος. Με αφορμή την μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Χειμάρρας για την απελευθέρωση του δημάρχου κ. Φρέντη Μπελέρη, παρουσία των δημάρχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ραμα δήλωσε «άφωνος» από την αντίδραση της μειονότητος κάνοντας λόγο για «σουρρεαλιστική εμφάνιση της παρεμβάσεως της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης.» Επί πλέον, δεν έκρυψε τα ειρωνικά σχόλια για την παρουσία των κ.κ. Μπακογιάννη και Ζέρβα. Απευθυνόμενος «στους Έλληνες φίλους που ήρθαν στην Χειμάρρα εν μέσω διακοπών» ο Ράμα έκανε λόγο για ένα «μοναδικό σώου σε τουρίστες από όλη την Ευρώπη, που φέτος έχουν αποβιβαστεί περισσότεροι από ποτέ στις αλβανικές ακτές» και προσθέτει ότι «ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία. Και να διαμαρτυρηθούν αν θέλουν!»

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες και επιθέσεις κατά των Ελλήνων και της ελληνικής Κυβερνήσεως ο Ράμα ασκεί δριμεία κριτική σε εκείνους που θέλουν να απελευθερώσουν τον κ. Μπελέρη θέτοντας ως όρο ακόμη και την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Επικαλείται την επιστολή του αντιπροέδρου της Κομμισσιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ιδιοκτησία των Ελλήνων «φίλων» και ισχύει ο,τι ισχύει και για τους Αλβανούς. Θεωρεί πρωτοφανές να γίνεται ελληνική κινητοποίησις αιρετών σε μια άλλη χώρα ενάντια στις Αρχές του κράτους. «Αυτή είναι μια από εκείνες τις τυπικές καταστάσεις, για την έκφραση “Είμαι άφωνος!” είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό και θα ήθελες να σταματήσεις εκεί. Είναι όμως κι αυτή από εκείνες τις χαρακτηριστικές καταστάσεις, όταν στα Βαλκάνια ζωντανεύει η έκφραση “το πάπλωμα καίγεται για έναν ψύλλο!”, γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε, για να μην συμβεί ποτέ αυτό» δήλωσε ο Ράμα. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Μπελέρης θα συνεχίσει να κρατείται νομίμως στην φυλακή και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωσή του και όχι όσα δήλωσαν οι διαδηλωτές.

Ανησυχεί σοβαρά ότι οι Έλληνες στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν το θέμα Μπελέρη ως ζήτημα της ελληνικής μειονότητος και μπορεί να «επιφέρει την οπισθοδρομική συνέπεια της αναζωπυρώσεως της σημαίας του εθνικισμού και των αμοιβαίων αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η σημαία σε παραπληροφορημένα στρώματα και ορισμένες ομάδες εξτρεμιστών, που καλωσορίζουν αυτές τις περιπτώσεις ενώ έχουν στο χέρι τους ένα κουτάκι βενζίνης που δεν αμφιβάλλω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι όχι μόνο εγώ και η αλβανική κυβέρνησις αλλά και ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνησις δεν το θέλουμε καθόλου.»

Οι Αλβανοί αστυνομικοί επεχείρησαν να ματαιώσουν την συγκέντρωση υπέρ του κ. Μπελέρη προβάλλοντας δήθεν έγγραφο ότι υπάρχει κίνδυνος. Φυσικά κανείς δεν έκανε πίσω. Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε την συγκέντρωση «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται. Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντη Μπελέρης». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός της Μακεδονίας είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top