GuidePedia

0



Παντελής Σαββίδης
Το κουρδικό μας αφορά άμεσα. Όχι, μόνο, σε επίπεδο κοινής γνώμης, όπου το περί δικαίου αίσθημα δημιουργεί μια συναισθηματική στάση της κοινωνίας η οποία θεωρεί αδιανόητο ένας λαός 35 εκατομμυρίων να μην έχει πατρίδα. Αλλά και σε κρατικό επίπεδο. Η κουρδική υπόθεση κρατά δεσμευμένη την Τουρκία σε έναν πόλεμο που αν τελειώσει θα ενισχύσει τις δυνάμεις της κατά της Ελλάδας.

Η επικαιρότητα του κουρδικού έχει να κάνει με τις τελευταίες τουρκικές επιχειρήσεις, διαστάσεις των οποίων πρέπει να προσεγγίσουμε. Έστω, επιγραμματικά:

1.-Οι τουρκική φονικοί βομβαρδισμοί, κατά αμάχων, είχαν ως δικαιολογία αντίποινα κατά της βόμβας που εξεράγη στο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και η φερομένη ως δράστης, την απέδωσε-αν την απέδωσε, στους Κούρδους.

2.-Το HDP, κοινοβουλευτικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της βόμβας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αλλά απέρριψαν την πρόταση τα συγκυβερνώντα κόμματα (το AKP του Ερντογάν και το Εθνικιστικό του Μπαχτσελί). Γιατί;

3.-Η δράστης φέρεται απο δημοσιεύματα να είναι Σύρια απο το Χαλέπι με το εξής ιστορικό. Ένας απο τους αδελφούς της είναι αξιωματικός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δύναμης που μάχεται κατά του Άσαντ και ελέγχεται απο την Τουρκία. Ένας άλλος αδελφός της μάχεται με τον ISIS. Είναι στέλεχος του ISIS.

4.-Με αφορμή την υπόθεση της βόμβας εγκατέλειψαν τους Κούρδους, και άφησαν την Τουρκία να βομβαρδίσει την Συρία και το Ιράκ, και οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί. Το έχουν κάνει και οι Ευρωπαίοι.

5.-Οι Αμερικανοί διαθέτουν στην βορειοανατολική Συρία δύναμη 900 ατόμων η παρουσία των οποίων ενοχλεί τη Ρωσία. Η Ρωσία επιδιώκει, σε συνεργασία με την Τουρκία, να εκδιώξει τους αμερικανούς απο την περιοχή. Με την πολιτική που ακολουθούν οι Αμερικανοί εκθέτοντας τους Κούρδους συμμάχους τους, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί. ποιο όφελος έχουν οι Κούρδοι απο την αμερικανική παρουσία;

6.-Οι Κούρδοι είναι η βασική συνιστώσα που ο ISIS δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Έχουν μέχρι στιγμής απώλειες 15.000 ανθρώπων.

7.-Η Τουρκία με τις επιχειρήσεις της, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να ελέγξει περιοχές στις οποίες τον έλεγχο θα πάρουν απο τους Κούρδους δυνάμεις του ISIS με τον οποίο, η Τουρκία, διατηρεί επαφές. Έχει δε καταφέρει να θεωρεί τρομοκρατική δύναμη οποιαδήποτε χώρα αμφισβητεί αυτήν την πολιτική συνεργασίας με τον τρομοκρατικό ISIS.

8.-Όπως λέει ο Στρατηγός Λάζαρος Καμπουρίδης, η Τουρκία έχει αλλάξει απο το 2018 το δόγμα της αποτροπής σε δόγμα προληπτικού χτυπήματος. Σήμερα το δόγμα της, το οποίο συμπυκνώνεται στη φράση “θα έρθουμε ένα βράδυ” είναι να επιλέγει στόχους, να επιννοεί φανταστικά σενάρια πρόκλησης εναντίον της και κινδύνου και να χτυπά κράτη. Αυτό το δόγμα θέλει να εφαρμόσει και στην περίπτωση της Ελλάδας και θα το κάνει αν, και όταν, κρίνει απαραίτητο.

9.-Το ελληνικό δόγμα είναι αποτροπή. Ας κρίνουν και ας σκεφθούν οι Επιτελείς αν το δόγμα αυτό εξασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top