Η Τουρκία απαντά στη συμφωνία Ελλάδα και Αιγύπτου με το γεωτρύπανο Abdülhamid Han και σχέδια για έρευνες στη... Γαλάζια Πατρίδα.
Αναβρασμός φαίνεται πως επικρατεί στην Τουρκία μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην οριοθετημένη από το 2020 μεταξύ τους ΑΟΖ. Πρόκειται για μια συμφωνία που αποτελεί πλήγμα για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει κυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.Σε μια προσπάθεια να «γυρίσει» το παιχνίδι υπέρ της, η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για την «έξοδο» του γεωτρύπανου Abdülhamid Han στη Μεσόγειο με τον γενικό διευθυντή της πετρελαϊκής ΤΡΑΟ να διαμηνύει ότι θα ερευνηθεί κάθε περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αμφισβητώντας συστηματικά τις ελληνικές ζώνες ευθύνης SAR, έχει επεκτείνει παράνομα και αυθαίρετα, με εσωτερική νομοθεσία, τη δική της περιοχή ευθύνης μέχρι τον 26ο παράλληλο, καταλαμβάνοντας σημαντικό τμήμα του ελληνικού FIR τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Ωστόσο, η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου όχι μόνο ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά πλήττει και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Από την πλευρά της, η Αθήνα διαμηνύει -μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου- ότι η χώρα θα αντιδράσει εάν το τουρκικό γεωτρύπανο παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία.
Τα σχέδια για το Abdülhamid Han
Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής πετρελαϊκής ΤΡΑΟ, Melih Han Bilgin, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Abdülhamid Han θα είναι έτοιμο να εργαστεί ξανά στη Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης το προσεχές διάστημα.
«Συνεχίζουμε να ψάχνουμε σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Στην πραγματικότητα έχουμε σχεδιάσει βήμα προς βήμα, εβδομάδα προς εβδομάδα, που και τι θα κάνουμε και εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις των σχεδίων» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τουρκικό γεωτρύπανο αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του Tasucu για εργασίες συντήρησης. «Οι προετοιμασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν. Θα αποπλεύσει ξανά τις επόμενες μέρες. Ο νέος τόπος εργασιών σχεδιάζεται να είναι στη Μεσόγειο» είπε.
Εξηγώντας ότι οι έρευνες στην περιοχή θα διακατέχονται από μια νέα αντίληψη, ο Bilgin σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για αλάτι και θα στραφούν ξανά σε βαθύτερους στόχους για υποδομές αλατιού. «Θέλουμε να κατανοήσουμε πρώτα τις δυνατότητες των δομών που φέρουν αλάτι», είπε ο Bilgin. «Το αλάτι μπορεί να βρεθεί ως στρώμα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Οι ειδικοί είπαν ότι μερικές φορές μπορεί να υπάρχει αέριο ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα αλατιού. Το πλοίο γεωτρήσεων Fatih μας, ερευνά το πεδίο Çaycuma-1 και έχει επιτύχει το βάθος γεώτρησής του στον Εύξεινο Πόντο. Οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα. Το ένα από τα σεισμικά μας ερευνητικά σκάφη βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο. Είναι σχεδόν σαν να παίρνουμε ακτινογραφίες της Γαλάζιας Πατρίδας», είπε.
Οικονόμου: Θα αντιδράσουμε εάν το τουρκικό γεωτρύπανο παραβιάσει την κυριαρχία
Από την ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα αντιαδράσει εάν το τουρκικό γεωτρύπανο παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία.
«Η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλσσας και ευθυγραμμισμένη με την αταλάντευτη θέση ότι δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της» απάντησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία με έναν χάρτη να απεικονίζει σχεδόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος και ένα τμήμα μέχρι την ανατολική ακτή της Κρήτης να ανήκει στην Τουρκία. Ο χάρτης εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής ορκωμοσίας στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη δείχνοντας μια περιοχή με την ένδειξη «Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας» που εκτεινόταν μέχρι τη μέση του Αιγαίου, περιλαμβάνοντας τα ελληνικά νησιά σε εκείνο το τμήμα της θάλασσας, χωρίς καμία ένδειξη των ελληνικών χωρικών υδάτων γύρω τους.
Δημοσίευση σχολίου