GuidePedia

0


Του Νίκου Μελέτη
Σε νέα πολιτική περιπέτεια μπαίνει το Ισραήλ καθώς ο ήδη ασταθής κυβερνητικός συνασπισμός Μπένετ – Λαπίντ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση μιας φανατικής θρησκευόμενης βουλευτού από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε μία κίνηση που επηρεάζει και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Κνεσέτ πλέον οι έδρες είναι 60-60 και έτσι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει τον οποιοδήποτε νόμο καθώς μια χαμένη ψηφοφορία θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Το ερώτημα τώρα είναι για πόσο καιρό θα αντέξει αυτό το σχήμα που δεν θα διαθέτει την έστω και με μια έδρα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μπένετ αποδυναμώνεται και δεν θα έχει την ευχέρεια να χειρίζεται με ευελιξία τα δύσκολα μέτωπα που έχει μπροστά της: τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τη σχέση με τη Ρωσία υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, την κρίση στη Συρία, την ομαλοποίηση των σχέσεων με τους Άραβες, την επιχείρηση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, τα ανοίγματα στους Παλαιστινίους και βεβαίως τη δύσκολη σχέση με την κυβέρνηση Μπάϊντεν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα πέσουν και οι ρυθμοί στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς τις επόμενες ημέρες, εντός του Απριλίου, πάντως αναμένονταν στο Ισραήλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας με βασικό θέμα και την επικαιροποίηση του σχεδίου για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία, καθώς πλέον η όποια κυβέρνηση προκύψει δεν θα έχει «ελευθερία κινήσεων» για τόσο σημαντικές αποφάσεις.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Μπ. Νετανιάχου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στην Τουρκία και στον Τ. Ερντογάν και πλέον με ενισχυμένη τη θέση του δεν θα συναινέσει σε μια άνευ όρων ομαλοποίηση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post οι επιλογές πλέον είναι περιορισμένες:

Εάν υπάρξει και άλλη παραίτηση κυβερνητικού βουλευτή τότε προσφέρεται η δυνατότητα στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Λικούντ, Μπ. Νετανιάχου να επιβάλλει τη διάλυση της Κνεσέτ και ορισμό νέων εκλογών που θα γίνουν όμως με προσωρινό πρωθυπουργό τον νυν κυβερνητικό εταίρο και ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ.

Το άλλο σενάριο, όμως, προβλέπει ότι ο νυν κυβερνητικός εταίρος και Υπουργός Άμυνας Μπένυ Γκάντζ εγκαταλείπει τον συνασπισμό και συμμαχεί με το Λικούντ οπότε αποτρέπεται η διάλυση της Κνεσέτ και σχηματίζεται κυβέρνηση όπου πρωθυπουργός δεν θα αναλάβει ο Μπ.Νετανιάχου αλλά ο ίδιος ο Μπ.Γκαντζ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα ο Μπ. Γκαντζ δεν ήταν ευτυχής με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και ήταν σφόδρα ενοχλημένος για το γεγονός ότι ο Ν. Μπέννετ έγινε πρωθυπουργός διαθέτοντας μόλις 6 βουλευτικές έδρες ενώ το κόμμα του ιδίου είχε 8 έδρες.

Επίσης, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δεν θα ήθελε να δει τον Λαπίντ να ορκίζεται πρωθυπουργός και να παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από εκλογές, καθώς είχε συγκρουστεί μαζί του όταν ο υπουργός Εξωτερικών είχε διασπάσει τη συμμαχία «Blue and White», όταν ο Γκαντζ συνέπραξε τελικά με τον Μπ. Νετανιάχου.

Και το τελευταίο σενάριο βεβαίως είναι ο ίδιος ο Μπ. Νετανιάχου να μπορέσει να εξασφαλίσει έναν ακόμη βουλευτή του κυβερνητικού συνασπισμού (ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η βουλευτής που αποχώρησε είναι έτοιμη να στηρίξει το Λικούντ) και να προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης προσφέροντας τη θέση του πρωθυπουργού στον Μπ. Γκάντζ και όχι σε κάποιο από τα στελέχη του κόμματος του που έτσι θα τον έβαζαν στο περιθώριο.

ΥΓ. Η Βουλευτής Ιντίτ Σίλμαν του δεξιού κόμματος Yamina του Ν. Μπέννετ αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό διαμαρτυρόμενη επειδή ο υπουργός υγείας αποφάσισε να επιτρέψει το «χαμέτζ» (δημητριακά όπως σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με νερό για περισσότερο από 18 λεπτά, δημιουργώντας προζύμι) στα νοσοκομεία στην περίοδο του Πάσχα κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φανατικούς ορθόδοξους Εβραίους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top