GuidePedia

0


Η ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των περισσότερων πολιτικών αρχηγών.

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% της Νήσου.

Στην ομιλία του ανέφερε:

«Για πάνω από ένα μήνα τώρα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, έχουν βομβαρδίσει ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Αυτό είναι το έργο των ρώσων πιλότων που προφανώς μπορούσαν να δουν τι έκαναν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Η Μαριούπολη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικής παρουσίας. Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας, η υπερχιλιετής, είναι δεδομένη και θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας».

«Είμαστε στενά δεμένοι»
σημείωσε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ουκρανία», συνέχισε, «χρειάζεται τις κυρώσεις, αλλά χρειάζεται και όπλα». «Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία και αν έχουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη θα τη σώσουμε».

«Είμαι βέβαιος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες κοιβνότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά» ως «ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δόξα στην Ουκρανία»
είπε στο τέλος ο Ζελένσκι.

Τασούλας: Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί

Οι Έλληνες βουλευτές υποδέχθηκαν τον Ζελένσκι με παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή επί 43 ημέρες που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.»

Είπε επίσης πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την Ουκρανία και υπογράμμισε:

«Η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί.»

Δείτε την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή:



Βίντεο με Έλληνα ομογενή στο νεοναζιστικό «Τάγμα Αζόφ» έδειξε ο Ζελένσκι στη Βουλή


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top