Με το σύνθημα της Επανάστασης του 1821 “Ελευθερία ή Θάνατος” έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην παρουσία του Ελληνισμού στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, ενώ προχώρησε και σε ιστορικές αναφορές για την ελληνική συμβολή στην ανάπτυξη του χριστιανισμού στην Ουκρανία, φτάνοντας μέχρι την Μάχη των Θερμοπυλών.
Ο Ζελένσκι δεν έκανε κάποια αναφορά στο Έπος του 1940 ή στην γερμανική επίθεση στην χώρα μας, που είχε πραγματοποιηθεί ακριβώς 71 χρόνια πριν, στις 6 Απριλίου του 1941. Στον αντίποδα, παρουσίασε έναν πολιτοφύλακα (ελληνικής καταγωγής, κατά δήλωση του), ο οποίος δήλωσε πως πολεμάει στην Μαριούπολη στο πλευρό του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, μία αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η ομιλία στην Βουλή πολιτοφύλακα του “Τάγματος Αζόφ” που έχει καταγγελθεί για εγκλήματα πολέμου από επιτροπές του ΟΗΕ, έβαλε “φωτιά”. Το ΚΚΕ δήλωσε “δικαιωμένο” που δεν παρέστη στην ομιλία Ζελένσκι. Ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε για προσβολή της Βουλής, ενώ και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Σώματος. Σε πιο αυστηρούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας:
Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την παρουσία μαχητή του “Τάγματος Αζόφ” στην ομιλία Ζελένσκι. Καταδίκη για την παρουσία μαχητή του Αζόφ εξέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για «λάθος», ασκώντας όμως επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς ο Ουκρανός πρόεδρος είχε στο νου του να “ξεπλύνει” το “Τάγμα Αζόφ” (στο οποίο οι Ρώσοι αποδίδουν και την σφαγή στην Μπούτσα) στο ελληνικό ακροατήριο. Ίσως να μην υπολόγισε τους πολιτικούς κραδασμούς που θα προκαλούνταν στην Ελλάδα. Αντιδράσεις που με την παρέμβαση Σαμαρά, έχουν πλέον και σοβαρή εσωκομματική διάσταση…
Δημοσίευση σχολίου