GuidePedia

0


Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, το οποίο δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι στιγμής, η Ουάσινγκτον έχει αποφύγει να εκφράσει γνώμη για την πώληση, αναφέροντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία έγινε αμφιλεγόμενη όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα, προκαλώντας αμερικανικές κυρώσεις καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπεγράφη από τον ανώτερο νομοθετικό αξιωματούχο της υπηρεσίας Ναζ Ντουράκογλου. Αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει τη στήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς με την Ουκρανία ως "σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για κακοήθεις επιρροές στην περιοχή".

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν "σημαντικό τίμημα που καταβλήθηκε".

"Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης εθνική ασφάλεια, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ, τα οποία υποστηρίζονται από κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία", ανέφερε η επιστολή.

"Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση από το Κογκρέσο εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει", πρόσθεσε.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τα δύο και έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δυο στην Ιστανμπούλ. Έχει εκφράσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί σε εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή.

Ενώ σφυρηλατά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία για την ενέργεια, την άμυνα και το εμπόριο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν απάντηση σε επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Φρανκ Παλόν και περισσότερους από 50 νομοθέτες και από τα δύο κόμματα, προτρέποντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά της Άγκυρας, επικαλούμενη την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις "τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μετά την αγορά των S-400.

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως παραγγείλει περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35, αλλά η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα μετά την αγορά των S-400. Η Lockheed Μάρτιν Corp (LMT.N) κάνει τα F-35 και τα F-16.

Σε μια έκκληση στις 10 Μαρτίου, ο Ερντογάν δήλωσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ήταν καιρός να αρθούν όλες οι "άδικες" κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και ότι η Τουρκία αναμένει το αίτημά της για αγορά F-16 να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top