GuidePedia

0







Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Αψηφώντας κατάφωρα τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ευρώπης σχετικά με τους κινδύνους υπονόμευσης της ενσωμάτωσης και των μεταναστευτικών πολιτικών, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει Τούρκους και Μουσουλμάνους για τους πολιτικούς της στόχους, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί όλους να ενωθούν κάτω από ένα έθνος και μία σημαία.

Τα προκλητικά και σκανδαλώδη σχόλια που απευθύνονται σε Ευρωπαίους Μουσουλμάνους υπηκόους, ειδικά τουρκικής καταγωγής, έγιναν από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους πράκτορές του από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους. Η συνάντηση διοργανώθηκε με το όνομα της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), μιας ομάδας μεσολάβησης της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Γνωρίστε το αυτό: Θα γίνουμε μια [παγκόσμια] κοινότητα πάνω στην οποία δεν θα υπάρχει δύναμη. ... Θυμηθείτε [το σύνθημά μας] ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα και ένα κράτος", ανακοίνωσε ο Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τα μέλη των UID ότι έχουν το πλήρες βάρος της Τουρκίας πίσω τους.

Αν και το UID δημιουργήθηκε για να διατηρήσει μια διεθνή παρουσία με την πολιτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν, το κύριο μέλημά του είναι η Ευρώπη, όπου ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Τούρκοι, με πολλούς από αυτούς να έχουν αποκτήσει υπηκοότητα στις χώρες όπου ζουν. Η ομιλία του Προέδρου Ερντογάν επικεντρώθηκε επίσης σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας οδηγίες στα μέλη του UID να εργαστούν σκληρότερα για την επίτευξη των στόχων.

"Ο επόμενος πυλώνας της γέφυρας που χτίσαμε από το παρελθόν μέχρι το μέλλον θα πρέπει και θα είναι οι τόποι όπου ζούμε στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κυβερνούσε πολλές από τις σημερινές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μέρη της ομιλίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID):


"Όσο περισσότερο επεκτείνετε αυτή την ομπρέλα ως Ένωση Διεθνών Δημοκρατών, τόσο περισσότερο αυξάνετε τη σφαίρα δραστηριότητας και επιρροής σας, τόσο πιο επιτυχημένα μπορείτε να εκπληρώσετε την αποστολή παράδοσης αυτών των μηνυμάτων στους πολίτες μας, να τα οργανώσετε και να τα προετοιμάσετε για το μέλλον", πρόσθεσε.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν βλέπει τους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη ως δικούς του πολίτες, και όχι ως υπηκόους ή/και κατοίκους των χωρών όπου ζουν, εργάζονται και συνταξιοδοτούνται. Θέλει το UID να συσπειρώσει τους Τούρκους σε ολόκληρη την ήπειρο πίσω από το πολιτικό ισλαμικό όραμά του.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες για κάποιους που μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι που εργάζονται για την τουρκική κυβέρνηση ενώ κατέχουν την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας ή διατηρούν κατοικία στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να τους καθησυχάσει, λέγοντας: "Μην ξεχνάτε, έχετε το τουρκικό έθνος των 85 εκατομμυρίων πίσω σας. Έχετε μια μεγάλη κληρονομιά της ιστορίας και του πολιτισμού πίσω σας."

Σημείωσε επίσης ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Μουσουλμάνοι φίλοι και αδελφοί στέκονται πίσω από τους Τούρκους και ότι όλοι είναι αφοσιωμένοι στην πρόοδο του σκοπού για τον Αλλάχ και την αλήθεια.

"Όταν κινητοποιούμε σωστά αυτή τη δύναμη, καμία οργάνωση, καμία κακή δομή, κανένα κρυμμένο ή ανοιχτό εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο μας. Λάβετε υπόψη ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον η παλιά Τουρκία", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε σε μέλη της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σε μια περιβόητα κέρασμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία, υποστηριζόμενη από Τούρκους και Μουσουλμάνους στην Ευρώπη, θα εκτροχιάσει τυχόν σχέδια που έχουν επινοηθεί από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. "Μαζί θα χαλάσουμε τις συνομωσίες όσων προσπαθούν να διχάσουν το λαό μας, και μαζί θα γκρέμουμε τα οικόπεδά τους", δήλωσε.

"Λαμβάνουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην αυξανόμενη εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ και των Τούρκων στο εξωτερικό", συνέχισε ο Ερντογάν.

Ενώ ένωνε τους υποστηρικτές του στην Ευρώπη πίσω από το όραμά του, ο Τούρκος πρόεδρος στόχευσε επίσης σε Τούρκους που δεν υποστηρίζουν και δεν συμμερίζονται τους στόχους του. "Όταν εξετάζουμε τους ανθρώπους που εισήλθαν στα τοπικά και εθνικά κοινοβούλια στις εκλογές στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι αν και τα ονόματά τους είναι Τουρκικά ή Μουσουλμανικά, δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν σπάσει τους κάποτε στενά αισθημένους δεσμούς τους με το έθνος μας", παρατήρησε.

Τα σχόλια του Ερντογάν στόχευαν συγκεκριμένα Τούρκους και Μουσουλμάνους πολιτικούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι δεν προσυπογράφουν την πολιτική ισλαμική ιδεολογία και προφανώς θέτουν τα συμφέροντα των χωρών που υπηρετούν πάνω από αυτά της Τουρκίας.

Οι τουρκικές πρεσβείες καθώς και οι οντότητες που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν έχουν εξαγνίσει μια εκστρατεία παρενόχλησης των Τούρκων που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση, τους σκιαγραφούν και τους κατασκοπεύουν.

Η ομιλία του Ερντογάν στη συνεδρίαση του UID είναι μακράν η πιο προκλητική μέχρι σήμερα, σαφώς ισοδυναμώντας με την απληστία πολιτικής παρέμβασης της Τουρκίας στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρησιμοποιώντας Τούρκους και Μουσουλμάνους ως ατού εναντίον αυτών των εθνών.

Στο παρελθόν, μια τέτοια ανάμειξη προκάλεσε την οργή ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι προειδοποίησαν την Τουρκία για υπονόμευση των πολιτικών ενσωμάτωσης και μετανάστευσης και χαρακτήρισαν τις προσπάθειες της Άγκυρας αποσταθεροποιητικές για τους Τούρκους και τους Μουσουλμάνους στην Ευρώπη.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενέκρινε την κρίσιμη έκθεση της Επιτροπής του 2016 για την Τουρκία στις 6 Ιουλίου 2017, η οποία ζητούσε το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών, κατέλαβε τις μυστικές δραστηριότητες του Ερντογάν στα κράτη μέλη.

Τόνισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απέχει από συστηματικές προσπάθειες κινητοποίησης της τουρκικής διασποράς στα κράτη μέλη για δικούς της σκοπούς· σημειώνει με ανησυχία τις αναφορές εικαζόμενης πίεσης σε μέλη της τουρκικής διασποράς που ζουν σε κράτη μέλη· και καταδικάζει την παρακολούθηση των τουρκικών αρχών σε πολίτες διπλής υπηκοότητας που ζουν στο εξωτερικό".

Το UID συχνά περιγράφεται ως το μακρύ χέρι του Προέδρου Ερντογάν στην Ευρώπη για την κινητοποίηση της τουρκικής και μουσουλμανικής διασποράς για τους στόχους των πολιτικών Ισλαμιστών πίσω στην Τουρκία. Ο Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε εντολή στα μέλη του UID να είναι πιο επιθετικά και ενεργά, λέγοντάς τους: «Μην υπερασπίζετε. Επίθεση, εξηγήστε τον σκοπό μας!", υποσχόμενοι ότι οι τουρκικοί κρατικοί θεσμοί θα τους παράσχουν αυξημένη βοήθεια.

Προέτρεψε τους υποστηρικτές του να εργαστούν σκληρά για να εξασφαλίσουν σημαντικές θέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής τους, δεσμευόμενοι να στηρίξουν τις τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια εργαστηρίου με εκπροσώπους της UID στη Γενεύη τον Δεκέμβριο του 2019.

Με τη συστηματική εκστρατεία να στοχεύει στην κινητοποίηση της διασποράς, ο Ερντογάν ελπίζει να επιτύχει πολλαπλούς στόχους: να φέρει ψήφους για το κόμμα του στις εθνικές εκλογές· χρήση της διασποράς για την πίεση και τον εκφοβισμό των ευρωπαϊκών πρωτευουσών· και εκφοβίζοντας τους αντιπάλους του στο σπίτι κυνηγώντας επικριτές στο εξωτερικό.

Οι βασικοί κυβερνητικοί θεσμοί στους οποία ανατέθηκε η υποστήριξη του UID και των συνεργαζόμενων ομάδων είναι το υπουργείο Εξωτερικών, η Προεδρία των Τούρκων στο εξωτερικό και οι Σχετικές Κοινότητες (YTB) και ο διαβόητος Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) της Τουρκίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top