GuidePedia

0


Με δήλωση του ο Περικλής Νεάρχου Πρέσβυς ε.τ. και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης, θέτει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ασκεί αυτή τη περίοδο εξωτερική πολιτική.

Η δήλωση του:

Απορία και έκπληξη προκαλεί η στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε κορυφαία θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο ίδιος ομολόγησε ότι μόνος πήρε την απόφαση να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Δεν έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τουλάχιστον του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και της Στρατιωτικής Ηγεσίας; Ακολούθησε μετά η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρωθυπουργός είχε μακρά συνομιλία μαζί του, χωρίς την παρουσία συνεργατών και ειδικά του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών. Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση;

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Στρατηγός Ακάρ ισχυρίσθηκε, μετά τη δική του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παναγιωτόπουλο, στις Βρυξέλλες, ότι η Ελληνική πλευρά έδωσε θετική απάντηση στις προτάσεις της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς Ακάρ, δηλώνοντας ότι δεν συζήτησε καμιά συνεκμετάλλευση κατά τη συνάντηση μαζί του. Προφανώς όμως, ο Τούρκος υπουργός αναφερόταν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι στη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική πλευρά επιδίδεται συχνά στην παραπληροφόρηση για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προβάλει τις Τουρκικές θέσεις. Η σιωπή όμως του Πρωθυπουργού για το τι πραγματικά συζητήθηκε αφήνει το πεδίο ελεύθερο για κάθε είδους ισχυρισμούς εκ μέρους της Τουρκικής πλευράς. Το γεγονός επίσης ότι συνέβη πολλές φορές, στο παρελθόν, η Ελληνική κοινή γνώμη να πληροφορηθεί από Τουρκικές διαρροές απαράδεκτες υποχωρήσεις, που έγιναν, εν κρυπτώ, από Ελληνικές Κυβερνήσεις σε εθνικά θέματα, καθιστά δικαιολογημένη την καχυποψία και το φόβο για το τι πραγματικά συζητήθηκε.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να μη οχυρώνεται πίσω από τη διάψευση του υπουργού Άμυνας και να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό . Ήδη, η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση του με τον Ερντογάν, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν δριμύτατα τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, συνιστά μεγάλο εθνικό ατόπημα, που ερμηνεύεται από την άλλη πλευρά ως πολιτική λήθης και παραγραφής της Τουρκικής εισβολής και κατοχής και εγκατάλειψη της Κύπρου.

Η Πατριωτική Ένωση θεωρεί επικίνδυνη για τη χώρα, εξωθεσμική και απαράδεκτη την άσκηση από τον Πρωθυπουργό προσωπικής μυστικής διπλωματίας. Είναι μια πρακτική αντίθετη με τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη του πολιτεύματος. Ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών φέρει ευθύνη ενώπιον της Βουλής για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και δεν είναι δυνατόν να ασκείται αυτή, ως μυστική μάλιστα διπλωματία, ερήμην του.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες και τους φόβους για ενδεχόμενες υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα, κατά πρώτο λόγο Κύπρο και Αιγαίο, η Πατριωτική Ένωση καλεί τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ενημερώσουν υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ότι η ευπρόσδεκτη, κατά τα άλλα, αναγγελλόμενη αλλαγή στο θέμα της εξορύξεως των Ελληνικών υδρογονανθράκων, την οποία τόσες φορές ζήτησε επιτακτικά η Πατριωτική Ένωση, δεν συνδέεται με οποιεσδήποτε υποχωρήσεις σε θέματα διεθνούς θαλάσσιου δικαίου και Ελληνικής ΑΟΖ.

Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top