GuidePedia

0
Εικόνα: Μια πορεία στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου 2019 για να τιμήσει την 100ή επέτειο από τη σφαγή περίπου 353.000 εθνοτικών Ποντίων από τις οθωμανικές δυνάμεις στην Τουρκία. (Φωτογραφία του Σάκη Μιτρόληδη / AFP μέσω Getty Images)

του Βασίλη Μεχαινετίδη*
"Οι Τούρκοι διωγμοί των Ποντίων Ελλήνων και άλλων χριστιανικών λαών άρχισαν μετά την πτώση του Τραπεζούντα, ξεκινώντας σιγά-σιγά αρχικά και σταδιακά όλο και πιο διαδεδομένοι και τρομακτικοί ... Πολλοί Χριστιανοί απρόθυμα μετατράπηκαν στο Ισλάμ για να αποφύγουν την καταπίεση ... και απλά να επιβιώσουν. τον δέκατο έβδομο και τον δέκατο όγδοο αιώνα, περίπου 250.000 Ποντιακοί Έλληνες αναγκάστηκαν να μετατρέψουν ... και να μιλούν Τούρκικα ». - Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας της Μικράς Ασίας και του Πόντου, το 2014.

Οι κατακτήσεις των Τούρκων είχαν σαν αποτέλεσμα τον βίαιο και καταστροφικό εξισλαμισμό του βυζαντινού πολιτισμού.

Ο τουρκικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για την ιστορία τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και της Τουρκίας. Μόνο η αλήθεια μπορεί να απελευθερώσει τους λαούς της Τουρκίας από το παρελθόν που τους στοιχειώνει μέχρι σήμερα.

Το τελευταίο χτύπημα στη μακρά και τραγική διαδικασία του εξισλαμισμού και του εκκολαπισμού του οθωμανικού ελληνικού πληθυσμού παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής γενοκτονίας του 1913-1923, όπου πολλοί Έλληνες - ειδικά γυναίκες και παιδιά - αναγκάστηκαν να μετατραπούν στο Ισλάμ. Όσοι αρνήθηκαν ήταν σκοτωμένοι ή εξορισμένοι.

Μια πρόσφατη δήλωση από έναν Τούρκο δήμαρχο που ανήκει στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μετά το ψήφισμα της 12ης Γερουσίας των ΗΠΑ, το οποίο έλεγε ότι «τιμά τη γέννηση των Αρμενίων με επίσημη αναγνώριση και ανάμνηση».

Ο δήμαρχος Hayrettin Güngör του Kahramanmaraş ανακαλύφθηκε με κάμερα λέγοντας σε μια γυναίκα από το Trabzon: « Σας κάναμε μουσουλμάνοι ».

Φαίνεται να αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Τραμπζον, όπως και άλλες επαρχίες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ήταν μια ελληνορθόδοξη χριστιανική πόλη, η οποία είναι τώρα Μουσουλμάνος - παρά τις χιλιάδες ανθρώπους της περιοχής που μιλάνε ακόμα Ποντιακή ελληνική διάλεκτο .

Μετά από μια θυμωμένη δημόσια απάντηση στη δήλωση, ο Güngör τηλεφώνησε στον δήμαρχο του Trabzon να ζητήσει συγνώμη. Όσο προσβλητικό, όπως ισχυριζόταν ο ισχυρισμός του, ήταν ότι αποκαλύπτει πραγματικά μια τραγική αλήθεια: ότι πολλοί Τούρκοι πολίτες είναι απόγονοι βίαιων εξισλαμισμένων Χριστιανών.

Πριν από την τουρκική εισβολή στη Μικρά Ασία τον 11ο αιώνα - και την πτώση της Κωνσταντινούπολης (Κωνσταντινούπολη) στους Οθωμανούς Τούρκους τον 15ο αιώνα - τα εδάφη που αποτελούν τη σύγχρονη Τουρκία ήταν μέρος της ελληνόφωνης χριστιανικής βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέλαβαν την Ελληνική Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (σημερινό Τραπεζούντα) το 1461, στην περιοχή δεν υπήρχαν ουσιαστικά μουσουλμάνοι. Τις δεκαετίες και τους αιώνες που ακολούθησαν την οθωμανική κατάκτηση, πολλοί Χριστιανοί μετέτρεψαν στο Ισλάμ. Οι τοπικοί μουσουλμανικοί λαοί και το οθωμανικό κράτος και ο στρατός, μέσω περιοδικών ενεργειών βίας, ειδικής φορολογίας ( jizya ), κοινωνικού διαχωρισμού, συστηματικής κακομεταχείρισης και ταπεινότητας, έσπρωξαν αναπόφευκτα τον χριστιανικό πληθυσμό στον ισλαμισμό για χάρη της επιβίωσης.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας της Μικράς Ασίας και του Πόντου αναφέρει :

"Οι Τούρκοι διωγμοί των Ποντίων Ελλήνων και άλλων χριστιανικών λαών άρχισαν μετά την πτώση του Τραπεζούντα, αρχίζοντας σιγά-σιγά αρχικά και σταδιακά όλο και πιο διαδεδομένοι και τρομακτικοί, οι σφαγές και οι απελάσεις έγιναν πιο συχνές και έντονες. και κατά τη διάρκεια του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα, περίπου 250.000 Ποντιακοί Έλληνες αναγκάστηκαν να μετατραπούν σε Ισλάμ και να μιλούν Τούρκικα, σχεδόν 250.000 μετανάστευσαν σε περιοχές του Καυκάσου και στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Οι κατακτήσεις των Τούρκων είχαν σαν αποτέλεσμα τον βίαιο και καταστροφικό εξισλαμισμό του βυζαντινού πολιτισμού. Ο ιστορικός καθηγητής Σπέρος Βρυώνης Jr γράφει :

«Η [τουρκικό] κατακτήσεις στην Ανατολία παρατάθηκαν, επαναλαμβάνονται (που διαρκεί από τον 11-15 ος αιώνας), αρκετά καταστροφική και διασπαστικές της ζωής και της ιδιοκτησίας.

"Η κατάκτηση της Μικράς Ασίας κατέστρεψε ουσιαστικά την Ανατολική Εκκλησία. Τα εκκλησιαστικά διοικητικά έγγραφα αποκαλύπτουν μια σχεδόν πλήρη κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας, των εισοδημάτων, των κτιρίων και την επιβολή βαρών φόρων από τους Τούρκους".

Στο βιβλίο του " Η πτώση του Μεσαιωνικού Ελληνισμού στη Μικρά Ασία" και η Διαδικασία Εξισλαμισμού από τον 11ο μέχρι τον 15ο αιώνα , ο καθηγητής Βρυώνης παρουσιάζει τα ονόματα των πόλεων και των χωριών της Ανατολίας που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της τουρκικής τζιχάντ της Μικράς Ασίας από την ενδέκατη έως τη δέκατη πέμπτη αιώνες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ονόματα των περιοχών σε όλη τη Μικρά Ασία, των οποίων οι κάτοικοι "λεηλατήθηκαν", "απολύθηκαν ή καταστράφηκαν", "υποδουλώθηκαν", "κατέλαβαν", "σφαγιάστηκαν", "πολιορκούσαν" ή έριξαν "πτήση".

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διήρκεσε περίπου 600 χρόνια - από το 1299 έως το 1923 - και περιελάμβανε μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Τούρκοι ασχολήθηκαν με πρακτικές όπως: το σύστημα ghulam , στο οποίο οι μη μουσουλμάνοι υποδούλωσαν, μετατράπηκαν και εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν πολεμιστές και πολιτικοί. το σύστημα devshirme , η αναγκαστική στρατολόγηση χριστιανών αγνοουμένων από τις οικογένειές τους, η μετατροπή τους στο Ισλάμ και η υποδούλωση για υπηρεσία στον σουλτάνο στο παλάτι του και η προσχώρηση των γενίτσαρων του ("νέο σώμα"). υποχρεωτικό και εθελοντικό ισλαμισμό - το οποίο απορρέει από κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική πίεση · και η σεξουαλική δουλεία γυναικών και νεαρών αγοριών, η απέλαση και η σφαγή.

Ένας από τους λόγους για την παρακμή του χριστιανισμού στη Μικρά Ασία μετά τις τουρκικές μουσουλμανικές κατακτήσεις ήταν, σύμφωνα με τον καθηγητή Βρυώνη , η καταστροφή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας "ως αποτελεσματικό κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό θεσμό". Η συστηματική δίωξη του ελληνικού κλήρου από τους Οθωμανούς Τούρκους συνεχίστηκε για αιώνες.

Το τελευταίο χτύπημα στη μακρά και τραγική διαδικασία του εξισλαμισμού και του εκκολαπισμού του οθωμανικού ελληνικού πληθυσμού παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής γενοκτονίας του 1913-1923 , όπου πολλοί Έλληνες - ειδικά γυναίκες και παιδιά - αναγκάστηκαν να μετατραπούν στο Ισλάμ. Όσοι αρνήθηκαν ήταν σκοτωμένοι ή εξορισμένοι.

Και σήμερα, λιγότερο από το μισό του πληθυσμού της Τουρκίας είναι Χριστιανός. Ένα αποτέλεσμα της δίωξης που έλαβε χώρα είναι ότι ο αριθμός των Ισλαμιστών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων είναι άγνωστος. Σύμφωνα με τον Raffi Bedrosyan , συγγραφέα του βιβλίου του 2018, Trauma and Resilience: Αρμένιοι στην Τουρκία - κρυμμένοι, μη κρυμμένοι και όχι πλέον κρυμμένοι :

"Οι κρυμμένοι Αρμένιοι είναι οι σημερινοί απόγονοι αρμενικών ορφανών που αποχώρησαν στην Τουρκία μετά την Αρμενική Γενοκτονία του 1915. Αυτά τα ορφανά, τα ζωντανά θύματα της Γενοκτονίας, αφομοιώθηκαν, ισλαμοποιήθηκαν, εκστρατεύθηκαν και κουρδίστηκαν στα κρατικά ορφανοτροφεία, στρατιωτικές σχολές, τουρκικά και κουρδικά τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί εμφανές ότι δεν ξεχνούν τις αρμενικές τους ρίζες και τις μεταδίδουν κρυφά στις επόμενες γενιές.

οι οποίοι μετατράπηκαν στο Ισλάμ νωρίτερα τον 16ο αιώνα, αλλά εξακολουθούν να μιλάνε μια διάλεκτο της Αρμενίας, αριθμός περισσότερων από 200.000. Είναι δύσκολο να φτάσουμε στους αριθμούς με βεβαιότητα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι πιθανώς υπάρχει ένας γενετικά αρμενικός πληθυσμός στην Τουρκία ο οποίος μπορεί να υπερβεί ακόμη και τον σημερινό πληθυσμό της Δημοκρατίας της Αρμενίας, παρόλο που αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα Ισλαμισμένοι Τούρκοι ή Κούρδοι. .

"Μόλις βγουν οι κρυμμένοι Αρμένιοι και δηλώνουν ανοιχτά την αρμενική ταυτότητά τους, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, κινδύνους και απειλές στην Τουρκία, περιβαλλόμενες από ένα εχθρικό κράτος, γείτονες, εργοδότες και μερικές φορές ακόμη και τις δικές τους οικογένειες που επιθυμούν να παραμείνουν Ισραηλινοί Τούρκοι ή Κούρδοι".

Το ίδιο ισχύει για τους Ισλαμιστές Ασσυρίους της Τουρκίας. Όπως δήλωσε το 2016 ο Sabri Atman, πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων ,

"Ο« Κρυπτο-Ασσυριανός »είναι ένας όρος που περιγράφει τους εθνοτικούς Ασσύριους που αισθάνονται υποχρεωμένοι να κρύψουν την Ασσυριακή ταυτότητά τους ... Αυτοί οι άνθρωποι είναι απόγονοι των Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία, οι γονείς τους σκοτώθηκαν και πολλά ορφανά λήφθηκαν ως δούλοι και εργάστηκαν για Οι Ασσυριανοί μεταφέρθηκαν σε χάρες από μουσουλμάνους συζύγους και μετατράπηκαν σε Ισλάμ, αναγκάστηκαν να δουλέψουν και μεγάλωσαν ως Τούρκοι ή Κούρδοι Ορφανοί, κορίτσια και γυναίκες τραβήχτηκαν από τους γονείς τους και πωλήθηκαν στις αγορές, όπως Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Ιράκ είναι σήμερα στα χέρια του ISIS

"Οι Ασσύριοι, οι οποίοι έχουν ιδρύσει την Ένωση των Ασσυρίων του Ντιγιαρμπακίρ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες με μερικούς μουσουλμάνους γείτονες και συγγενείς τους για να ρωτήσουν για τις εθνοτικές τους ρίζες, αριθμούν χιλιάδες, είναι υπερήφανοι για την Ασσυριακή ταυτότητά τους και δεν θέλουν να τους αρνηθούν από την καταγωγή τους, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τι έχουν υπομείνει και συνεχίζουν να υπομένουν ».

Με άλλα λόγια, όταν ο δήμαρχος Güngör είπε με υπερηφάνεια στην μουσουλμανική γυναίκα του Trabzon: "Σας κάναμε μουσουλμάνοι", παραδέχτηκε - άθελα - την ιστορία του ισλαμισμού της χώρας του, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, περιείχε διώξεις, δολοφονία μη μουσουλμάνων. Κατά ειρωνικό τρόπο, ακόμη και οι ίδιοι οι πρόγονοι του δημάρχου ίσως ήταν Χριστιανοί ή Εβραίοι μετατρέποντες στο Ισλάμ.

Ο τουρκικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για την ιστορία τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και της Τουρκίας. Μόνο η αλήθεια μπορεί να απελευθερώσει τους λαούς της Τουρκίας από το παρελθόν που τους στοιχειώνει μέχρι σήμερα.

*Ο Δρ. Βασίλειος Μεχαινετσίδης είναι ιστορικός της ιστορίας της Αθήνας, μελετητής γενοκτονίας και συντάκτης του βιβλίου του 2011 "Η γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων".

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top