GuidePedia

0

Επειδή πολλά πράγματα θέλουν ειδική ανάλυση για να δοθούν σε απολύτως κατανοητή “γλώσσα” στο ευρύ κοινό, κάποιοι σκόπιμα μεταφέρουν πολλά πράγματα κατά την δική τους οπτική γωνία ειδικά σε μεγάλες χώρες.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, ότι ο πόλεμος στην Λιβύη τραβάει σε διάρκεια τόσα χρόνια, διότι εκτός των εσωτερικών αντιθέσεων των λιβυκών φατριών, τροφοδοτείται από το εξωτερικό, λόγω των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ευρίσκονται στις ακτές της Λιβύης.

Αυτά τα κοιτάσματα τα λιγουρεύτηκαν οι Ρώσοι πρώτα και μετά οι Τούρκοι, (ξεχνώντας ΗΠΑ/Κίνα) και έδωσαν ένα χαρτί στο στρατηγό Χαφτάρ, ζητώντας του να υπογράψει την παραχώρηση των κοιτασμάτων υπό τον “έλεγχο τρίτου διεθνούς οργάνου”.

(Προβλέπεται ότι η εξασφάλιση των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης δίνεται στον Εθνικό Στρατό (του Χαφτάρ), ενώ τα υπεράκτια (offshore) σημεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο τρίτου διεθνούς οργάνου), ανέφερε το έγγραφο.

Μιλάμε για την κλοπή του αιώνα, ζητώντας παράλληλα οι Τούρκοι να συμμετάσχουν ως “εγγυητές” της Ειρήνης στην Λιβύη.

Ο Χαφτάρ όμως φέρεται ότι είχε “πλάτες” στο Λευκό Οίκο, για αυτό σηκώθηκε και έφυγε αφήνοντας τους όλους σύξυλους.

Αξιωματούχοι στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), σύμφωνα με αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, συναντήθηκαν με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και αξιωματούχους των ΗΠΑ που ήταν υπεύθυνοι για την ενεργειακή πολιτική το περασμένο καλοκαίρι, για αυτό ακριβώς το θέμα, ενώ ήταν συνέχεια σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας λόμπυ Linden, Stephen Payne και Joe Fleming, συναντήθηκαν με τον Joe Uddo, αναπληρωτή βοηθό γραμματέα της ενεργειακής καινοτομίας και ανάπτυξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και με τον Vincent Trovato, ανώτερο σύμβουλο στο γραφείο διεθνών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου στα τέλη Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, αντιπροσωπείας της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ.

Την ίδια εποχή, Stephen Payne και Joe Fleming, συναντήθηκαν επίσης με τον Landon Derentz, διευθυντή ενέργειας στο αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (είναι τώρα στο τμήμα ενέργειας) και την Ελίζαμπεθ Λίτσιφιλντ, αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου των υποθέσεων του Μαγκρέμπ στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τα λιβυκά κοιτάσματα στη Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους τον Νοέμβριο, όπως η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Victoria Coates, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ και ο Ταξίαρχος Steven de Milliano της αφρικανικής διοίκησης των ΗΠΑ, για το ίδιο θέμα.

Ο Matthew Zais, επικεφαλής αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν πολλά και διάφορα, μέσα στα οποία και τα κοιτάσματα.

Την εποχή εκείνη, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε στο Twitter ότι «ενθάρρυνε για έναν ανταγωνιστικό και διαφανή ενεργειακό τομέα στην Λιβύη, που θα ανήκει σε όλους τους Λιβύους», και ότι «οι Λιβύοι πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των ρωσικών προσπαθειών για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της Λιβύης».

Εκτός από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι εκπρόσωποι του LNA συνεργάστηκαν στενά με εμπειρογνώμονες αμερικανικού think tank για τα κοιτάσματα στην Λιβύη.

Ο Χαφτάρ ξεκίνησε την επίθεσή του στην πρωτεύουσα τον Απρίλιο, αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Τραμπ σε τηλεφωνική κλήση τότε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από τότε οι φατρίες της κυβέρνησης της Τρίπολης, έφεραν τους Τούρκους και μετά τους τζιχαντιστές, για να σώσουν την παρτίδα για λογαριασμό άλλων, αλλά όπως φαίνεται, θα μείνουν με την όρεξη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top