GuidePedia

0

Τη νήσο Παναγιά στις Οινούσσες, στοχοποιούν τα τελευταία χρόνια μετά τα Ίμια, οι Τούρκοι, σε τέτοιο βαθμό που πέρυσι μόνον η Παναγιά ήταν το νησί πάνω από το οποίο η τουρκική αεροπορία είχε κάνει τις περισσότερες υπερπτήσεις, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ τον Απρίλιο του 2016 προχώρησαν σε έξι παραβιάσεις μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Τον Ιούλιο του 2017 η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε όριο παρενοχλώντας ακόμη και το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στη νήσο Παναγιά. Οι πιλότοι του ελληνικού ελικοπτέρου είχαν ακούσει τότε τουλάχιστον δύο φορές από τον ασύρματο προειδοποιήσεις ότι πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο! Οι Έλληνες πιλότοι δεν είχαν απαντήσει στην τουρκική πρόκληση και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους.

Το περιστατικό σχολίασε τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Φυλάκιο της Παναγίας των Οινουσσών λέγοντας ότι «επιζητούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάντα συγκεκριμένες και δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Σεβασμός στο ακέραιο του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου… γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν…». «Γενναιότητα σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη αλλά είμαι και αποφασισμένος να δώσω και τη ζωή μου για να υπερασπιστώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.


(Βίντεο από τις τουρκικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Διοικητή της ΑΣΕΔΝ στη νήσο Παναγιά)

Υπενθυμίζεται δε ότι οι Οινούσες βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιβόητης τουρκικής επιχείρησης BALΥOZ (Βαριοπούλα), η οποία είχε συνταχθεί το 2003 και είχε ως κύριο στόχο την πρόκληση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα.|

Η νήσος Παναγιά, γνωστή και ως Πασάς (ή Πασσάς) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νησίδα του συμπλέγματος των Οινουσσών που βρίσκονται βορειοανατολικά της Χίου. Βρίσκεται ανατολικά των Οινουσσών, πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Έχει έκταση 2,5 τ.χλμ..





πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top