GuidePedia

0

Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη και τεταμένη στην περιοχή της πόλης Ιεράπολης (Manbij), που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Συρίας, 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Αυτή η πόλη είναι στρατηγική δικλείδα μεταξύ των δύο όχθων του Ευφράτη. Ο έλεγχός της επιτρέπει τον έλεγχο όχι μόνο του περάσματος μεταξύ της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής Συρίας αλλά ελέγχει επίσης τη διαδρομή που συνδέει το βόρειο τμήμα του κυβερνείου του Χαλεπίου με τη νότια Τουρκία.

Από αυτήν την πόλη έρχονται αντιφατικές πληροφορίες εδώ και 24 ώρες.

Οι νομιμόφρονες συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους των φυλετικών δυνάμεων μεταδίδουν βίντεο που δείχνουν τη συριακή σημαία υψωμένη πάνω από ένα παλιό επίσημο κτίριο.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ανώτερης συριακής στρατιωτικής διοίκησης ανακοίνωσε με πολεμικό ύφος την ανακατάληψη της Ιεράπολης (Minbij) από το Συριακό Αραβικό στρατό, κατόπιν αιτήματος των κουρδικών δυνάμεων του YPG.

Στην πραγματικότητα, συνοδείες SUV και technicals (pickup με ισχυρό κινητήρα και ένα βαρύ όπλο) των νομιμοφρόνων λαϊκών πολιτοφυλακών και φυλετικών δυνάμεων πλησίασαν την πόλη της Ιεράπολης (Minbej) αλλά δεν μπορούσαν να εισέλθουν.

Μονάδες της τετάρτης μεραρχίας των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ή ό, τι απομένει από αυτή, δρομολογήθηκαν από το Χαλέπι για την Ιεράπολη (Minbij), αλλά η έλλειψη αεροπορικής κάλυψης και προπαντός επιθετικών ελικοπτέρων και ελικοπτέρων μεταφοράς δείχνει ότι οι κινήσεις των Σύρων στρατιωτικών είναι περιορισμένες και ότι αυτές οι κινήσεις έχουν περισσότερο συμβολική σημασία παρά πραγματικά τακτική.

Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Tayep Recep Erdogan σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την είσοδο του συριακού στρατού στην Ιεράπολη (Minbij).

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και στενή σύμμαχος της Ουάσιγκτον, δεν περιορίστηκε να επικρίνει αυτό που χαρακτήρισε ως συριακή επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, αλλά πέρασε σε δράση με δύο βήματα.

Καταρχάς, η Άγκυρα δεν σταμάτησε να στείλει βαριά οπλισμένες στρατιωτικές ενισχύσεις στα συριακά σύνορα. Πρόκειται για άνοδο ισχύος του Νότιου στρατιωτικού μηχανισμού με την προσθήκη του ισοδύναμου τριών έως τεσσάρων μεραρχιών που αναπτύχθηκαν 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ιεράπολης (Minbij).

Σε δεύτερο βήμα, οι Τούρκοι κινητοποίησαν όλους τους μη-Κούρδους Σύρους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Αλ Νόσρα και του Ντάες στρατολογώντας τους κάτω από τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Στόχος: να οργανωθεί μια επιχείρηση «απελευθέρωσης της Ιεράπολης (Minbij)» και να εμποδιστεί η προέλαση των νομιμοφρόνων δυνάμεων στη Ιεράπολη (Minbij) μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη αυτή.

Οι Κούρδοι του YPG αναγκάζονται να κάνουν περιστασιακές αλλαγές στη συμμαχία τους. Η αμερικανική απόσυρση από τη Ιεράπολη (Minbej) τους ανησυχεί στο υψηλότερο σημείο, ειδικά αφού γνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν συμμετρικά μια πιθανή τουρκική εισβολή. Προσέγγισαν τακτικά τη Δαμασκό, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Ντάες και την Αλ Κάιντα που συγκεντρώθηκαν κάτω από τη σημαία του FSA υπό τουρκική προστασία και ως εκ τούτου και του ΝΑΤΟ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι μη τουρκικές ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κυρίως βρετανικές και γαλλικές, που αναπτύχθηκαν στο πλευρό των κουρδικών και μη-κουρδικών πολιτοφυλακών, που ομαδοποιούνται κάτω από την ετικέτα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ισχυρίζονται ότι μάχονται ενάντια στο Ντάες του οποίου τα στοιχεία πλαισιώνονται από το ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας!

Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση. Είναι αποφασιστικά αντιτουρκικοί και μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι έμποροι, εκφράζουν τη λύπη τους για την αναχώρηση του αμερικανικού στρατού. Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), οι Αμερικανοί έδωσαν πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία. Αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ του Τούρκου και της Δαμασκού, οι κάτοικοι της Ιεράπολης (Minbej) έκαναν γρήγορα την επιλογή τους: καλύτερη η κυβέρνηση της Δαμασκού και τα ελαττώματά της από το να υποβληθούν σε τουρκική κατοχή μέσω ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών τοπικών εκπροσώπων.
Η Ιεράπολη (Minbij), μια στρατηγική τοποθεσία που ελέγχει τις δύο πλευρές του Ευφράτη, είναι πλέον πιθανό να προκαλέσει μια παγκόσμια σύγκρουση.


strategika51.blog

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου