GuidePedia

0

Οι αντιαμερικανικές φωνές στην Άγκυρα διαρκώς αυξάνουν από το πραξικόπημα κατά Ερντογάν και μετά, με ορισμένους να θεωρούν τους Αμερικανούς ως ηθικούς αυτουργούς. Όμως επικεφαλής μονάδας της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σίγουρα αξίζει… συγχαρητήρια, καθώς προχώρησε τα σενάρια σε άλλα επίπεδα, υποστηρίζοντας πως οι βόμβες που οι Αμερικανοί έδωσαν στους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκαν κατά των Κούρδων ήταν άνευ γομώσεως!

Της Αμπερίν Ζαμάν
AL MONITOR

«Δυστυχώς οι βόμβες που έριχναν τα αεροπλάνα μας ήταν ψεύτικες», δήλωσε σε φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα. «Τρεις βόμβες ερρίφθησαν σε ομάδα επτά τρομοκρατών του ΡΚΚ και αν και έπεσαν σε απόσταση 25-30 μ. από αυτούς ένας από τους τρομοκράτες επιβίωσε. Σε άλλη περίπτωση βόμβα έπεσε σε απόσταση 8 μ. από δύο τρομοκράτες κάτω από ένα δέντρο και τίποτα δεν συνέβη.

»Πως είναι αυτό δυνατό; Κανονικά μια βόμβα είναι αρκετή να σκοτώσει οτιδήποτε σε ακτίνα 300 μ. από το σημείο πτώσης της. Είναι όμως βόμβες αμερικανικής εταιρείας», είπε, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία, υπονοώντας πως οι Αμερικανοί παραδίδουν στην Τουρκία ελαττωματικά πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ πάντως έχουν βοηθήσει τους Τούρκους στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ, εδώ και χρόνια, εφοδιάζοντάς τους με βόμβες ακριβείας, επιθετικά ελικόπτερα και πάνω από όλα με πληροφορίες. Η CIA πιστεύεται πως είχε καίριο ρόλο στην επιχείρηση σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το 1999.

Το 2016 το Πεντάγωνο είχε αναθέσει στην General Dynamics Ordnance and Tactical Systems συμβόλαιο ύψους 682,9 εκ. δολαρίων για την παράδοση στην Τουρκία αδιευκρίνιστου αριθμού έξυπνων βομβών. Η πώληση της βόμβας καταστροφής καταφυγίων BLU-109 στην Τουρκία, με έναρξη των παραδόσεων το 2020, αναμένεται να αλλάξει εντελώς την εικόνα στο κουρδικό μέτωπο εις βάρος των Κούρδων.

Παρόλα αυτά η τουρκική παράνοια καλά κρατεί, ακόμα και ανάμεσα στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας που φοβούνται ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δηλητηριάστηκαν από την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας με όπλα από τους Αμερικανούς. Ο Τούρκος διοικητής που ανέφερε τα ανωτέρω υποστήριξε ακόμα πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την Τουρκία να ηττάται στο Αφρίν. Ο Ερντογάν πολλές φορές έχει απειλήσει με εισβολή στο Αφρίν και άλλες ελεγχόμενες από τους Κούρδους τα Συρίας του YPG.

Ο Τούρκος διοικητής πάντως δεν θεωρεί την εισβολή καλή ιδέα. «Ο στρατός μας, επίτηδες, οδηγείται σε έναν πόλεμο με τα αεροπλάνα μας να φέρουν ψεύτικες βόμβες. Το σχέδιό τους είναι να σφαγιαστούν οι στρατιώτες», λέει.

Οι Αμερικάνοι πάντως φαίνεται πως παίζουν και με τις δύο πλευρές, δηλώνοντας πως οι σχέσεις τους με τους Κούρδους της Συρίας είναι προσωρινές και τακτικής σημασίας και παράλληλα λέγοντας στο YPG τα αντίθετα.

Οι Αμερικανοί αρνούνται, επισήμως, ότι το ΡΚΚ και το YPG σχετίζονται, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Ανεπισήμως πάντως το παραδέχονται. Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς είναι ότι ναι μεν χρειάζονται τους Κούρδους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά παράλληλα θέλουν και την Τουρκία ικανοποιημένη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top