GuidePedia

0

Toυ Βασίλη Καπούλα
Σήμερα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, Στρατηγός Joseph Aoun έθεσε το Στρατό «σε πλήρη ετοιμότητα» στα νότια σύνορα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι απειλές του ισραηλινού εχθρού και οι παραβιάσεις του». Σε ύψιστη ετοιμότητα είναι και η Χεζμπολάχ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του Στρατού και όχι με κάποια διαρροή.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κηρυχθεί επιστράτευση.

Ο διοικητής του στρατού, ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν, κάλεσε τους στρατιώτες να επαγρυπνούν για «τη σωστή εφαρμογή» της απόφασης 1701 του ΟΗΕ για τη «διασφάλιση της σταθερότητας» στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο στρατός του Λιβάνου είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια στη δική του πλευρά των συνόρων βάσει την απόφασης αυτής, με την οποία τερματίστηκε το 2006 ο πόλεμος μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Λιβάνου ήρθε μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Michel Aoun, ο οποίος υπερασπίστηκε τη Χεζμπολάχ ως αναγκαιότητα για την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να μας στοχοποιεί και είναι δικαίωμα του λαού του Λιβάνου να αντισταθεί και να ακυρώσει τα σχέδια με όλα τα διαθέσιμα μέσα» τόνισε.

Ταυτόχρονα και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν τεθεί σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα αναφέρουν πηγές της Μ.Ανατολής.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Gebran Bassil, τόνισε με τη σειρά του πως ο Λίβανος έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις απειλές αλλά θέλει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Ο Gebran Bassil πήγε εκτάκτως στη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με την ρωσική κυβέρνηση.

Εκει συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα, οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τι συμβαίνει με τον πρώην πρωθυπουργό Saad Hariri.

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου τόνισε στους Ρώσους πως οι δικαιολογίες του Hariri ήταν για…γέλια καθώς γνώριζε πως ο Λίβανος θα διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ.

Επιπλέον επιτέθηκε στον Χαρίρι για την αναίτια επίθεση του στη Χεζμπολάχ, λέγοντας πως αν δεν ήταν η Οργάνωση, ο Λίβανος δεν θα είχε νικήσει το ISIS.

«Η Χεζμπολάχ υπερασπίστηκε το Λίβανο εναντίον του ISIS, όταν η κυβέρνηση και ο Στρατός απέτυχαν να το κάνουν» τόνισε.

Μαχητικά του Ισραήλ πετούσαν στον εναέριου χώρου του Λιβάνου για αρκετές ώρες κάνοντας κύκλους κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά μαχητικά εντοπίστηκαν στο Jabal Sheikh (Mount Hermon) κατά μήκος αρκετών χωρών στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Πετούσαν πάνω από Nabatiyeh, Idlim Al-Tuffah, Marjayoun, Al-Khiyam, και Al-Arqoub.

Ολα τώρα ξεκινούν…

Στο βίντεο, η Χεζμπολάχ και ο ρόλος της…



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top