GuidePedia

0

Του Γιάννη Νικήτα*

To τελευταίο χρονικό διάστημα εκτιμάται ως εξαιρετικά επωφελές στις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, ειδικότερα ως προς το αμυντικό σκέλος της συνεργασίας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη ξεκινήσει η Πολυεθνική Άσκηση ΝΙΡΙΗΣ με συμμετοχές από το Ισραηλινό ναυτικό, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία ενώ στις 16/11 ολοκληρώθηκε η αεροπορική άσκηση Blue Flag 2017 στην οποία συμμετείχε η 335 Μοίρα της Π.Α. Παράλληλα, το προηγούμενο χρονικό διάστημαπραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Καταδρομέων της Κυπριακής Εθνοφρουράς από Ισραηλινούς επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο συνεργασίας και στον τομέα αυτό μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Ιδιαιτέρως σημαντική όμως ήταν η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας παράλληλα με αυτήν του Κύπριου ομολόγου του στην Αθήνα το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου 2017. Η Αθήνα προσδοκά μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης με την διοργάνωση κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ώστε να αντληθούν τα μέγιστα δυνατά διδάγματα από τον εμπειροπόλεμο Ισραηλινό Στρατό ενώ οι Ισραηλινοί ζητούν συνεργασία στους τομείς των αεροναυτικών επιχειρήσεων. Ένας τομέας στον οποίο υπάρχει διαρκής εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η διαχείριση ασύμμετρων απειλών. Οι Ισραηλινές υπηρεσίες εδώ και 40 χρόνια διαχειρίζονται έναν ακήρυχτο τέτοιο πόλεμο στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο απέναντι στην Χεζμπολάχ.

Το κομμάτι των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που ενδιαφέρει τις Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες αλλά αναμένονται ουσιαστικά βήματα από ελληνικής πλευράς. Ήδη οι Ισραηλινοί ανέλαβαν την προμήθεια των νέων Κυπριακών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ενώ πριν μερικούς μήνες παρέδωσαν το νεότευκτο περιπολικό ανοιχτής θάλασσας της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να επιτηρεί την Κυπριακή ΑΟΖ ενώ έχουν κάνει μία πολλή καλή προσφορά από πλευράς κόστους/ωφελείας για πυρομαχικά αρμάτων 120χιλ που ακόμα δεν έχει ληφθεί υπόψη από τον Ελληνικό Στρατό.

Επίσης, από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν η δημιουργία μόνιμης επιτροπής η οποία θα προετοιμάζει τις τριμερείς υπουργικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια νέα εμβάθυνση και ποιοτική διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ. Λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή η στρατηγική συνεργασία των τριών προαναφερθέντων κρατών αποτελεί εχέγγυα για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παράλληλα με την προώθηση και εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων. Κομβικής σημασία εμφανίζεται η πολύ θετική αντιμετώπιση των σχέσεων Ελληνισμού με Ισραήλ από τις ΗΠΑ ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ έστω και ως παρατηρητών στη πρόσφατη άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στη περιοχή των Δωδεκανήσων. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην αεροναυτική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.

Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» είναι πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών. Επιπρόσθετα, στην εν λόγω Άσκηση θα συμμετέχουν η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) και του Ναυτικού του Ισραήλ.

Ανακεφαλαιώνοντας, η πολύπλευρη και πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού και του Ισραήλ καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ αποτελούν γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας σε μια περίοδο διαρκούς απομόνωσης της Τουρκίας. Πρόκειται για ιδιαίτερα ιστορική στιγμή καθώς ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια σημαντική συγκυρία για την αναγνώριση και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.

*Ο Γιάννης Νικήτας είναι διαπιστευμένος στρατιωτικός συντάκτης του ΥΠΕΘΑ και ιδιοκτήτης της νεοσύστατης ιστοσελίδας για θέματα άμυνας και ασφάλειας www.defencereview.gr

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top