GuidePedia

0

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία – Με παράνομες NAVTEX και NOTAM οι Τούρκοι βγάζουν το στόλο στο Αρχιπέλαγος – Σε ετοιμότητα Αεροπορία και Ναυτικό για αντιμετώπιση «θερμού» επεισοδίου

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας με φόντο το ακριτικό Αγαθονήσι, οι Τούρκοι κλιμακώνουν τη στρατιωτική ένταση επιχειρώντας επίδειξη δύναμης έναντι της χώρας μας.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και στο Πεντάγωνο έχει σημάνει συναγερμός καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χαμηλώσει τους τόνους, ειδικά την περίοδο αυτή που έχει υποστεί ήττες στο ανατολικό μέτωπο. Το καθεστώς Ερντογάν μοιάζει να έχει αποφασίσει ότι η κλιμάκωση στο Αιγαίο, την Κύπρο ή στη Θράκη είναι επιλογή μονόδρομος για να εκτονώσει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά και να “σβήσει” τις ήττες που έχει υποστεί στα περιφερειακά μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί.
Τουρκικά πλοία στο Αιγαίο

Η μαζική δέσμευση περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο με παράνομες ΝΑVTEX και ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία προϊδεάζει για θερμή περίοδο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) από σήμερα, 27 του μηνός έως και τις 3 Μαΐου.

Η περιοχή που δεσμεύει μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου είναι επιβεβαιωτική της πάγιας πρόθεσης της να επιβάλει de facto (και στη συνέχεια de jure) επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία απορρίπτει την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών, σε συμμόρφωση με τους οποίους καλείται από ελληνική ΝΟΤΑΜ (υποβολή σχεδίων πτήσης κ.λπ.) και ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα διεξάγει την άσκηση εμπίπτει στη δική της περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Όπως επισημαίνει το pentapostagma.gr, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τη διαφορά εύρους μεταξύ ελληνικών χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου, 6 ν.μ. και 10 ν.μ. αντιστοίχως, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε απαντητική ΝΟΤΑΜ, ότι «η πρωτοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας με ορισμό 6.ν.μ. χωρικών υδάτων στη θάλασσα και 10 ν.μ. στον αέρα είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου»...

Την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα μέσα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν εκχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ξένες εταιρείες οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως τονίσαμε, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση συναγερμού εδώ και αρκετό καιρό και οι αξιωματικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή. Οι Έλληνες πιλότοι στέλνουν καθημερινά μήνυμα στους Τούρκους ότι δεν θα επιτρέψουν καμία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ενώ και ο Ελληνικός Στόλος είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Ο Στρατός Ξηράς, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη πραγματοποιεί ασκήσεις και δηλώνει «παρών» απέναντι στους προκλητικούς γείτονες.
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top