GuidePedia

0

Την εξ ορισμού πιο «ευγενική» γλώσσα του State Department ήρθε να θέσει στην πιο «καθημερινή» της διάσταση ο σμήναρχος της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος της επιχείρησης «Εγγενής Αποφασιστικότητα» (Inherent Resolve), με έδρα τη Βαγδάτη, πρωτεύουσα του Ιράκ, ο οποίος με τη σειρά του εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Τουρκίας για τους βομβαρδισμούς εναντίον Κούρδων μαχητών που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά του ISIS.

Ο εκπρόσωπος που μίλησε μέσω διαδικτύου σε δημοσιογράφους, κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι δεν συντόνισε τη δράση της με τις συμμαχικές δυνάμεις και ότι απλά ενημέρωσε για την πρόθεση να εξαπολύσει τα πλήγματα «λιγότερο από μία ώρα» πριν ξεκινήσει την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να μετακινηθούν οι συμμαχικές δυνάμεις, ενώ εμμέσως κατηγόρησε την Τουρκία ότι έθεσε σε κίνδυνο και αμερικανικές δυνάμεις, καθώς είπε ότι βρισκόντουσαν σε απόσταση μόλις έξι μιλίων (περίπου 10 χιλιόμετρα) από τα σημεία που βομβάρδισαν τα τουρκικά F-16…

Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία σκοπίμως έδωσε ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης και αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση διακινδύνευε να μετακινηθούν οι στόχοι, καθώς είναι προφανές ότι οι Τούρκοι όταν λένε PKK, εντάσσουν μέσα και τις δυνάμεις των Κούρδων του YPG στη Συρία, τους οποίους οι ΗΠΑ αποκαλούν συμμάχους! Η ενέργεια της Τουρκίας, αποτέλεσε έναν έμμεσο αλλά κλασικό τουρκικό εκβιασμό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Εάν είχε κηρυχθεί γενικός συναγερμός από τους Αμερικανούς, τότε η Τουρκία που είναι υποτίθεται σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην εν λόγω επιχείρηση θα είχε εμφανιστεί ως αντίπαλος – επιτιθέμενος, ένας «εμφύλιος» που θα είχε διπλωματικές συνέπειες, ενώ οι ΗΠΑ θα εμφανίζονταν να διασώζουν μόνο τις δικές τους δυνάμεις εγκαταλείποντας τους συμμάχους τους.

Οπότε, η «φωτιά» που άναψε επιχειρείται να σβήσει με αναφορές σε ανεπαρκή χρόνο προειδοποίησης και έλλειψη συντονισμού, που έθεσε τους πάντες σε κίνδυνο και όχι για «μη φιλική», όπως ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα, τουρκική ενέργεια, η οποία όπως ανέφερε, δε σεβάστηκε και την κυριαρχία του Ιράκ…

Ο σμήναρχος Ντόριαν αναφέρθηκε ξεκάθαρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και της διαδικασίας ερωτήσεων – απαντήσεων, στην αξιοπιστία των κουρδικών δυνάμεων (Πεσμεργκά) ως στρατιωτικοί σύμμαχοι και στις θυσίες που έχουν υποβληθεί για τον κοινό σκοπό, εκκαθαρίζοντας μάλιστα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις και μια περιοχή 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ευρύτερη περιοχή της «πρωτεύουσας» του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους», του ISIS.

Επεχείρησε δηλαδή να ξεχωρίσει τους Κούρδους μαχητές του YPG που επιχειρούν στο πλαίσιο του Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από το PKK, το οποίο αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε στο Ιράκ ή στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις από ανταποκριτές του τουρκικών μέσων, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu και εφημερίδων όπως η Daily Sabah, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας παραμένοντας στις βασικές καταδικαστικές για τις τουρκικές ενέργειες θέσεις του.

Οι Τούρκοι ανταποκριτές τον ρώτησαν για την αποστολή Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων στις περιοχές όπου επλήγησαν και καταγράφηκαν να γίνονται δεκτοί από δυνάμεις που ανέμιζαν σημαίες του PKK και ηγετών του, συνομιλούν με πρόσωπα θεωρούμενα ως τρομοκράτες στην Τουρκία, ότι όπλα που παραδίδονται από τους Αμερικανούς στις SDF καταλήγουν σε «Κούρδους τρομοκράτες» εντός της Τουρκίας, κάτι το οποίο ο εκπρόσωπος ουσιαστικά το διάψευσε, ενώ έγινε και κάπως πιο επιθετικός στην απάντησή του:

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, παρέχουμε όπλα και εξοπλισμό στη Συριακή Αραβική Συμμαχία, όχι στο YPG. Αυτές είναι δυνάμεις που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες. Δεν τις έχουμε δει καθόλου να απειλούν την Τουρκία. Τις έχουμε δει να πολεμούν το ISIS. Τις έχουμε δει να απελευθερώνουν περιοχή 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην απομόνωση της Ράκα. Τις έχουμε δει να απελευθερώνουν τη Μένπετζ [σ.σ. Ιεράπολις] που αποτελούσε επικίνδυνο κόμβο διοίκησης και ελέγχου της διεθνούς τρομοκρατίας. Έχουμε δει πολύ σημαντική πρόοδο στην [προσπάθεια για την] ήττα του ISIS από την εταιρική μας [στρατιωτική] δύναμη. Οπότε αυτό είναι που έχουμε παρατηρήσει. Δεν έχουμε παρατηρήσει καθόλου όσα ισχυρίζεστε», ήταν η άκρως επιθετική τοποθέτηση, που έβαλε τέρμα στις τουρκικές ερωτήσεις…

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top