«Ψήφισαν και οι νεκροί»! Τον τίτλο αυτό επέλεξε η εφημερίδα Cumhuriyet για να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό την έκθεση της Επιτροπής «Πέρα από το Όχι» για τις παραβιάσεις που έγιναν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 στην Τουρκία. Ομολογουμένως είναι ένας τίτλος που τα λέει όλα.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής «Πέρα από το Όχι», για το δημοψήφισμα: Ψήφισαν και οι νεκροί!
Η έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή «Πέρα από το Όχι», αποκάλυψε ένα σκάνδαλο. Στην έκθεση υπάρχει η διαπίστωση ότι ένας πολίτης με τα αρχικά Ε.Ε., που πέθανε στις 31 Μαρτίου 2017, ψήφισε στο Εκλογικό Τμήμα Νο 2179 στην επαρχία Εγίουμπιγιε του νομού Ούρφας.
Τα σημαντικά σημεία της συνέντευξης Τύπου
Το βράδυ της 16ης Απριλίου καταλάβαμε ότι όχι μόνο δεν τελείωσε η δουλειά μας, αλλά πως τώρα ξεκίνησε. Υπάρχουν πολλές ανωμαλίες στις εκλογές. Το 2010 ο Γκιουλέν είχε πει «Βγάλτε τους ανθρώπους από τους τάφους και βάλτε τους να ψηφίσουν “Ναι”». Εμείς διαπιστώσαμε πως στο δημοψήφισμα αυτό, ψήφισε τουλάχιστον ένας νεκρός. Διαπιστώσαμε πως σε κάποια εκλογικά τμήματα ψήφισαν περισσότεροι από όσους είναι εγγεγραμμένοι. Στο Eγιούμπιγιε της Ούρφας φέρεται να ψήφισε ο Ε.Ε., ο οποίος όμως είχε πεθάνει στις 31 Μαρτίου.
Σε κάποια εκλογικά τμήματα ψήφοι αντιπολίτευσης που καταμετρήθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και της 1ης Νοεμβρίου, εξαφανίστηκαν.
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, καταπάτησε το νόμο που λέει ότι «Τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα είναι άκυρα». Ο ισχυρισμός «αυτό έγινε και στο παρελθόν» δεν ισχύει, γιατί οι περιπτώσεις ήταν μεμονωμένες. Αυτή τη φορά δεν ήταν 3-5 ψηφοδέλτια, αλλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα. Αυτό στρώνει το έδαφος για κάθε είδους παρατυπία.
Σε κάποιες περιοχές, για ανθρώπους που δεν πήγαν να ψηφίσουν, εφαρμόστηκε το λεγόμενο «εφεδρικό ψηφοδέλτιο». Υπήρχε σωρεία τηλεφωνημάτων από Μους και Ούρφα με τέτοιες καταγγελίες. Οι άνθρωποι κατήγγειλαν ότι κατά την καταμέτρηση των ψήφων, τους έβγαλαν από τα εκλογικά τμήματα και τους απομάκρυναν από τις κάλπες.
(Φωτ.: Hayır ve Ötesi/ Facebook)
Από νομικής πλευράς είναι αναγκαίο να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την Αλλαγή του Συντάγματος. Η αρχή ότι «οι τύποι είναι σημαντικότεροι από την ουσία» ισοπεδώθηκε με τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια. Αυτό που έγινε με εκατομμύρια ασφράγιστα ψηφοδέλτια, είναι ένα νομικό έγκλημα.
Έκθεση για το Δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου
Η επιτροπή «Πέρα από το Όχι», είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή πολιτών που ιδρύθηκε για να εμποδίσει κάθε είδους παρατυπία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Εθελοντές από 50 πόλεις δήλωσαν συμμετοχή στην επιτροπή. Μια ομάδα 15 εθελοντών που αποτελούνταν από δικηγόρους, υπεύθυνους εκλογικών κέντρων, συντονιστές, ομάδα υποστήριξης και παρατηρητές, βρισκόταν στο χώρο όπου ήταν οι κάλπες. Η επιτροπή, έφτιαξε μόνη της όλα τα έγγραφα σχετικά με την εκπαίδευση και τη νόμιμη διαδικασία, με εθελοντές νομικούς και εκπαίδευσε τους εθελοντές της, με πάνω από 300 εκπαιδευτικές συνελεύσεις σε 30 πόλεις. Η επιτροπή, πραγματοποίησε η ίδια με εθελοντές προγραμματιστές όλη την υποδομή προγραμμάτων και εφαρμογών για ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων.
Οι εθελοντές έστησαν γραφεία σε πόλεις και επαρχίες, πραγματοποίησαν εργασίες σταντ και μοίρασαν πάνω από 300 χιλιάδες φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό.
Οι εθελοντές δημιούργησαν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εσωτερικής επικοινωνίας. Εκπαιδευτικά κιτ, φυλλάδια, βίντεο και οπτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ετοιμάστηκε και μοιράστηκε από τους εθελοντές. Οι εθελοντές κατέγραψαν τα πρακτικά από το 25% των ψήφων στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και συνέλεξαν τα αποτελέσματα.
(Φωτ.: Hayır ve Ötesi/ Facebook)
Η επιτροπή συνέκρινε τα δεδομένα του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου με αυτά που μάζεψαν στο πεδίο και τους έδωσαν φιλικά ιδρύματα. Η επιτροπή εκτός από το να συγκρίνει τα δεδομένα αυτά, συγκέντρωσε όλα τα έγγραφα σε σχέση με τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες που έγιναν από εθελοντές και δικηγόρους, τα αξιολόγησε σε σχέση με περιστατικά που αποκαλύφθηκαν στην κοινή γνώμη και συνέταξε αναφορές.
Διαπιστώσεις και αξιολογήσεις για το δημοψήφισμα
Επί δύο μήνες εργαστήκαμε σκληρά με σύνθημα «Μας έχουν εμπιστευτεί τις κάλπες». Το 25% των δεδομένων για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου είναι καταγεγραμμένο στο σύστημα της επιτροπής μας. Τα αποτελέσματα από τις κάλπες που καταγράφηκαν στο σύστημά μας, τα αξιολογήσαμε μαζί με τα δεδομένα από το ΑΕΣ (YSK) και καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
Βγήκε αποτέλεσμα 100% «Ναι» σε 961 εκλογικά τμήματα
Με βάση τα δεδομένα της ΑΕΣ, στις επαρχίες Ακτσάκαλε, Βιράνσεχιρ, Χίλβαν του νομού Ούρφα, Χάσκιοϊ του νομού Μους, Τσέκερεκ του νομού Γιοζγάτης, και Άκγιαζι του νομού Σαγγαρίου, σε 961 εκλογικά τμήματα το 100% των ψήφων ήταν «Ναι», ενώ 0% πήρες το «Όχι».
(Φωτ.: Hayır ve Ötesi/ Facebook)
Τα εκλογικά τμήματα που αναφέραμε:
-Νομός Μους: Εκλογικό Τμήμα 1171
-Νομός Ούρφα:
Επαρχία Χάραν, Εκλογικό Τμήμα 1122
Επαρχία Χάραν, Εκλογικό Τμήμα 1092
Επαρχία Εγιούμπιγιε, Εκλογικό Τμήμα 2087
Επαρχία Βιράνσεχιρ, Εκλογικό Τμήμα 1262
Επαρχία Χαλίλιε, Εκλογικό Τμήμα 2042
Επαρχία Ακτσάκαλε, Εκλογικό Τμήμα 1005
Επαρχία Ακτσάκαλε, Εκλογικό Τμήμα 1129
Επαρχία Βιράνσεχιρ, Εκλογικό Τμήμα 1023
Επαρχία Ακτσάκαλε, Εκλογικό Τμήμα 1099
Επαρχία Εγιούμπιγιε, Εκλογικό Τμήμα 2161
Επαρχία Χάραν, Εκλογικό Τμήμα 1107
Επαρχία Χαλίλιε, Εκλογικό Τμήμα 2276
Επαρχία Σιβέρεκ, Εκλογικό Τμήμα 1321
Το αποτέλεσμα αυτό αξιολογείται ως παράδοξο, δεδομένου ότι στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και 1ης Νοεμβρίου στα ίδια εκλογικά τμήματα υπήρξε αξιοσημείωτος αριθμός ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.
Σε 7.048 εκλογικά τμήματα ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και σε ορισμένα περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους!
Σε 7.048 εκλογικά τμήματα διαπιστώθηκε ότι ψήφισαν όλοι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι ή και περισσότεροι. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι ψηφίσαντες ήταν περισσότεροι από το άθροισμα των εγγεγραμμένων και των υπευθύνων των εκλογικών τμημάτων. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων στα οποία διαπιστώθηκε ότι οι ψηφίσαντες είναι περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους, ανέρχεται σε 2.397 εκλογικά τμήματα.
Στα εν λόγω εκλογικά τμήματα το σύνολο των ψήφων είναι 1.672.249, από τις οποίες το 60.7% των ψήφων ήταν «Ναι».
Αν λάβουμε υπόψη και τις προηγούμενες καταγγελίες, υπάρχει η υποψία ότι χρησιμοποιήθηκε η ψήφος του «Ναι» για ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν καν στις κάλπες. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί έρευνα για τα εν λόγω 7.048 εκλογικά τμήματα. Είναι αδύνατον να μην έχει πεθάνει ή να μην απουσιάζει λόγω ασθένειας, στρατιωτικής θητείας ή άλλους λόγους κανένας από τους 1.672.249 ψηφοφόρους που καταμετρήθηκαν σε αυτά τα εκλογικά τμήματα, όπως καταγράφηκαν στις 10 Μάρτιου 2017.
(Φωτ.: arkgazetesi.com)
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο ψηφοφόρος με αρχικά Ε.Ε., στην Ούρφα, καταγεγραμμένος στο εκλογικό τμήμα 2179, με ημερομηνία γέννησης 01/01/1942, αν και πέθανε στις 31 Μαρτίου 2017, στις καταστάσεις φαίνεται ότι ψήφισε στις 16 Απριλίου 2017.
Αυτήν η πληροφορία, την οποία καταφέραμε να βρούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με περιορισμένα μέσα και χωρίς πρόσβαση στο ληξιαρχείο, μας βάζει σε σκέψεις ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν.
Εξαφάνισαν τους ψηφοφόρους που θα ψήφιζαν «Όχι»
Εντοπίστηκαν εκλογικά τμήματα στα οποία ενώ στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου υπήρχε σημαντικός αριθμός ψήφων αντιπολίτευσης, στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου το ποσοστό του «Ναι» ήταν 95%.
Συγκρίναμε τις ψήφους από τις δυο προηγούμενες εκλογές και τις παρουσιάζουμε στον πίνακα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ασυνέπεια, που επηρεάζει την ψηφοφορία και είναι ακόμη πιο σημαντική από τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.
Το δημοψήφισμα είναι παράνομο
Το ΑΕΣ με μια απόφαση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ότι «Τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα που δεν έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρθηκαν από έξω, θεωρούνται έγκυρα». Με τον τρόπο αυτό υπάρχει παραβίαση του νόμου που δηλώνει ξεκάθαρα ότι «Ψήφοι με ασφράγιστα ψηφοδέλτια και φακέλους είναι άκυροι».
Ο πρόεδρος του ΑΕΣ υποστήριξε ότι αυτό είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές και δήλωσε ότι έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το ΑΚΡ την ημέρα του δημοψηφίσματος. Όμως διαπιστώθηκε ότι στο ίδιο δημοψήφισμα ακυρώθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή ασφράγιστα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στο Εκλογικό Τμήμα 472, του εξωτερικού.
(Φωτ.: Hayır ve Ötesi/ Facebook)
Σε πολλά εκλογικά τμήματα πάνω στα ψηφοδέλτια αντί για τη σφραγίδα ΕΠΙΛΟΓΗ χρησιμοποιήθηκε σφραγίδα ΝΑΙ. Μετά από διαμαρτυρίες, σε κάποια εκλογικά τμήματα άλλαξαν ενώ σε άλλες, θεωρήθηκαν έγκυρα τα ψηφοδέλτια με αυτή τη σφραγίδα. Μήνες πριν από το δημοψήφισμα, το ΑΕΣ είχε ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιηθεί η σφραγίδα ΕΠΙΛΟΓΗ και παρά την ανακοίνωση αυτή, χρησιμοποιήθηκε σφραγίδα που παρέπεμπε σε θετική ψήφο, η οποία ήταν και παραπλανητική και ωθούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «Ναι», αλλά δεν έγινε κάτι επ’ αυτού.
Ειδικά σε πόλεις της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας, η αρχή της «κρυφής ψήφου και ανοιχτής καταμέτρησης» μετατράπηκε σε «ανοιχτή ψηφοφορία και κλειστή καταμέτρηση» και αυτό είναι παραβίαση της επιλογής των πολιτών. Για παράδειγμα, στην επαρχία Χάσκιοϊ του νομού Μους, στο χωριό Ντάγντιμπι, ο Ριντβάν Ισίκ, παρόλο που υπήρχε υπεύθυνος στο Εκλογικό Τμήμα 1031, προσήλθε στην κάλπη με πολεμικό όπλο, φωτογράφισε τους πολίτες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κραδαίνοντας το όπλο και δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία μαζί με το πρακτικό του Εκλογικού Τμήματος. Στο ίδιο Εκλογικό Τμήμα 1031, οι 290 από τις 292 ψήφους που καταμετρήθηκαν ήταν «Ναι», ενώ στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο ίδιο τμήμα το ΑΚΡ είχε 108 ψήφους, 3 το CHP και 109 το HDP.
Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου ψηφοφόροι ψήφισαν εκτός εκλογικού κέντρου, υπήρξαν σφραγίδες και ψηφοδέλτια που πέρασαν από χέρι σε χέρι και αποκαλύφθηκε η ψήφος.
Πάνω από 200 οικοδόμοι οι οποίοι εργάζονταν στην Ντάντσα της Μούγλας δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκλογική τους περιφέρεια που βρίσκεται 1.250 χλμ., μακριά για να ψηφίσουν, παρόλα αυτά στην κάλπη που ήταν καταγεγραμμένοι ανακοινώθηκε ότι προσήλθαν και ψήφισαν όλοι οι ψηφοφόροι.
Ψηφοδέλτια, φάκελοι και σφραγίδες αγνώστου προελεύσεως εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν εκτός εκλογικών κέντρων, σχεδόν σε όλη την επικράτεια και διαπιστώθηκε ότι έχουν εμπλακεί χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την παρατυπία.
Εφεδρικά ψηφοδέλτια, το κλειδί της νοθείας
Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το πώς διακινήθηκαν χωρίς έλεγχο αμέτρητα ψηφοδέλτια που εκδόθηκαν από το ΑΕΣ εκτός εκλογικών κέντρων. Να δοθεί μια εξήγηση για τον ισχυρισμό ότι ίδια ψηφοδέλτια με αυτά που είχαν εκδοθεί στις προεδρικές εκλογές σε περίπτωση που θα γινόταν δεύτερος γύρος εκλογών με έναν υποψήφιο χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις εκλογές.
Βάσει ανακοίνωσης του προέδρου του ΑΕΣ τα 73 εκατομμύρια ψηφοδελτίων , μαζί με τα εφεδρικά, που εκδόθηκαν για αυτές τις εκλογές δεν έχουν κατανεμηθεί σε ίσους αριθμούς σε όλα τα εκλογικά τμήματα όπως ορίζει ο νόμος.
Στο κέντρο στην Άγκυρα όπου πακεταρίστηκαν και ταχυδρομήθηκαν τα ψηφοδέλτια ανακοινώθηκε από πριν πόσα ψηφοδέλτια θα σταλούν σε κάθε Εκλογικό Τμήμα και σε ποια εκλογικά κέντρα δεν θα σταλούν καθόλου. Αξιολογήθηκε ότι η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τα εφεδρικά ψηφοδέλτια και ότι στάλθηκαν μαζικά σε περιοχές όπου η αντιπολίτευση εμποδίστηκε να πάει. Στις περιοχές αυτές, μετά από παρεμβάσεις των μελών του ΑΚΡ, το συντριπτικό ποσοστό των ψήφων είναι “Ναι”
(Φωτ.: dailysabah.com)
Το ΑΕΣ με την πρόφαση ότι απλοποιεί τη μορφοποίηση των πρακτικών των εκλογών, έκανε αδύνατο τον εντοπισμό των εφεδρικών ψηφοδελτίων. Στην περίπτωση αυτή ο αριθμός των ύποπτων ψηφοδελτίων ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια. Το ΑΕΣ πρέπει να αποκαλύψει άμεσα τον αριθμό και το τι απέγιναν τα εφεδρικά ψηφοδέλτια.
Καταπατήθηκαν οι νόμοι
Η απόφαση του ΑΕΣ που δημοσιεύτηκε στις 16.04.2017 στο ysk.gov.tr νομικά είναι ανυπόστατη. Στην απόφαση αυτή, το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι διαμαρτυρίες για τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, δικαιολογήθηκε ως εξής: «Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι το δικαίωμα που δίδεται στους πολίτες χρησιμοποιείται με ασφάλεια, μια παρατυπία σε νόμους περί του τυπικού που έχουν ως σκοπό τη διαφύλαξη του δικαιώματος, δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλείψει την ουσία του δικαιώματος».
Η ανακοίνωση αυτή είναι δολοφονία του νόμου από δυο απόψεις:
Τα άρθρα 98 και 101 του νόμου 298 για τις βασικές αρχές των εκλογών και των εκλογικών καταλόγων δηλώνουν ότι τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι χωρίς σφραγίδα θεωρούνται άκυρα. Τα άρθρα αυτά έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι το ΑΕΣ αποφασίζει βάσει ερμηνείας και περιστρέφεται γύρω από τον νόμο 298 καθώς και την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποτελεί σκάνδαλο για το νομικό σύστημα της Τουρκίας.
Η αρχή του «Ο τύπος είναι πιο σημαντικός από την ουσία» είναι από τους στυλοβάτες τους τουρκικού νομικού συστήματος. Η χρήση ασφράγιστων ψηφοδελτίων στις εκλογές της 16ης Απριλίου αφήνει ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτές εκφράζουν την βούληση του λαού. Δεν είναι γνωστό το αν έγινε κάποια εξαπάτηση η οποία αλλάζει τη βούληση του λαού και το ΑΕΣ δεν θεωρεί σημαντική τη διερεύνηση του θέματος.
Οι τύποι είναι σημαντικοί, γι’ αυτό το λόγο και το ΑΕΣ δεν είναι ένα σώμα που δεν το γνωρίζει αυτό.
Συμπεράσματα
Το ΑΕΣ απέρριψε την προσφυγή της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των ασφράγιστων ψηφοδελτίων που αφορούν 2.5 εκατομμύρια ψήφους. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Αν δε λάβουμε υπόψη όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, η ακύρωση του δημοψηφίσματος είναι αναπόφευκτη σε κάθε νομική βάση.
Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου οργανώθηκε από το κυβερνών κόμμα και το ΑΕΣ και σ’ αυτό πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εξαπάτηση εκλογών στην ιστορία της χώρας. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών η διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφισμάτων χωρίς το παραμικρό ίχνος υποψίας και εξαπάτησης καθώς και η ασφάλεια της κάλπης. Είναι δίκαιο αίτημα η ακύρωση και η επανάληψη του δημοψηφίσματος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εργασίας που κάναμε σε όλη την Τουρκία με χιλιάδες εθελοντές.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου