GuidePedia

0

Κάθε αξιοπρεπής Οθωμανός σουλτάνος όφειλε να έχει τους γενιτσάρους και να τους παρέχει, μάλιστα, πλουσιοπάροχα τα πάντα, γιατί αλλιώς οι γενίτσαροι εξεγείρονταν και ενίοτε έκοβαν και το κεφάλι του μη γενναιόδωρου σουλτάνου.
Φυσικά ο Ερντογάν, ως γνήσιο τέκνο του Οτομάν, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Έτσι αποφάσισε να θεσμοθετήσει την παρουσία των 16 «αυτοκρατορικών» φρουρών του με τις χατζάρες και τις πανοπλίες, τους προερχόμενους από τις 16 «τουρκικές» αυτοκρατορίες.
Απόλυτα συγκινημένη από την εξέλιξη η βουλευτής του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Τουλάι Μπαμπουσκού δεν άντεξε και είπε με παλλόμενη φωνή : «Η Οθωμανική αυτοκρατορία ξαναγεννήθηκε». Κι αφού ξαναγεννήθηκε έπρεπε να αντιμετωπίσει και την δική της εξέγερση των γενιτσάρων. Και αυτό ακριβώς της συνέβη!
Η εν λόγω κυρία, βουλευτής Μπαλικερσίρ του ΑΚΡ, έγραψε στον λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή το τσίρκο που έστησε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη Αμπάς και επανέλαβε κατά την επίσκεψη του Αζέρου προέδρου: «Τι υπέροχη σοφία. Η σοφία του αξιότιμου προέδρου μας. Το διάλειμμα των 90 ετών έλλειψης εμπορικών επαφών στην 600 ετών αυτοκρατορίας μας τελειώσει πια».

Την επομένη όμως ομάδα Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Ντύθηκαν με στολές γενιτσάρων και κατέκλυσαν την Προύσα, παραταγμένοι εμπρός από τα τοπικά γραφεία του ΑΚΡ. Οι διαμαρτυρόμενοι, μέλη του σωματείου των δημοσίων υπαλλήλων, έκαψαν τις αποδείξεις πληρωμών τους, διαμαρτυρόμενοι για τις μικρότερες του πληθωρισμού αυξήσεις μισθών που έλαβαν.
«Κτίζουν παλάτια, αλλά δεν δίνουν χρήματα στους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο, «γενίτσαρος», εκπρόσωπός τους, σχολιάζοντας το ανάκτορο των 1150 δωματίων που έφτιαξε ο Ερντογάν. Έτσι, όπως οι γενίτσαροι εξεγέρθηκαν, δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια ζωής της παλαιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας, σήμερα [σ.σ. χθες] εξεγέρθηκαν, για πρώτη φορά, έναντι του σουλτάνου της νέας. Καλή αρχή.

ΠΗΓΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ»
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top