Μυστικά επίσημα έγγραφα σχετικά με τα τρία φορτηγά της ΜΙΤ που όλοι, πλην τουρκικής κυβέρνησης, υπέθεταν πως μετάφεραν όπλα στους τζιχαντιστές, διέρρευσαν στη δημοσιότητα και αποδεικνύουν αυτό που όλοι πίστευαν: Η Τουρκία εξόπλιζε τους τζιχαντιστές. Η Τουρκία δεν παίζει καθαρό παιχνίδι στην Συρία.
Πηγή: Al Monitor
Απόδοση-Eπιμέλεια: On Alert
Σύμφωνα με τα έγγραφα τα φορτηγά της ΜΙΤ μετέφεραν πυραύλους, βλήματα όλμων και πυρομαχικά αντιαεροπορικών πυροβόλων. Το έγγραφο που διέρρευσε και η αυθεντικότητα του οποίου δεν αμφισβητείται, προέρχεται από την Ανώτατη Διοίκηση της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και αναφέρει: “Τα φορτηγά μετέφεραν όπλα και εφόδια στην τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα”. Όμως στην Τουρκία η κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας και του εγγράφου, από τα ΜΜΕ.
Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός είχε πει: “Δεν μπορείτε να σταματάτε τα φορτηγά της ΜΙΤ. Δεν μπορείτε να τα ψάχνετε. Κανείς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Τα φορτηγά μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκομάνους της Συρίας”.
Από τότε ο Ερντογάν και το δοτός πρωθυπουργός του Νταβούτογλου επαναλαμβάνουν, σε κάθε ευκαιρία, πως τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο εισαγγελέας Αζίζ Τακτσί που διέταξε να γίνει έρευνα στα φορτηγά, απομακρύνθηκε από τη θέση και οι 13 στρατιωτικοί που μετείχαν στην έρευνα παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο με την κατηγορία της κατασκοπίας, κινδυνεύοντας να φυλακιστούν για 20 χρόνια.
Όμως, υπό το βάρος φημών, η Στρατοχωροφυλακή, υποχρεώθηκε να παραδεχτεί, σε επίσημη έκθεσή της πως τα φορτηγά μετάφεραν οπλισμό. Αυτή η έκθεση είναι που διέρρευσε τώρα.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, στις 19 Ιανουαρίου 2014, μετά από ειδοποίηση πως φορτηγά μεταφέρουν όπλα και εκρηκτικά στην αλ Κάιντα της Συρίας - Μέτωπο αλ Νούσρα- το παράρτημα των Αδάνων της Στρατοχωροφυλακής επενέβη, συνοδεία εισαγγελέα.
Με εισαγγελική εντολή τα φορτηγά σταματήθηκαν, στο τελωνείο του Σεϊχάν και έγινε έρευνα σε αυτά, παρά την προσπάθεια των ανδρών της ΜΙΤ που τα συνόδευαν να σταματήσει η έρευνα αυτή. Τα φορτηγά, έγινε απόπειρα να οδηγηθούν στο Σεϊχάν, για έρευνα, αλλά αυτοκίνητο της ΜΙΤ έκλεισε τον δρόμο και την ίδια ώρα οι οδηγοί είπαν πως τα φορτηγά τους έπαθαν, ομαδικά, μηχανική βλάβη.
Παράλληλα άνδρες της ΜΙΤ άρπαξαν τα κλειδιά από τις μίζες των φορτηγών και ήρθαν στα χέρια με τους στρατιώτες που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Παρόλα αυτά η έρευνα έγινε επιτόπου και μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε, παρά τις “άνωθεν” εντολές, που έφτασαν, να σταματήσουν αμέσως.
Έτσι ανακαλύφθηκαν έξι μεταλλικά κοντέινερς, δύο σε κάθε φορτηγό. Στο πρώτο βρέθηκαν περίπου 30 ρουκέτες και πύραυλοι και 15 κιβώτια πυρομαχικών φορητών όπλων. Στο δεύτερο βρέθηκαν επίσης 25 ρουκέτες, 25 κιβώτια με βλήματα όλμων και σακιά με βλήματα αντιαεροπορικών πυροβόλων. Στα σακιά υπήρχαν ενδείξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο.
Επίσης στην έκθεση αναφέρεται πως οι άνδρες της ΜΙΤ, οι οποίοι απέτρεψαν, τελικά, την έρευνα στα υπόλοιπα κοντέινερς, έλεγαν στους στρατιώτες να μην ψάξουν άλλο, καθώς υπήρχε κίνδυνος τα εκρηκτικά που μεταφέρονταν να εκραγούν. Ο έπαρχος της επαρχίας Αδάνων Ανβί Κος, έφτασε στο σημείο και έδιωξε τον εισαγγελέα και τους στρατιώτες λέγοντας πως τα φορτηγά κινούνται με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν. Έτσι τα φορτηγά επιστράφηκαν στη ΜΙΤ.
Η έκθεση αναφέρει επίσης τη μαρτυρία ενός εκ των οδηγών, ο οποίος είπε πως τα φορτηγά φορτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Το φορτίο έφτασε με ένα ξένο αεροπλάνο. “Μεταφέραμε το φορτίο κοντά στα συριακά σύνορα. Μας συνόδευαν δύο άνδρες της ΜΙΤ με ένα πολιτικό αυτοκίνητο. Έχουμε μεταφέρει ανάλογα φορτία πολλές φορές, πριν. Εργαζόμαστε για το κράτος. Στην Άγκυρα αφήνουμε τα φορτηγά μας σε ένα γκαράζ της ΜΙΤ. Γνώριζα πως το φορτίο ανήκει στη ΜΙΤ. Δεν ανησυχούσαμε. Επρόκειτο για κρατική υπόθεση”, αναφέρει η έκθεση, καταγράφοντας τη μαρτυρία του οδηγού Μουράτ Κισκαλτσί.
Φυσικά και τώρα, μετά την αποκάλυψη, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Νταβουτογλου, αρνούνται ότι μεταφέρονταν όπλα και, κατά την προσφιλή τους τακτική, προσπαθούν να καλύψουν το σκάνδαλο. Στην Τουρκία, μυστηριωδώς, όλες οι σχετικές αναφορές στο διαδίκτυο, απλώς εξαφανίστηκαν. Επίσης, αν και στρατιωτικός εισαγγελέας απέσυρε την κατηγορία της κατασκοπίας, η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτικό εισαγγελέα, φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, ο οποίος κατηγορεί τους εμπλεκόμενους για “αντεθνική δράση”, αφού συνεπεία των ενεργειών τους “η Τουρκία θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”.
Κατόπιν, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο, ο εισαγγελέας μίλησε για συνωμοσία του καθεστώτος Άσαντ, με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου