GuidePedia

0

Το Ευρώ βιώνει το μεγαλύτερο σεισμό της ιστορίας του

Η Ελβετία σε μια απόφαση-έκπληξη αποσύνδεσε το φράγκο από το ευρώ - στις αγορές συναλλάγματος επικρατεί πανικός. Οι Ελβετοί με αυτό τον τρόπο δεν στηρίζουν την στρατηγική της ΕΚΤ και αποχωρίζονται πλέον από την Ευρωζώνη.

Ένας σεισμός συντελέσθηκε σήμερα - το μεγαλύτερο δυστύχημα στην ιστορία του κοινού νομίσματος της Ευρώπης. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (ΕΤΕ) έχει αποσυνδέσει την εδώ και τρία χρόνια ελάχιστη ισοτιμία από 1,20 φράγκα για κάθε ευρώ.

«Το ελάχιστο όριο συναλλαγματικής ισοτιμίας εισήχθη σε μια εποχή μαζικής υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου και της απικρατούσας μεγάλης αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η ΕΤΕ. «Το ελβετικό φράγκο παραμένει πράγματι εξαιρετικά αξιόλογο, αλλά η υπερεκτίμησή του έχει μειωθεί συνολικά από την εισαγωγή του μέτρου της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Στις αγορές συναλλάγματος επικρατεί πανικός. Το ευρώ μειώθηκε σχεδόν κατά 30% έναντι του φράγκου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που εισήχθη η πολιτική κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών το 1971. Η εκπληκτική εξέλιξη άφησε τον οικονομικό κόσμο να ζητεί απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ έπεσε στα 1,1575 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. Η αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος μετατοπίστηκε και προς τα χρηματιστήρια.

Η κοινή μοίρα τερματίστηκε

Για μια εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη κάνει λόγο ο Λη Ολιβερ, ειδικός της τράπεζας Citigroup. Η Κάθλιν Μπρουκς, ένας εμπειρογνώμονας στην εταιρεία Forex.com, μίλησε για το ότι «η Ελβετία σοκάρει».

Οι ειδικοί βλέπουν σε αυτό το ριζοσπαστικό βήμα την άρση της εμπιστοσύνης στο ευρώ. Μετά τη σύνδεση με το ενιαίο νόμισμα υπήρξε ένα είδος κοινού πεπρωμένου μεταξύ της Ευρωζώνης και της Ελβετίας - μια συμμαχία, στην οποία οι σύμμαχοι ήταν όλο και πιο δυσαρεστημένοι κατά τους τελευταίους μήνες.

Η ΕΤΕ ήταν αναγκασμένη να συναινεί σε κάθε απόφαση της ΕΚΤ και έπρεπε να ανακόπτει τους δισεκατομμυριούχους κερδοσκόπους, που διατηρούσαν συνεχώς την πίεση πάνω στην ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Αλλά προφανώς οι Ελβετοί λούστηκαν τώρα με κρύο ιδρώτα. Δεν είναι πλέον άλλο πρόθυμοι να υπομείνουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο χρόνος αποσύνδεσης δεν φαίνεται να έχει επιλεγεί τυχαία. Για την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είναι πιθανό να ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό θα σήμαινε μια πιο ριζοσπαστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Παρά το γεγονός ότι οι Ελβετοί είχαν ανακοινώσει προληπτικά από το Δεκέμβριο για τον Ιανουάριο αρνητικά επιτόκια 0,25%, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες εισροές, στο πλαίσιο της δράσης της ΕΚΤ θα έπρεπε να προβούν σε πρόσθετες παρεμβάσεις.

Η Ελβετία έχει τυπώσει περισσότερο χρήμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα

Πόσο μεγάλες ήταν αυτές παρεμβάσεις, φαίνεται από το σύνολο του ενεργητικού της ΕΤΕ. Αυτό έχει διογκωθεί από το 2011. Με 525.300.000.000 φράγκα είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2008. Έτσι οι ελβετικές νομισματικές αρχές έχουν εκτυπώσει χρήματα σε μια ανάλογη σχέση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σε σχέση μάλιστα με την οικονομική δύναμη η ΕΤΕ προέβη σε μια πιο επιθετική διαδικασία από ό, τι οι Αμερικανοί. Ενώ στις ΗΠΑ με την διαδικασία εκτύπωσης ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχε διογκωθεί στο 27% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), στην ελβετική περίπτωση αυτό το μέγεθος αυξήθηκε στο 85%. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ΕΤΕ έχει πολύ περισσότερους κινδύνους στον ισολογισμό της από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική ανατίμηση του φράγκου, η κεντρική τράπεζα των Ελβετών μείωσε το επιτόκιο για τα υπόλοιπα των τρεχούμενων λογαριασμών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε μείον 0,75%. Έτσι, οι τράπεζες ενθαρρύνονται να διαβιβάσουν τα χρήματά τους ως επιχειρηματικά δάνεια στις επιχειρήσεις.

Ο αντίκτυπος στον τομέα των εξαγωγών της Ελβετίας μπορεί να είναι σημαντικός. Ένα ισχυρό φράγκο κάνει τα ελβετικά προϊόντα στο εξωτερικό πιο ακριβά. Η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι η εγχώρια οικονομία έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια, «για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση». Αν αυτό είναι αρκετό, είναι αμφισβητήσιμο, λένε οι αναλυτές.

Όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είχε εισάγει το μέτρο της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2011,  ήθελε να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από τις συνέπειες ενός ισχυρού φράγκου, κυρίως για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού αλλά και για τις εξαγωγές.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΕΤΕ, Τόμας Γιόρταν, είχε καλέσει την ελάχιστη τιμή στις νομισματικές συναλλαγές με το ευρώ ως απαραίτητη. «Η ελάχιστη τιμή είναι απολύτως κεντρικής σημασίας για τη διατήρηση των κατάλληλων νομισματικών συνθηκών στην Ελβετία», δήλωσε ο Γιόρταν στις 5 Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση.

Στον κίνδυνο μια απότομης ύφεσης στην Ελβετία αναφέρεται ο οικονομολόγος της UBS Ντάνιελ Κάλτ. Άλλοι αναλυτές προειδοποιούν επίσης για αρνητικές συνέπειες: Για την ελβετική αγορά και την οικονομία είναι πολύ κακό, όταν το φράγκο ισχυροποιείται τόσο γρήγορα και το ευρώ συνθλίβεται.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top