GuidePedia

0

Η Εργκενεκόν δημιουργήθηκε στα εδάφη της Κύπρου τη δεκαετία του ’50 για να προστατεύσει τους… Τουρκοκυπρίους! Αυτό δήλωσε στην κατάθεσή του ένας εκ των κατηγορουμένων.


Ακολουθεί η πλήρης δημοσίευση από την Καθημερινή της Κύπρου:

Υπόθεση Εργκενεκόν: Ένα κυπριακό προϊόν;
Νέες τουρκικές μαρτυρίες επισημάνουν ότι η τουρκική οργάνωση ιδρύθηκε στην Κύπρο την δεκαετία του 1950.
Του Νίκου Στέλγια
Νέες μαρτυρίες και νέες δηλώσεις, οι οποίες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας της Τουρκίας επισημαίνουν ότι η τουρκική οργάνωση «Εργκενεκόν» ιδρύθηκε την δεκαετία του 1950 στην Κύπρο και είχε ως βασικό στόχο την εδραίωση της δράσης των τουρκοκυπριακών ένοπλων ομάδων. Στο όλο ζήτημα αναφέρονται με αναλυτικά ρεπορτάζ, την Τετάρτη, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.
Την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο « Η Εργκενεκόν συστάθηκε στην Κύπρο» γράφει ότι ο πρώην στρατιωτικός και ακαδημαϊκος Ερόλ Μουτερτζιμλέρ ο οποίος είναι κατηγορούμενος -αλλά όχι προφυλακισμένος- για την υπόθεση Εργκενεκόν, κατά την 152η δικάσιμο, τόνισε ότι ο ε.α αντιστράτηγος Μεμντούχ Ουνλούτουρκ που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, του είχε πει ότι στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 είχε συσταθεί στην Κύπρο μια «βαθιά δομή» ( βαθύ κράτος) με την ονομασία «Εργκενεκόν» η οποία το 1983 έκλεισε. Ο Μουτερτζιμλέρ είπε ότι ο ίδιος άκουσε για αυτό και ότι θα πρέπει να μιλήσουν όσοι έζησαν τις καταστάσεις. Ο ίδιος είπε ότι η «Εργκενεκόν» συστάθηκε εκεί για την προστασία των Τ/κ με την συμμετοχή του Αλπαρσλάν Τουρκές ( πρώτος ηγέτης του MHP), του Τουργκούτ Σουνάλπ και πολλών στρατιωτικών.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδες «Turkiye» στις εσωτερικές σελίδες όπως και η «Taraf» με τον τίτλο « Η Εργκενεκόν συστάθηκε την δεκαετία του ’50 στην Κύπρο για την προστασία των Τ/κ» . Η Milliyet αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο «Η Εργκενεκόν συστάθηκε για την προστασία των υπηκόων της ΤΔΒΚ».
Ας σημειωθεί ότι, όπως έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της η www.kathimerini.com.cy, το προηγούμενο διάστημα, στην γειτονική χώρα, το φως της δημοσιότητας είδαν νέες πληροφορίες οι οποίες συσχετίζουν την δράση των τουρκοκυπριακών ένοπλων ομάδων με την δράση τουρκική παραστρατιωτικών ομάδων. Συγκεκριμένα, πρώην μέλη του τουρκικού στρατού παραδέχθηκαν ότι εφάρμοσαν «τεχνικές ανταρτοπόλεμου» στην Κύπρο τις δεκαετίας 1950 -1960 με την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της “Κ” στην Κωνσταντινούπολη

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top