Την ερχόμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Iάπωνας Χισάσι Οουάντα θα ανακοινώσει την απόφαση για τη σφαγή του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ήδη η Γερμανία έχει καταδικαστεί από ιταλικό δικαστήριο και έχει προσφύγει στη Χάγη όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις καταδίκης της από ιταλικά δικαστήρια.
Η Γερμανία έχει λάβει ασυλία και ουσιαστικά πουθενά στον κόσμο δεν διεξάγονται τέτοιου είδους δίκες πλην Ιταλίας, παρά τις αφόρητες πιέσεις που της ασκούνται από το Βερολίνο «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», ώστε να μην ισχύσουν οι δικαστικές αποφάσεις που παραβιάζουν την ασυλία της και τα ιταλικά δικαστήρια να μην εκδικάζουν πλέον τέτοιου τύπου υποθέσεις.
Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες κινήθηκαν από οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων και κληρονόμων Ιταλών που εκτοπίστηκαν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 1943 ως τον Μάιο του 1945, όταν η Ιταλία κατελήφθη από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το Σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των Συμμάχων.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 12 ως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2011, το Βερολίνο διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα άρχισε το 2004 με την Υπόθεση Φερίνι, του Ιταλού που εκτοπίστηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία το 1944. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε τότε ότι τα ιταλικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάζουν προσφυγές που αφορούν τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Βερολίνο, δεκάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν στα ιταλικά δικαστήρια.
Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.
Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να συνδέσει κανείς τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και να αποφανθεί περί της σημασίας της εν λόγω επικείμενης απόφασης της Χάγης…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου