Χωρίς συμφωνία για τη Συρία κατέληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο την υιοθέτηση σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου που ζητεί τον τερματισμό της βίας και την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ πάντως δήλωσε από τη Μόσχα ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και καμία ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί εντός των προσεχών ημερών. «Γίνονται προσπάθειες για μια συμφωνία επί ενός αποδεκτού από όλους κειμένου, το οποίο θα συμβάλει σε μια πολιτική λύση στη Συρία. Για το λόγο αυτόν δε θα διεξαχθεί καμία ψηφοφορία εντός των προσεχών ημερών», τόνισε ο Γκατίλοφ. Η Ρωσία επιχειρεί να βρεθεί λύση που θα επιτρέπει στον Μπασάρ αλ Άσαντ να απομακρυνθεί, χωρίς το Μπαάθ να θιγεί και να χάσει τον έλεγχο της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ κάλεσε ωστόσο τα μέλη του Συμβουλίου να αναλάβουν δράση εναντίον της «φονικής μηχανής» του Άσαντ. Ωστόσο, Κίνα και Ρωσία υποστήριξαν ότι το σχέδιο ισοδυναμεί με έκκληση για αλλαγή καθεστώτος και εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο ψηφίσματος. «Δεν νομίζω ότι η ρωσική πστερείται του πιο σημαντικού πράγματος: μιας σαφούς παραγράφου, η οποία θα αποκλείει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η απόφαση για να δικαιολογήσει στρατιωτική επέμβαση στις υποθέσεις της Συρίας από ξένες δυνάμεις. Για τον λόγο αυτό, δεν βλέπω καμία πιθανότητα να υιοθετηθεί το σχέδιοολιτική είναι το να ζητάμε από κάποιους να παραιτούνται», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ, δεν βλέπει καμία πιθανότητα το δυτικό-αραβικό σχέδιο για τη Συρία να ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς διατύπωση, που θα αποκλείει με σαφήνεια τη στρατιωτική επέμβαση.
Τα σχόλια του Βλαντίμιρ Τσίχοφ, αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς της Μόσχας. Το σχέδιο «», είπε ο Τσίχοφ, σύμφωνα με το Interfax.
«Η Κίνα είναι αντίθετη στην καταναγκαστική αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, καθώς παραβιάζει το καταστατικό του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λι Μπαοντόνγκ.
δεν προβλέπει στρατιωτική επέμβαση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να την επιτρέψει
Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. «Θα κάνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να προωθήσουμε ένα ψήφισμα που θα στέλνει ένα μήνυμα στον πρόεδρο Ασαντ και το καθεστώς τους», όπως είπε. Η Κλίντον ανέφερε ακόμα ότι η βία στη Συρία επιδεινώνεται, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. «Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι δυνάμεις του (Σύρου προέδρου) αρχίζουν σχεδόν όλες τις επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους αλλά καθώς περισσότεροι πολίτες παίρνουν τα όπλα για να αντισταθούν στην ωμότητα του καθεστώτος, η βία είναι πιθανό να βγει εκτός ελέγχου» δήλωσε η Κλίντον, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τη «σκανδαλώδη σιωπή» του στο θέμα της Συρίας και να υιοθετήσει το ψήφισμα. «Σήμερα, συναντηθήκαμε για να σταματήσουμε τη σκανδαλώδη σιωπή του Συμβουλίου. Συναντηθήκαμε σήμερα προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε ένα λαό που υποφέρει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι το σχέδιο ψηφίσματος «».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου