GuidePedia

0



Τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να έχουν υψηλές προσδοκίες, θα επιχειρήσουν στη διάρκεια των συζητήσεων στο Greentree, που αρχίζουν σήμερα, να διαμορφώσουν σκηνικό πάρε-δώσε [τι άλλο έμεινε για να δώσει ο δικός μας;]. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του, έχουν ετοιμάσει διάφορα σενάρια, έχοντας υπόψη ότι δεν προχώρησαν όπως θα ήθελαν, οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν πρωτίστως στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας (εκ περιτροπής προεδρία) ενώ στην ατζέντα θα βρίσκονται το περιουσιακό και το θέμα της ιθαγένειας.

Ο Μπαν Κι Μουν θα παραμείνει πολλές ώρες στην «απομόνωση» του Greentree ενώ φαίνεται ότι βάρος θα δοθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Εκεί θα γίνει, όπως πιστεύουν τα Ηνωμένα Έθνη και το πάρε-δώσε. Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού θα πραγματοποιούν παράλληλες συζητήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες, θα μεταφέρουν ένθεν και ένθεν ιδέες και θα παρουσιάζουν δικές τους, υπό τη μορφή γεφυρωτικών προτάσεων. Μέχρι και χθες, ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών δεν προέβλεπε κατάθεση δικού τους εγγράφου, εκτός κι εάν είναι πρόσφορο το έδαφος. Θα παρουσιάσουν, όμως, προφορικά τις ιδέες που έχουν διαμορφώσει στη βάση των εγγράφων που κατέθεσαν οι Χριστόφιας και Έρογλου, στις 15 Δεκεμβρίου, ως περιγράμματα λύσης. Εάν σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας και σε συνδυασμό με τα όσα καταγράφηκαν στα θέματα Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι ικανοποιημένα. Θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν την εξέλιξη αυτή ως σημαντική και βήμα προς την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Από την ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού έχει ετοιμασθεί ένα έγγραφο με όλες τις συγκλίσεις, θεωρώντας ότι αποτελούν την προίκα της διαδικασίας, πλην όμως δεν έχει αποφασισθεί κατά πόσο θα παρουσιασθεί στους δυο διαπραγματευτές.

Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν σε αυτή τη φάση τις προσπάθειες και τη διαδικασία. Ούτε και είναι στις προθέσεις τους, η αναστολή της πρωτοβουλίας. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια νέα τριμερή συνάντηση είτε το Μάρτιο είτε τον Απρίλιο. Όπως ανέφερε πηγή του Διεθνούς Οργανισμού δεν πρόκειται να αποφασίσουν εκ των προτέρων για το σενάριο της αποτυχίας και ως εκ τούτου τον καθορισμό μιας νέας συνάντησης. «Αυτό, εάν προκύψει, θα το εξετάσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το βράδυ της Τρίτης, έχοντας όλα τα δεδομένα ενώπιον μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται σε συσκέψεις με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που τον συνοδεύουν, ενώ χθες το βράδυ δείπνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top