GuidePedia

0


Την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρευρέθηκε στη Μόσχα στην κηδεία του Gevork Vartanian, θρυλικού Σοβιετικού κατασκόπου που ματαίωσε το συνωμοτικό σχέδιο των Ναζί για τη δολοφονία του Ιωσήφ Στάλιν, του Γουίνστον Τσόρτσιλ και του Φραγκλίνου Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Τεχεράνης το 1943.

Αφού κατέθεσε στεφάνι στο φέρετρο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, παρουσίας στρατιωτικής ιεραρχίας και πλήθους ηρώων πολέμου, ο κ. Πούτιν δήλωσε πως ο μεγαλύτερος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας «θα συνεχίσει να ζει μέσα από τις αναμνήσεις μας και στις καρδιές μας.»


Ημέρες αργότερα, ο Τζόναθαν Πάουελ, κορυφαίος Βρετανός αξιωματούχος και επικεφαλής προσωπικού πληροφοριών για τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, επιβεβαίωσε το τύπου “James Bond” κατασκοπευτικό σχέδιο του 2006, κατά το οποίο όπως ανακαλύφθηκε από στελέχη της Ρωσικής Αντικατασκοπίας, Βρετανοί κατάσκοποι χρησιμοποιούσαν ένα τεχνητό βράχο, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά όργανα, σε ένα πάρκο στην καρδιά της Μόσχας για τη συλλογή υποκλεμμένων μυστικών.

Γεγονός που είχε παρουσιαστεί σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της ρωσική κρατικής τηλεόρασης το 2006, όπου η υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας κατηγόρησε ανοιχτά τη Βρετανία για τη χρήση του gadget και υποκλοπή άκρως απόρρητων συνομιλιών στη Μόσχα, χωρίς το Λονδίνο να παραδέχεται την εμπλοκή του τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το ρωσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα έδειξε πλάνα ενός ανθρώπου να περιεργάζεται την πέτρα από ένα χιονισμένο δρόμο στην Μόσχα πριν απομακρυνθεί με αυτή. Το άτομο φέρεται να είναι Βρετανός κατάσκοπος που με κάποιο είδος κλειδιού είχε πρόσβαση στη συσκευή, η οποία ήταν εξοπλισμένη με όργανα απομακρυσμένης υποκλοπής και είχε τη δυνατότητα ασύρματης αποστολής δεδομένων σε φορητό υπολογιστή.

Σύμφωνα με την FSB τέσσερις κατάσκοποι εργαζόμενοι ως διπλωμάτες στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, είχαν κάνει εκτεταμένη χρήση της συσκευής.

Οι πρόσφατες εξελίξεις των περασμένων ημερών μεταξύ Ρωσίας και Καναδά - βασική χώρα μέλος του αγγλοσαξονικού ιστού πληροφοριών - με τη σύλληψη του Καναδού αξιωματικού του Ναυτικού Jeffrey Paul Delisle, ως ύποπτου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, επαναφέρανε στο διεθνές προσκήνιο το κατασκοπευτικό παιχνίδι.
Μάλιστα η σύλληψη του Delisle στο Halifax, στο ναυτικό κέντρο επικοινωνιών και πληροφοριών Trinity, όπου πληροφορίες πολιτικών και στρατιωτικών πηγών συλλέγονται, αναλύονται και διαμοιράζονται από κοινού με δυτικούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, ενισχύουν την άποψη πολλών γεωπολιτικών αναλυτών για κατακόρυφη και οφθαλμοφανή αύξηση της Ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

Αλλά η γενική άποψη ότι το μετασοβιετικό ρωσικό καθεστώς παραμένει προσκολλημένο σε μια πολύ εντατική προσπάθεια συλλογής πληροφοριών πέραν της επικράτειας του δεν είναι πρόσφατη. Η διοίκηση Πούτιν ιδίως φαίνεται να παραμένει εξαιρετικά πρόθυμη για επενδύσεις στον τομέα των πληροφοριών, το οποίο ενδεχομένως να μην είναι πολύ περίεργο, δεδομένου και του γνωστού υπόβαθρού του στην KGB. (Πράκτορας τοποθετημένος στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, το 1985-1990.)

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top