GuidePedia

0

Το κράτος τραμπούκος της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί με απειλές και κραυγές να τρομοκρατήσει και τη Γαλλία. Αιτία; Μα φυσικά το επίμαχο νομοσχέδιο για την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915. Με μόνιμες, λοιπόν, κυρώσεις και πάγωμα των διμερών σχέσεων απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία αν δεν απορρίψει αύριο η Γαλλική Βουλή, το Νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.

Σε παρέμβασή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε το Γαλλικό Νομοθετικό Σώμα να μην ψηφίσει το Νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η Τουρκία θα το θυμάται πάντα. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. «Όμως, μην πιστέψετε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σιωπηλή. Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις και αυτή τη φορά θα είναι μόνιμες, μέχρις ότου η Γαλλία αλλάξει τη στάση της», πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Νταβούτογλου, έχει ακυρώσει αύριο το προγραμματισμένο ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχε σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ιράν και τη Συρία. Μερίδα των Γάλλων Γερουσιαστών, έχει χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, το οποίο όπως υποστηρίζουν, στρέφεται κατά της ελευθερίας του λόγου. Το Τουρκικό Λόμπι κατηγορεί τη Γαλλική Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των 500.000 Αρμενίων ψηφοφόρων που ζουν στη Γαλλία. Στο Παρίσι χθες 14.000 Τουρκόφωνοι διαδηλωτές από τη Γαλλία το Βέλγιο την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διαδήλωσαν κατά του Νομοσχεδίου.
Οι φωνές κατά του Νομοσχεδίου πάντως δεν φαίνεται να είναι ισχυρές, καθώς τόσο το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, όσο και η Αντιπολίτευση, φαίνεται να υποστηρίζουν με θέρμη την ψήφισή του. Το σχετικό σχέδιο Νόμου, έχει υπερψηφιστεί από την Κάτω Βουλή. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει να υπερισχύσει η λογική και ο διάλογος όσον αφορά το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 και το οποίο θα εξετάσει τη Δευτέρα η γαλλική γερουσία: «Εύχομαι να υπερισχύσει η λογική και να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αρμόζει μεταξύ δύο χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι», αναφέρει ο Σαρκοζί στην επιστολή του προς τον Ερντογάν, μετά την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο.
Ο Ν. Σαρκοζί προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα κράτος ή έναν λαό», ενώ εκφράζει στην επιστολή την ελπίδα «η Τουρκία να αναλογιστεί τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς μας». Το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από τη γαλλική βουλή και αν η γερουσία το ψηφίσει χωρίς τροποποιήσεις θα τεθεί σε ισχύ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top