GuidePedia

0

ΜΙΚΑΕΛ ΦΟΥΚΣ: “Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει κάτι να δώσει, όπως μέρος της Εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά”
Ειδική Οικονομική Ζώνη (Special Economic Zone) είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύουν δικοί της οικονομικοί και εργατικοί νόμοι διαφορετικοί, από τους αντίστοιχους της χώρας στην επικράτεια, εδαφική ενδεχομένως και θαλάσσια, της οποίας αυτή δημιουργείται.
Στόχος της ΕΟΖ είναι κυρίως η ανάπτυξη ξένων επενδύσεων.
Οι ειδικές οικονομικές ζώνες έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες, όπως Κίνα, Ινδία, Ιορδανία, Πολωνία, Καζακστάν και Φιλιππίνες.
Ελεύθερη Ζώνη (Free Zone) είναι συγκεκριμένος περίφρακτος και τελωνειακά φυλασσόμενος χώρος, κυρίως σε λιμάνια που διατίθεται ειδικά για εμπορεύματα προερχόμενα από το εξωτερικό με προορισμό πάλι το εξωτερικό και τα οποία δεν υπόκεινται σε τελωνειακές διατυπώσεις παρά μόνο όταν αυτά ή μέρος αυτών εισαχθούν και χρησιμοποιηθούν στη χώρα όπου ανήκει το λιμάνι.
Στην Ελλάδα «ελεύθερες ζώνες» θεσμοθετήθηκαν, για πρωτη φορά, το 1931.Σημερα υπάρχουν στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.
Στο εξωτερικό ο θεσμός μετά το 1960 επεκτάθηκε και σε μεγάλα εμπορικά αεροδρόμια.
***
Χωρίς να διαθέτει κάποιος ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις με την ανάγνωση και μόνο των παραπάνω ορισμών καταλαβαίνει ότι πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικές έννοιες.
Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, είναι εφεύρημα των πολυεθνικών εταιρειών και ευδοκιμούν σε «τρίτες» χώρες.
Στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ισχύει ειδικό οικονομικό και εργασιακό καθεστώς. Άλλωστε για αυτό ονομάζονται και «ειδικές».
Είναι ουσιαστικά ένα «κράτος εν κράτει».
Επίκειται να δημιουργηθούν στην πατρίδα μας στα πλαίσια της υλοποίησης των «μνημονίων» με κύριους πρωταγωνιστές τους Γερμανούς. Ειδικότερα:
* Ο αντικαγκελάριος της Γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ήρθε στην Ελλάδα, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, φέρνοντας ένα σχέδιο αναπτυξιακού χαρακτήρα για μεγάλες επενδύσεις στην πατρίδα μας, από Γερμανούς επιχειρηματίες και όχι μόνο.
* Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, Μίκαελ Φούκς, σε αποκλειστική συνέντευξή του, στην εφημερίδα Real news (9-10-2011), δήλωνε : "Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά".
* Ο Χόρστ Ράινμπαχ, επικεφαλής της «Task Force», της Ομάδας που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011, με απόφαση του Μπαρόζο για την «βοήθεια» της Ελλάδας, θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα, για το θέμα των ΕΟΖ.
* Την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, το «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης» διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Ανασυγκροτώντας το μέλλον μας: Ειδικές οικονομικές ζώνες». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Γερμανός νομικός Δρ Χανς Μπεργκ.
* Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με αφορμή την εκδήλωση υποσχέθηκε στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τη χρηματοδότηση σχετικής μελέτης.
***
Η Πατρίδα μας που δίδαξε την οικουμένη ηρωισμό, που γνώριζε να ανασταίνει την ελπίδα μέσα από την προσωπική της θυσία, σήμερα, βρίσκεται ταπεινωμένη στην παγκόσμια κοινή γνώμη, τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς. οικονομικά εξαθλιωμένη, καταχρεωμένη, χωρίς οράματα, χωρίς ελπίδα, δίνει «γη και ύδωρ» για κάθε προτεινόμενη «επένδυση» ακόμα κι αν μοιάζει με «Κερκόπορτα».
Και ερχόμενοι στα δικά μας, μιας και μιλάμε για ΕΟΖ ΘΡΑΚΗΣ, αναρωτιόμαστε εκείνα τα οράματα τύπου ΕΒΡΟΣ 2010, με το διεθνές εμπορευματικό και ενεργειακό κέντρο, το σταυροδρόμι των αγωγών και των πολιτισμών, που πήγαν ;

* Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top