Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τελικά για τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο οι αντιπρόσωποι της ΕΕ στις 19 Ιανουαρίου.
Διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν την απαγόρευση τη Δευτέρα στη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ αλλά οι απόψεις εξακολουθούν να είναι αντιμαχόμενες αναφορικά με το δίλημμα αύξησης της πίεσης προς το Ιράν, εξαιτίας του φόβου ότι κάτι τέτοιο, θα έχει οικονομικό αντίκτυπο στις οικονομίες τους.
Κράτη όπως η Ελλάδα, ανησυχούν για το οικονομικό κόστος σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη μάχεται για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους. Η Αθήνα εξαρτάται κατά πολύ από τις ιρανικές εισαγωγές διότι η Τεχεράνη προσφέρει προνομιακούς όρους πίστωσης για την αγορά του πετρελαίου της. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους εταίρους να συνδράμουν σε περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά η Αθήνα να εξασφαλίσει εναλλακτική παροχή αργού πετρελαίου, πριν συμφωνήσει σε ημερομηνία που θα λήγει η περίοδος χάριτος.
Ωστόσο άλλοι λένε ότι μια περίοδος χάριτος θα πλήξει τον αρχικό αντίκτυπο των κυρώσεων, διότι σχεδόν τα ¾ των αγορών της ΕΕ καλύπτονται από μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Οι ίδιοι διπλωμάτες επισήμαναν ότι «Όλοι κατανοούν τις ελληνικές ανησυχίες και το γεγονός ότι θέλει να υπάρξει πολιτική δέσμευση και από τους 27 ότι δεν θα την εγκαταλείψουν σε περίπτωση που δεν διασφαλίσει εναλλακτικές παροχές, όταν εφαρμοστεί πλήρως το εμπάργκο», τόνισε ένας διπλωμάτης.
Μια λύση που θα μπορούσε να ηρεμήσει την Αθήνα θα ήταν η εισαγωγή μιας ρήτρας επανεξέτασης που θα επέτρεπε στα κράτη της ΕΕ να αξιολογήσουν το οικονομικό κόστος ενός πλήρους εμπάργκο, λίγο πριν αυτό εφαρμοστεί.
Οι «27» συμφώνησαν επί της αρχής να απαγορέψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην Τεχεράνη αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο υπήρξαν διαφορές σε διάφορα ζητήματα, κυρίως για τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, που θα επιτρέψει στις χώρες που έχουν σχετικά μεγάλη εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τα συμβόλαια που ακόμη βρίσκονται σε ισχύ, για μια περίοδο μετά την επιβολή του εμπάργκο.
Σε συνάντησή τους την Πέμπτη, ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ ανέμεναν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για περίοδο χάριτος μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση, θα απαγορευθεί στις κυβερνήσεις της ΕΕ να προβαίνουν σε νέα συμβόλαια με το Ιράν από τη στιγμή που θα επιβληθεί το εμπάργκο, ωστόσο θα μπορούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που έχει συμφωνηθεί προηγουμένως. Αυτή η εξαίρεση θα λήξει την 1η Ιουλίου.
«Δεν υπήρξε καμία συμφωνία σήμερα αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα γίνει τη Δευτέρα. Δεν συμφώνησαν όλοι με τον συμβιβασμό», είπε ένας διπλωμάτης.
Διατηρώντας την ανωνυμία του, ο διπλωμάτης τόνισε ότι κάποια κράτη μέλη συνεχίζουν να πιέζουν να μικρότερη περίοδο χάριτος ενώ κάποια άλλα, θέλουν να διασφαλίσουν εναλλακτικές παροχές αργού πετρελαίου.
Η Τεχεράνη από την άλλη πλευρά, αρνείται τις κατηγορίες των δυτικών ότι θέλει να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, λέγοντας ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για ιατρικές εφαρμογές.
Ιστορικό
Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, πωλεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην Κίνα, την Ινδία, το Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία. Ωστόσο η Τουρκία, η Ν Αφρική και η Σρι Λάνκα εξαρτώνται πιο πολύ από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Οι αμερικανικέςκυρώσεις ήδη απαγορεύουν εισαγωγές ιρανικούπετρελαίου.
Το Ιράν παράγει περίπου 3.5εκ βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου.
Οι 10 πρώτοι αγοραστές ιρανικού αργού πετρελαίου είναι σύμφωνα με το Reuters: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ν Κορέα, Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Ν Αφρική και Γαλλία. Το Ιράν έχει στη διάθεσή του περίπου 137δις βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, ή σχεδόν 10% των συνολικών αποθεμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία για την παγκόσμια ενέργεια της ΒΡ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου