GuidePedia

0
Μήνυμα στην Τουρκία να μην παρεμβαίνει στο Ιράκ

«Τα άκουσε» ο πρέσβυς της Τουρκίας στις ΗΠΑ για τις νέες δηλώσεις Ερντογάν, που συνέστησε στο Ιράκ να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

Ο Νουρί Αλ Μαλίκι, που ηγείται της σιιτικής κυβέρνησης, προχώρησε μέσω του ΥΠΕΞ σε επίσημο διάβημα για τα σχόλια από τον Τούρκο πρωθυπουργό σχετικά με την πολιτική κρίση στην χώρα και την κυβέρνησή του.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της χώρας Μοχάμεντ Τζαουάντ αλ Ντουρέκι ζήτησε από την Τουρκία να επανεξετάσει την αναγκαιότητα να αποφεύγει οτιδήποτε διαταράσσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Ο Τούρκος πρέσβυς διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις έγιναν καλή τη πίστη και θα ενημερώσει την Αγκυρα για τις θέσεις μας», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τις χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ να μην εντείνουν την κόντρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών, καθώς η θρησκευτική διαμάχη θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Το Ιράκ έχει «ιστορική ευθύνη» έναντι των άλλων χωρών, όπως είπε ο Ερντογάν, σε ένα μήνυμα που κατά πολλούς απευθύνεται στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική Σαουδική Αραβία, που διαγκωνίζονται για τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή.
Η σιιτική κυβέρνηση Μαλίκι προσεγγίζει σταθερά την Τεχεράνη, προς μεγάλη ανησυχία της Τουρκίας, που έχει επενδύσει σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει το Ιράν να γίνεται ο κύριος εταίρος της Βαγδάτης. Η πρόσφατη σύλληψη του ηγέτη της σουνιτικής αντιπολίτευσης και αντιπροέδρου Ταρέκ αλ Χασεμί προκάλεσε συναγερμό στην Αγκυρα, καθώς -μεταξύ όλων των άλλων- η Τουρκία είναι κυρίως σουνιτική.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top