GuidePedia

0

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. Η συνάντηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη αφού αυτή τη στιγμή μεταξύ ημών και της γειτονικής χώρας βρίσκονται στον «αέρα» τρία σημαντικά ζητήματα.
Το πρώτο αφορά τα επεισόδια κάποιων Βουλγάρων «φιλάθλων» οι οποίοι θεώρησαν σωστό, να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπήρχε το οποίο θα μπορούσε να είχε ακόμα και διπλωματικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Ας ελπίσουμε ο Βούλγαρος υπουργός να βρει κάποια λόγια για να εκφράσει την αποδοκιμασία του σε τέτοιου είδους πρακτικές, καθώς η καταρχήν στάση της χώρας του στο συμβάν δεν ήταν και τόσο… εποικοδομητική.

Περνώντας στα πλέον σημαντικά δεν μπορεί να μην επισημανθεί πως τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα φαίνεται να συγκλίνει, με τις. ενεργειακές επιλογές της Βουλγαρίας. Με άλλα λόγια η Σόφια εδώ και δύο περίπου χρόνια δείχνει να θέλει να αποποιηθεί των αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας οι οποίες είχαν υιοθετήσει μεγάλα ενεργειακά σχέδια ρωσικών συμφερόντων.
Έτσι, ο Μπόικο Μπορίσοφ έκανε την αρχή, ουσιαστικά, «σκοτώνοντας» τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με την ελληνική κυβέρνηση τώρα τελευταία να δείχνει και αυτή σημάδια «απογαλακτισμού» από την ρωσική επιρροή στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από την σχετική ανάρτηση του «www.defence-point.gr» το οποίο ανέφερε πως η Αθήνα φαίνεται να βάζει, αρχικά, στον «πάγο» το σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου του South Stream και να προκρίνει «δυτικότροπα» σχέδια όπως αυτό του ITGI. Με άλλα λόγια η μεν Βουλγαρία «τελείωσε», μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον, τον αγωγό πετρελαίου, η δε Ελλάδα «παγώνει» τον νότιο κλάδο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Είναι σαφές πως οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή μεταβάλλονται.
Τρίτο θέμα το οποίο έχει να κάνει άμεσα με τις σχέσεις και κυρίως τις «συνεννοήσεις» των δύο χωρών είναι ο συντονισμός των ενεργειών κατά των… «Μακεδονομάχων» του Νικολά Γκρουέφσκι, ο οποίος ως γνωστόν δεν έχει ενοχλήσει με όλα τα φαιδρά που κάνει μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία. Η κατασκευασμένη ταυτότητα των Σκοπιανών αφού «απαλλοτριώνει» την ελληνική αρχαία ιστορία, μετά κινείται προς τη βουλγαρική μεσαιωνική ιστορία, από την οποία αφαιρεί το πλέον «ένδοξο» σημείο της, δηλαδή το Μεσαιωνικό Βουλγαρικό βασίλειο του Σαμουήλ το οποίο και πολέμησε λυσσαλέα και έως τελικής πτώσεως με τον Βυζάντιο και τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο, ο οποίος κατά τους Σκοπιανούς θα έπρεπε να λέγεται… Μακεδονοκτόνος.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top