Πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες; Με κάθε γείτονα έχουμε πρόβλημα
Για να δούμε τι γίνεται ρίχνοντας μια γενική ματιά.
ΣΥΡΙΑ: Δε χρειάζεται καν να πω κάτι για τη Συρία. Ο Άσαντ ακούει τη λέξη Τουρκία και βγαίνουν φωτιές από τα αυτιά του. Εκτός αυτού φαίνεται να είναι πολύ σίγουρος για τη δύναμη του. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν αδύναμες. Φαίνεται ότι δε θα τον ”ρίξουν” εύκολα. Οι σκληρές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας μειώθηκαν. Πλέον ο Άσαντ ξεσηκώνει και το Ιράν και το Λίβανο εναντίον μας.
ΙΡΑΚ: Ο Πρωθυπουργός Μαλίκι έχει πολλά παράπονα από εμάς. Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Ερντογάν αντιδρά ανοιχτά κατά του Μαλίκι. Ο Σιίτης ηγέτης ανοιχτά κατηγορεί την Τουρκία ότι μπλέκεται στα εσωτερικά του Ιράκ. Οι εθνικές συγκρούσεις και η εσωτερική αναταραχή που άρχισε μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων ανησυχεί πάρα πολύ την Άγκυρα. Από την άλλη υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Κάποτε, η Τουρκία υπολογιζόταν ως ”Χώρα-Παίκτης” στη διαμόρφωση της νέας δομής του Ιράκ και ασκούσε μεγάλη επιρροή στη Βαγδάτη.
ΙΡΑΝ: Συνεχίζονται και συνεχώς αυξάνονται οι αντιδράσεις του Ιράν μετά την αποδοχή από πλευράς Τουρκίας του αμυντικού πυραυλικού συστήματος του ΝΑΤΟ. Μη σας ξεγελούν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Ιράν Σαλίχι, ούτε το ότι ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα η επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Τεχεράνη. Η Τεχεράνη κατευθύνει αυτές τις πολιτικές με μεγάλη μαεστρία. Παρότι αφήνουν να περάσει προς τα έξω μια εικόνα ότι ”τι αγαπημένοι που είμαστε μεταξύ μας” η πορεία των σχέσεων δεν εξελίσσεται καθόλου έτσι.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η Αίγυπτος μπήκε κι αυτή στο σωρό αυτών που έχουν παράπονα από την Τουρκία. Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η κοσμικότητα (του κράτους) δεν είναι στοιχείο που απειλεί τη θρησκεία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν αρχίσει και κοιτούν με στραβό μάτι.
Η δυναμική πολιτική (η πολιτική έντασης) της Άγκυρας στην περιοχή δεν αρέσει καθόλου στο Κάιρο.
ΙΣΡΑΗΛ: Για το Ισραήλ τι άλλο να πεις. Όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση συνεργασίας Νετανιάνχου-Λίμπερμαν, η ένταση στις σχέσεις θα συνεχίζεται. Πλέον και η Ουάσινγκτον έχασε τις ελπίδες της και σταμάτησε τις προσπάθειες.
ΑΡΜΕΝΙΑ: Και οι σχέσεις με την Αρμενία παρά τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί δεν έχουν μπει σ’ ένα καλό δρόμο. Όσο πλησιάζουν δε -το 2015- τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων (Ο ίδιος ο Μπιράντ γράφει βεβαίως ”των ισχυρισμών περί γενοκτονίας”), η ένταση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.
Οι μόνοι που με τους οποίους είμαστε καλά και άνετα στην περιοχή είναι οι Παλαιστίνιοι. Μετά το ρόλο που παίξαμε στις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Χαμάς και Φατάχ φαίνεται ότι παίρνουμε μια βαθιά ανάσα.
ΑΛΓΕΡΙΑ: Δε πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως και την τελευταία αντίδραση της Αλγερίας. Η συνεχής αναφορά μας στη γενοκτονία που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού Αχμέντ Ουγιάγχα που δήλωσε ότι ”Οι φίλοι μας στην Τουρκία πρέπει να σταματήσουν να εμπορεύονται αυτά που μας συνέβησαν κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.”. Έτσι και στις σχέσεις Τουρκίας-Αλγερίας δημιουργήθηκε ένταση και δυσαρέσκεια.
Άρθρο του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στη Χουριέτ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου