GuidePedia

0

Τα αραβικά κράτη ενδέχεται να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το ειρηνευτικό σχέδιο που έχουν καταρτίσει με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Συρία, αλλά δεν πρόκειται να ζητήσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.  Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Ζασίμ αλ-Τανί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα ότι η Συρία καθυστερεί να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν τα αραβικά κράτη τον περασμένο μήνα.  Όπως είπε ο ίδιος, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσουν το ενδεχόμενο, να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το αραβικό σχέδιο, σε συνάντηση στο Κάιρο μεθαύριο Τετάρτη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες ανάμεσα στις μονάδες του τακτικού Συριακού στρατού και αυτές που οι λιποτάκτες έχουν δημιουργήσει και που πιστεύεται ότι δέχονται σοβαρή βοήθεια από δυνάμεις εκτός Συρίας. Ταυτοχρόνως η Ουάσιγκτον προχώρησε  σε μια κίνηση «ματ», μεταφέροντας μια από τις πλέον ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες τεθωρακισμένων μαζί με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων από το Ιράκ όπου χθες ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, στη ΒΑ Ιορδανία στο χώρο που της παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση του Αμμάν. Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση «ΒασιλιάςΧουσεϊν» στο Αλ Μαφράκ, 10 χλμ από τα σύνορα με τη Συρία. Ο λόγος μεταφοράς της εκεί ανάγεται στο γεγονός ότι ακριβώς από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο Σύρος Πρόεδρος Άσαντ, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τρία συντάγματα πεζικού με στόχο την εισβολή στην Ιορδανία, σε περίπτωση που επιχειρηθεί εσωτερικώς ή με ξένη επέμβαση, η ανατροπή του.
Η αμερικανική κίνηση αποτελεί θετική ανταπόκριση, σε αίτημα της Ιορδανίας που θεωρεί πιθανή μια επίθεση σε βάρος της από τη Συρία, προκειμένου να μετατοπίσει η συριακή ηγεσία το πρόβλημα από τη χώρα στη Μέση Ανατολή και να διατηρηθεί στην εξουσία
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ  Μπάρακ, βασιζόμενος σε πληροφορίες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Σιν Μπετ, δήλωσε ότι η ανατροπή του Άσαντ θα πρέπει να θεωρείται βεβαία εντός των προσεχών εβδομάδων καθώς καθημερινά μειώνεται το ποσοστό υποστήριξής του από το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.
Ταυτοχρόνως, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, σαν το μόνο εκπρόσωπο του Συριακού Λαού και πως σχεδιάζει την ενίσχυσή του, στο βαθμό που επιτρέπουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top