GuidePedia

0

Υπέκυψε τελικά στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε πολλά χρόνια ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, σε ηλικία 69 ετών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, που παρουσίαζε γραφική εικόνα, αφού οι παρουσιαστές έκλαιγαν και ήταν ντυμένοι στα μαύρα (τα ίδια και οι εικόνες από τους δρόμους), λέγοντας ότι ο ηγέτης πέθανε από την υπερβολική πίεση λόγω φυσικής και πνευματικής εργασίας… Ωστόσο, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA μεταδίδει ότι ο ηγέτης υπέστη καρδιακή προσβολή.
Είχε υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008 και οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες. Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης είχαν εντοπίσει το πρόβλημα της υγείας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ η φημολογία για τη διαδοχή του ήταν συνεχής. Θα τον διαδεχθεί ο γιος του Κιμ Γιον Αν ο οποίος, «αμούστακο παιδί» (!), έχει ανέβει σε μερικούς μήνες τη σκάλα της ιεραρχίας του σταλινικού κρατικού οικοδομήματος και είναι πλέον… στρατηγός!

Το κρατικό δίκτυο ανακοίνωσε τη διαδοχή και ζήτησε τη συστράτευση του κόσμου πίσω από τον νέο ηγέτη.
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ που απεβίωσε στο αγαπημένο… τρένο του καθεστώτος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε επαρχία της χώρας, βρισκόταν στην εξουσία από το 1994 όταν και ανέλαβε μετά τον θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνκ.
Η σημασία της εξέλιξης είναι μεγάλη, αφού ουδείς γνωρίζει αν ο γιος του αποθανόντος θα μπορέσει να διατηρήσει την εξουσία ή αν το στράτευμα θα επιχειρήσει να δείξει τα δόντια του πριν ο νέος ηγέτης «τους πάρει τον αέρα». Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος δυνητικός παράγοντας αποσταθεροποίησης στην κορεατική χερσόνησο, με αποτέλεσμα τη γενικευμένη ανησυχία… Χαρακτηριστική εξέλιξη είναι ότι έκλεισαν τα σύνορα με την Κίνα.

Οι Κινέζοι εξέφρασαν ήδη τα συλλυπητήριά τους, μίλησαν στο τηλέφωνο ο Μπάρακ Ομπάμα με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας, ενώ εντύπωση προκαλεί η επείγουσα σύγκλιση της ιαπωνικής κυβέρνησης για να εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη… Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι η κατάρρευση των χρηματιστηρίων της Ασίας μόλις δημοσιοποιήθηκε η είδηση…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top