Η ενέργεια είναι το Α και το Ω στο σημερινό κόσμο. Πάνω σ’ αυτή επενδύονται τεράστια κεφάλαια, ασύλληπτα για τον κοινό νου.
Η κάθε μια από τις πρώτες είκοσι εταιρείες σ’ αυτό τον τομέα τζιράρουν κεφάλαια που υπερκαλύπτουν το ΑΕΠ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.
Είναι προφανές ότι ο ενεργειακός τομέας έχει τις δυνατότητες να επηρεάζει όχι μόνο τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μεμονωμένων χωρών, αλλά και αυτής της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκηνής.
Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του ενεργειακού «θιάσου» μεταφέρεται για τις επόμενες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες στην Μεσόγειο. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Ονόματα χωρών που μέχρι τώρα τα ακούγαμε στο τέλος των εγχώριων δελτίων ειδήσεων, στο κομμάτι των διεθνών ειδήσεων, σύντομα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και θα καλύπτουν ακόμα και αυτές τις εγχώριες πολιτικές ειδήσεις, με τις οποίες παραδοσιακά ξεκινούν τα δελτία ειδήσεων.
Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ , Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία,Γερμανία , αλλά και Κίνα, Ιαπωνία , Κορέα θα ακούγονται ως ονόματα περισσότερο από αυτά των πολιτικών μας.
Ήδη με το «άνοιγμα» της Κύπρου στην διεθνή αγορά για τις αδειοδοτήσεις των θαλάσσιων οικοπέδων στην ΑΟΖ της , έγινε αμέσως αντιληπτό πως το ενδιαφέρον ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά όρια της Μεσογείου και αυτά της Ευρώπης ή των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποθέματα σε φυσικό αέριο της Μεσογείου φτάνει μέχρι την Άπω Ανατολή.
Τα γεωπολιτικά παιχνίδια μέσω του ενεργειακού τομέα στη Μεσόγειο δεν θα αφορούν πλέον μοναχά τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας-ΗΠΑ.
Κολοσσιαίες εταιρείες από Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα έχουν ήδη αγοράσει τις έρευνες στα οικόπεδα της Κυριακής ΑΟΖ και προετοιμάζονται να υποβάλουν ενδιαφέρον όταν ανοίξει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα.
Οι δύο πρώτες χώρες ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο της Μεσογείου για ένα και μοναδικό σκοπό: να είναι ενεργειακά ανεξάρτητες και κυρίως να απεξαρτητοποιηθούν από τη γειτονική και ανταγωνιστική Κίνα.
Η τελευταία βλέπει την εμπλοκή της καθαρά επενδυτικά αφού το να έχει χέρι στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος της.
Παράλληλα, η Κίνα έχει πολλά συμφέροντα στην ήπειρο της Αφρικής τα οποία θέλει να διπλοκλειδώσει με παρουσία στη Μεσόγειο.
Γίνεται αντιληπτό πλέον, πως τα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα παιχθούν στην περιοχή μας θα είναι κάτι περισσότερο από … συνηθισμένα! Τουλάχιστον όπως τα γνωρίζαμε έως σήμερα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου