GuidePedia

0

Ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ιλ φέρνει στην ηγεσία του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας τον μικρότερο από τους τρεις γιούς του, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της χώρας, δίχως την παραμικρή εμπειρία.

Στρατηγός ήδη από τα 26 του και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο νεαρός θεωρείται το ίδιο μυστηριώδης φυσιογνωμία με τον αποβιώσαντα πατέρα του.

Η μητέρα του, Κο Γιουνγκ Χουί, ήταν μία χορεύτρια κορεατικής καταγωγής γεννημένη στην Ιαπωνία. Απεβίωσε το 2004.

Μετά από μια παιδική ηλικία μέσα στην πολυτέλεια, ο νεαρός στα τέλη της δεκαετίας του '90 πήγε να σπουδάσει στην Ελβετία όπου έμαθε αγλλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Το καθεστώς προετοίμασε επιμελώς την άφιξη του «νεαρού καπετάνιου». Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 ένας φοιτητής στην Πιονγιάνγκ δήλωνε στην Figaro: «Στο πανεπιστήμιο κάνουμε μαθήματα με θέμα τον διάδοχο». Την εποχή εκείνη ο νεαρός δεν είχε ακόμη παρουσιαστεί επισήμως στον λαό.

Τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, καλείται να διαχειριστεί ένα καθεστώς άκρως συγκεντρωτικό, με εξαθλιωμένο πληθυσμό και υποδομές, αλλά και πυρηνικές δυνατότητες (που πάντως έχουν αμφισβητηθεί, μετά τις υπόγειες δοκιμές που καταγράφηκαν από σεισμογράφους και δορυφόρους στην περιοχή).

Το νεαρό της ηλικίας του (γεννήθηκε στα τέλη του 1983 ή τις αρχές του 1984 - πιθανώς στις 8 Ιανουαρίου) και η απειρία του θεωρούνται μεγάλα μειονεκτήματα, αφού θα πρέπει να συνεργαστεί με την παλιά φρουρά και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μαριονέτα των πιο παλιών και έμπειρων στελεχών του καθεστώτος.

Θεωρείται πάντως πιθανό ότι θα έχει έναν «μέντορα» ο οποίος θα τον καθοδηγεί μέχρι την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Οι πληροφορίες θέλουν αυτό το ρόλο να παίζει ο θείος του, Τσανγκ Σονγκ Ταέκ.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top