GuidePedia

0

Σωστά αντανακλαστικά φαίνεται να δείχνει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, επ’ ευκαιρία των επικείμενων «πανηγυριών» των Τούρκων για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως ο Eλληνισμός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί τα τετελεσμένα και αγωνίζεται για την ανατροπή τους στo πλαίσιo βέβαια της δημιουργίας μίας ομοσπονδίας. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, πριν από 28 χρόνια, ήταν και παραμένει κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ρητά καταδικάσει την νομικά άκυρη αυτή ενέργεια και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση, «μέχρι σήμερα, η Τουρκία, δυστυχώς, εξακολουθεί να περιφρονεί τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και να προκαλεί με νέες αποσχιστικές και παράνομες ενέργειες, όπως η πρόσφατη λεγόμενη ‘συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας’ με το ψευδοκράτος.
Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Κοινός μας στόχος παραμένει η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ.»
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πως κινείται μέσα στο πλαίσιο της συνήθους «μεγαθυμίας» που χαρακτηρίζει τις εκάστοτε ηγεσίες απέναντι σε… κουμπάρους και καρντάσια. Αντιθέτως, η ανακοίνωση είναι σκληρή και κινείται μέσα σε ξεκάθαρα εθνικά πλαίσια, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό, αφού με τον τρόπο αυτό τονίζεται η συνέχεια του κράτους και η αποφασιστικότητα της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης, αν όχι να καταφέρει θαύματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τουλάχιστον όμως να υπερασπιστεί τα κεκτημένα. Εχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε, ότι και ο καινούργιος… υπουργός Σταύρος στο υπουργείο θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο ζήλο τη δουλειά του όπως και ο τόσο φιλότιμος και αποτελεσματικός σε κάποια επίπεδα προκάτοχός του, τον οποίο ήδη πολλοί αναπολούν…
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αύριο, 15 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα συναντηθεί με τον πρέσβη της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top