GuidePedia

0

του Βασίλη Κικίλια

Ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα που έχουν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη είναι το δικαίωμα της κυριαρχίας που ασκούν στην επικράτειά τους. O όρος επικράτεια δεν περιλαμβάνει μόνο το έδαφος ενός κράτους αλλά τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο που το περιβάλλει στην περίπτωση του παράκτιου κράτους. Αναφορικά με τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που διέπουν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών.


Και τον διέπουν κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην αμφισβητείται το δικαίωμα αυτό αλλά και να διασφαλίζεται η διεθνής αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα.
Ο «πατέρας» του πολιτικού ρεαλισμού της κυρίαρχης σχολής σκέψης στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές σπουδές, Θουκυδίδης, έχει τονίσει μεταξύ άλλων πως «Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα». Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που περιβάλλεται από θάλασσα το στρατηγικό πλεονέκτημα, ακόμη παραμένει «στα χαρτιά».

Η συγκυρία είναι μοναδική: Η Κύπρος συμφώνησε ήδη με το Ισραήλ, πέτυχε τη “διεθνή κάλυψη από τις μεγάλες δυνάμεις”, ενώ το Ισραήλ έχει σχεδόν αναγνωρίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει την Ζώνη.

Προφανώς και η Τουρκία δεν έμεινε αμέτοχη. Κατά παράβαση κάθε κανόνα Δικαίου αλλά και “καλής με εθιμοτυπικούς όρους” συμπεριφοράς μεταξύ γειτονικών χωρών, ανακοινώνει πως σκοπεύει να προχωρήσει σε "οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας" με το ψευδοκράτος εάν η Λευκωσία προχωρήσει τις γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει συνεννόηση με την Αίγυπτο για κοινές έρευνες στη Μεσόγειο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.


Είναι φανερό πως η εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτο και των ενεργειακών κοιτασμάτων έχει δύο παράλληλα οφέλη:

Με οικονομικούς όρους αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας, τη παραγωγή του εθνικού πλούτου.

Με πολιτικούς όρους ισχυροποιεί τη θέση και το ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή.
Η Κυπρος έχει μια μοναδική ευκαιρία με μία μόνο κίνηση: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και θα παράγει πλούτο για τη χώρα. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες η Κύπρος παραδίδει μαθήματα γεωπολιτικής και η Ελλάδα οφείλει να παραδειγματιστεί από αυτό. Ελλάδα και Κύπρος κατοικούν σε ένα ιδιαίτερα προικισμένο οικόπεδο και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.
Ένα  τμήμα του οικοπέδου είναι το περίφημο "οικόπεδο 12" που φαίνεται χρυσορυχείο για τη περιοχή. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για πολλαπλάσια αποθέματα φυσικού αερίου από τα προβλεπόμενα.

H αποκάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναζωπυρώνει την ένταση στο εύφλεκτο τρίγωνο Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας, αναδεικνύοντας νέους ενεργειακούς παίκτες και οριοθετώντας νέες συμμαχίες, με το Ισραήλ να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της νέας ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.


Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε αυτή τη περίπτωση; Να δράσει δυναμικά για να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία στα εξωτερικό της σύνορα, μεταφέροντας τα πολλαπλά οφέλη από αυτή τη κίνηση στο εσωτερικό, ώστε να τα καρπωθεί η ίδια η κοινωνία.Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η τόνωση του εθνικού φρονήματος τόσο με ψυχολογικούς όσο και με υλικούς όρους.

Μια βδομάδα πριν, βρέθηκα στο Καστελόριζο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες ανταποκριθήκαμε στην έκκληση της δασκάλας του νησιού για συνδρομή στη παροχή των απαραίτητων υποδομών. Δεν είναι πράξη ευθύνης. Είναι πράξη χρέους. Όπως χρέος έχουμε να χαράξουμε την ΑΟΖ και να ξεκινήσουμε από αυτό το νησί την επανεκκίνηση της χώρας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top