Ανησυχία για την κυπριακή ατζέντα μετά από συνάντηση Ερντογάν – Μπαρόζο
Τουρκικοί κύκλοι στην ΕΕ, διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι η κυπριακή προεδρία προτίθεται δήθεν να προωθήσει την εθνική της ατζέντα σε βάρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Βρυξέλλες: Παιχνίδι αποδόμησης της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων ότι η Λευκωσία προτίθεται δήθεν να προωθήσει την εθνική της ατζέντα σε βάρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εκτυλίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Πάυλος Ξανθούλης, οι κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά της κυπριακής Προεδρίας, με αφετηρία την Άγκυρα, απέδωσαν κάποιους καρπούς, με αποτέλεσμα κύκλοι στα ανώτατα δώματα της Κομισιόν να εκφράζουν ανησυχία για τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ανησυχία αυτή έχει ενισχυθεί μετά από «ενημέρωση» στην οποία προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, στις Κάννες.
Άριστα ενημερωμένη πηγή που επικαλείται ο «Φ» ανέφερε ότι κύκλοι στις Βρυξέλλες αναμένουν διαβεβαιώσεις ότι η Λευκωσία θα λειτουργήσει «ως προεδρία της ΕΕ, δηλαδή ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν να λειτουργούν όλα τα κράτη-μέλη στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας τους» στο τιμόνι της Κοινότητας.
Η τουρκική προπαγάνδα αλλά κυρίως η ευκολία με την οποία κύκλοι της ΕΕ υιοθετούν το παιγνίδι αποδόμησης που εργολαβικά στήνεται κατά της κυπριακής προεδρίας, πρέπει να προβληματίσουν τη Λευκωσία.
Αφενός, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει όχι μόνο διά δημοσίων δηλώσεων αλλά και διά της πολιτικής της συμπεριφοράς, ότι δεν πρόκειται να εισαγάγει θέματα που άπτονται της εθνικής της ατζέντας στην διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2012.
Αφετέρου, οφείλει να διορθώσει το δίαυλο επικοινωνίας με την Κομισιόν, ο οποίος πάσχει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Άλλωστε, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, (κατά κύριο λόγο) εμφανίζονται ιδιαίτερα επιρρεπείς στις τουρκικές «μπανανόφλουδες», γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιουργεί την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται ωστόσο και για την πλασματική εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες για πρόοδο στο Κυπριακό με επίκεντρο την προοπτική εξεύρεσης λύσης πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», η εικόνα αυτή εντυπώθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν ως αποτέλεσμα «ενημέρωσης» της οποίας έτυχε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Κάννες, στο πλαίσιο της Συνόδου των G20.
Μερικά 24ωρα αργότερα, την περασμένη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ο επίτροπος Στέφαν Φούλε συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αρχιδιαπραγματευτή της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς και εξέδωσε γραπτή δήλωση, στήνοντας παράσταση λύσης. Στη γραπτή του δήλωση ο Τσέχος επίτροπος αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος αξιωματούχος «χαιρετίζουν την ενθαρρυντική πρόοδο στην οποία είχε αναφερθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 30 και 31 Οκτωβρίου», με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου.
Η δήλωση Φούλε χαρακτηρίζεται από δύο σημεία. Πρώτον από την πρόταξη της «ενθαρρυντικής προόδου» για επίλυση του Κυπριακού, ενισχύοντας τις πλασματικές εντυπώσεις και δεύτερον από τον κοινό χαιρετισμό της εν λόγω «ενθαρρυντικής προόδου» με τον Τούρκο αξιωματούχο, λανσάροντας μια κοινή γραμμή πλεύσης Βρυξελλών και Άγκυρας για οριστική διευθέτηση του προβλήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εάν και εφόσον τεθεί θέμα ευθυνών σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.
Ο κοινός αυτός χαιρετισμός Φούλε-Μπαγίς για την «ενθαρρυντική πρόοδο», που δήθεν έχει επιτελεσθεί στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα πιστοποιητικό «καλής διαγωγής» και αποενοχοποίησης της Άγκυρας.
Όπως ακριβώς και η πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν, η οποία ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στοχεύοντας σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».
Η αναφορά αυτή, την οποία προσυπέγραψε η Κύπρια επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου και με την οποία διαφώνησε για προφανέστατους λόγους το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ενισχύει την αποενοχοποίηση της Τουρκίας αφού για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η στήριξη της Άγκυρας στην επίλυση του Κυπριακού διά επίκλησης της έκθεσης αξιολόγησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 2011, αναφορικά με το καθεστώς των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Το «νέο χτύπημα» της Κομισιόν με τον κοινό χαιρετισμό Φούλε-Μπαγίς της «ενθαρρυντικής προόδου» για λύση του Κυπριακού αδειάζει εκ των πραγμάτων τη Λευκωσία. Όπως επίσης και οι προκλητικά ίσες αποστάσεις που τηρεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος γύρω από το ζήτημα των τουρκικών απειλών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».
Στη γραπτή δήλωση Φούλε αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο επίτροπος έθεσε στον υπουργό Μπαγίς τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και Κύπρου».
Έρογλου-Μπαρόζο στις 22 Νοεμβρίου
Πηγή της Κομισιόν επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ο «Φ» και σύμφωνα με τις οποίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, «κτυπά» την πόρτα της Κομισιόν και αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Μπαρόζο, το τρίτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι με βάση τον προκαταρκτικό σχεδιασμό η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΕΕ, στις 22 Νοεμβρίου.
Όπως είχε αποκαλύψει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, ο κ. Έρογλου αναμένεται να επιδιώξει τη στήριξη της Κομισιόν για διεθνή διάσκεψη με στόχο την επίλυση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει «εποικοδομητική στάση» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα εγείρει επίσης και ζήτημα επένδυσης μιας ενδεχόμενης λύσης με τον «προστατευτικό μανδύα» του πρωτογενούς δικαίου.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου