GuidePedia

0

Πριν καλά-καλά σταματήσουν οι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές, οι δυο κυρίαρχες παρατάξεις, η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, ξεκίνησαν το γνωστό παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών.
Όπως έγινε γνωστό, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του προέδρου Αμπάς για τη διενέργεια εκλογών με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για «κόλπο» το οποίο σκοπό έχει την αποφυγή υπογραφής συμφωνίας συμφιλίωσης! Η ισλαμική οργάνωση υποστηρίζει, ότι η διενέργεια εκλογών είναι ένα μόνο από τα πέντε βήματα τα οποία προέβλεπε το σχέδιο συμφιλίωσης που βρίσκεται – ενδεχομένως «βρισκόταν» πλέον… – στο τραπέζι.

Η εξήγηση της στάσης της Χαμάς είναι ότι μετά την «αντίσταση» του Αμπάς στις ΗΠΑ και το Ισραήλ και την κατάθεση στον ΟΗΕ αιτήματος αναγνώρισης παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές να είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Αυτό θα σημάνει την απώλεια του ελέγχου της Γάζας!
Με αυτή τη λογική βέβαια οι Παλαιστίνιοι ουδέποτε θα δουν «άσπρη μέρα» και φυσικά στην κάθε ευκαιρία οι εξτρεμιστές της Χαμάς θα κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία το Ισραήλ, ή ακόμα και θα προσπαθούν να προκαλέσουν στρατιωτική ενέργεια με σκοπό να δικαιολογούν με τον τρόπο αυτό την παραμονή τους στην εξουσία. Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι εδώ και αρκετό καιρό ιδιαιτέρως ενοχλημένοι με τις ισλαμικές πρακτικές και την καταπίεση της Χαμάς, με αποτέλεσμα η νομιμοποίησή της να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα…
Για να είμαστε όμως και δίκαιοι, είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και ο Μαχμούτ Αμπάς!

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top