Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά και καλό θα είναι κάποιος να τα θυμίσει στους κ.Παπανδρέου και Βενιζέλο,πριν ταξιδέψουν για να συναντήσουν τους Ευρωπαίους δανειστές κι όχι μόνο!
Γερμανοί και Γάλλοι ,μαζί με τους Αμερικανούς μας έχουν κυριολεκτικά …ρουφήξει το αίμα με τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων που μας έχουν πάρει σε εξοπλισμούς! Εμείς πληρώνοντας με δάνεια κρατήσαμε ανοιχτές τις βιομηχανικές τους μονάδες στην άμυνα παραλαμβάνοντας από τις πολυδιαφημισμένες γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες, υποβρύχια που έγερναν μέχρι πρόσφατα και άρματα μάχης που …ράγιζαν! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση. Εξάλλου και οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά τι μας έχουν πάρει!
Τα στοιχεία
Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στους πολυδάπανους εξοπλισμούς την εποχή των μεγάλων δανείων. Μόνο οι τρεις τους κατέλαβαν μερίδιο 74% στα όπλα που αγοράσαμε την περίοδο 1998 - 2008. Περίοδο, που η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 4η θέση των εισαγωγέων όπλων στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.
Το ποσοστό της συμμετοχής των Αμερικανών στη χρυσοφόρα πίτα βαίνει μειούμενο μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.
Αντιστοιχεί στο 41,3% των πωλήσεων στη δεκαετία, στα 4,8 δισ. δολάρια από τα 11,6 δισ. δολάρια (σε σταθερές τιμές '90) της 10ετίας.
Ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το υποκατασκευαστικό έργο, που αναλαμβάνουν ελληνικές εταιρείες και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Οι χρονιές, που τα ποσοστά των ΗΠΑ είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο είναι μετά την κρίση στα Ιμια. Το 1998 έφτασαν το 58%, όταν ο χορός των εξοπλισμών επί Ακη Τσοχατζόπουλου είχε ανοίξει για τα καλά. Αλλά και το 2003 και το 2004, οπότε κατέλαβαν το 68% και το 52% αντίστοιχα. Ηταν η εποχή που οι εξοπλισμοί συνδέθηκαν με την ασφάλεια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Γερμανικά είναι στο 20,3% τα όπλα της χώρας. Το 1998 το ποσοστό τους έφτασε στο 30%, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν το 2006 και το 2008 (68% και 59% αντίστοιχα)! Οι μεγάλες αγορές από το Βερολίνο; Τα άρματα «Λέοπαρντ», ο εκσυγχρονισμός των Φάντομ και τα υποβρύχια «τύπου 214», τα οποία -γέρνουν δεν γέρνουν- προκάλεσαν μεγάλες φουρτούνες στη στεριά και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Οι Γάλλοι κατέχουν το 12% στη δεκαετία και αφορά κυρίως σε αγορές μαχητικών.
Τα περισσότερα χρήματα, πάντως, αφορούν στην αγορά αεροσκαφών. Αντιστοιχούν συνολικά στο 38% και καταλήγουν κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες. Ακολουθεί το ναυτικό με 17% για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Το 15% των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφορά την αγορά πυραύλων, το 14% αρμάτων, το 8% σε αντιαεροπορικά και ένα 5% σε συστήματα αισθητήρων.
Κι όλα αυτά βέβαια αγοράστηκαν με δάνεια, που μια τρόικα ξέρει πότε, πώς και εάν θα αποπληρωθούν.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου