GuidePedia

0


Μπεγλίτης: Παρακολουθούμε στενά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.

Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι είναι στενά συνδεδεμένοι με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα πιο θερμά συγχαρητήρια για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο λαό της Κύπρου, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα μέλη της Κυβέρνησης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στους πολίτες.

«Η σημερινή επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας – κράτος μέλος της ΕΕ, κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, την ισχυρή δύναμη των εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και από τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτή την επέτειο, γιατί, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ανεξάρτητος και κυρίαρχος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε, επίσης, ότι η παρουσία του εδώ επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο Κυβερνήσεων, πολύ περισσότερο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε εσωτερικές – οικονομικές και κοινωνικές - είτε εξωτερικές, λόγω των πολλαπλών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.
Θα ήθελα για ακόμη μια φορά, ως Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, να καταδικάσω τις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται. Πρακτικές οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Οπως είναι επίσης αναγκαίο να εργαστούμε και στο μέλλον στενά, να δημιουργούμε καθημερινά ένα στέρεο μέτωπο, ένα στέρεο ανάχωμα απόκρουσης των επιθετικών κινήσεων ή ενδεχομένως πρωτοβουλιών στο μέλλον από την πλευρά της Τουρκίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι’ αυτό είπα ότι χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και η ανάλογη αποφασιστικότητα. Είμαι εδώ για να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, είπε ο κ. Μπεγλίτης, στέλλει ένα θερμό χαιρετισμό στον κυπριακό λαό.

«Στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, σε όλους. Γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν Αθήνα και Λευκωσία έχουν πιο στενή επαφή και πιο έντονο συντονισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις και έχουν θερμανθεί τα πράγματα, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πάντα στενή και έντονη.

«Ασφαλώς και τις τελευταίες μέρες, σε συνεχή επαφή, αξιολογούμε όλα τα στοιχεία, όλες τις πληροφορίες. έχουμε γνώση της κατάστασης και έχουν γνώσιν οι φύλακες», κατέληξε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top