Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή του πληθυσμού στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), μια διαδικασία η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις οι οποίες απειλούν εκ νέου την επίπλαστη σταθερότητα που επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία της Οχρίδας, η οποία τερμάτισε τη σύγκρουση ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς του 2001…
Τις τελευταίες ημέρες πριν αρχίσει η διαδικασία, σημειώθηκαν δύο παραιτήσεις από την Κρατική Επιτροπή Απογραφής (ΚΕΑ), με ειδική σημασία, οι οποίες και αποκάλυψαν την έκταση της καχυποψίας ανάμεσα στα συστατικά μέρη του κατασκευασμένου «μακεδονικού» κρατικού μορφώματος, το οποίο στην προσπάθεια να κατασκευάσει – όπως ήταν απαραίτητο – μια εθνική ταυτότητα που θα λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία για να μη διαλυθεί στα εξόν συνετέθη το νεότευκτο κράτος.
Η πρώτη παραίτηση ήρε από σλαβομακεδονικής πλευράς και ήταν η επικεφαλής της ΚΕΑ, Βέσνα Γιάνεφσκα, η οποία και εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των αλβανικής και τουρκικής καταγωγής μέλη της Επιτροπής, ότι εργάζονται με σκοπό τη νόθευση του αποτελέσματος, ο καθένας για τους σκοπούς της μειονότητας από την οποία προέρχεται.
Ακολούθησε ο αλβανικής καταγωγής αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, σε μια πράξη διαμαρτυρίας η οποία δήλωνε ότι οι ανησυχίες ου είχε προσφάτως διατυπώσει ότι δεν θα επιτραπεί σε όλους τους Αλβανούς να απογραφούν επαληθεύεται.
Το κλίμα που επικρατεί στα Σκόπια και όλη την επικράτεια της χώρας είναι βεβαρυμμένο και αντί η διαδικασία να αποτελέσει μια επιβεβαίωση ότι το δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να αγκαλιάσει Σλαβομακεδόνες, Αλβανούς και Τούρκους σε μια κοινή στέγη, λειτούργησε με τον εντελώς αντίθετο τρόπο, φέρνοντας στην επιφάνεια τις διενέξεις που σοβούσαν επί μια δεκαετία.
Ο λόγος της διένεξης των δύο κύριων συστατικών μερών της ΠΓΔΜ είναι ότι η απογραφή είναι σημαντική, καθότι όσο μεγαλύτερη αποδειχθεί η αλβανική μειονότητα, τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα αποκτήσει το επιχείρημα των Αλβανών οι οποίοι διεκδικούν την αναγνώρισή τους ως συνιδρυτικής εθνότητας του κράτους και όχι ως μια απλή μειονότητα η οποία σταδιακά θα απορροφηθεί στο πλαίσιο της κατασκευασμένης «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας. Τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής που είχε γίνει το 2002 είχαν καταγράψει 25,17% το ποσοστό των Αλβανών, οι Τούρκοι 3,85%, οι Ρομά αποτελούν το 2,66% του πληθυσμού, οι Σέρβοι το 1,8%. Η σλαβομακεδονική πλειοψηφία αποτελεί το 64,18% του πληθυσμού.
Το αδιέξοδο είναι πράγματι μεγάλο, με αποτέλεσμα να παρέμβουν μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες επιβλέπουν – εποπτεύουν την όλη διαδικασία και να συστήσουν αναβολή της διαδικασίας για λόγους τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς, αφού γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση κλιμακώνεται συνεχώς και τραυματίζει τις ήδη προβληματικές σχέσεις ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς.
Υπό την ανωτέρω έννοια, τα συμφέροντα της αλβανικής μειονότητας και αυτά της Ελλάδας στην προκειμένη περίπτωση, είναι ταυτόσημα. Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ότι δικαίωμα απογραφής έχουν πρόσωπα αλβανικής καταγωγής τα οποία απουσιάζουν από τη χώρα μέχρι το πολύ επί ένα έτος. Στο σημείο αυτό έχει στηθεί ένα «γαϊτανάκι» με τους Αλβανούς να προσπαθούν να απογράψουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες, αφού η αποχώρηση Αλβανών από τη χώρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των αδιεξόδων φαίνεται να έχει πάρει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις επιδημίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος της τουρκικής μειονότητας η οποία επίσης διατυπώνει πολλά παράπονα, ενώ αναλυτές πιστεύουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην ΠΓΔΜ τις προηγούμενες ημέρες σχετιζόταν και με τη διαδικασία της απογραφής. Η Άγκυρα ακολουθεί πολιτική ενεργού ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των βαλκανικών κρατών και λαών με αιχμή τους τουρκικής καταγωγής πληθυσμούς.
Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα οι Τούρκοι της Βουλγαρίας κάλεσαν ανοικτά τον Ερντογάν να τους βοηθήσει, μια φρασεολογία που χωρίς να το θέλουμε μας έφερε σο μυαλό την «πρόσκληση» για βοήθεια που έλαβαν οι Τούρκοι από τους Τουρκοκύπριους το 1974, για να ακολουθήσουν τα τραγικά γεγονότα της εισβολής…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου