Το φάντασμα της βίας στο Κοσσυφοπέδιο ξύπνησε και πάλι για να θυμίσει στην Ευρώπη ότι οι «παγωμένες» δίχως βιώσιμη και ειρηνική λύση συγκρούσεις θα επανέρχονται κατά βούληση, για να υπονομεύσουν την επίπλαστη σταθερότητα της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων.
ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και με πραγματικά πυρά εναντίον των λιγοστών νεαρών σέρβων διαδηλωτών στα σύνορα βορείως της Μιτροβίτσας όπου κατοικεί η σερβική μειονότητα.
Η κρίση των «μεθοριακών διαβάσεων» στο βόρειο Κόσοβο προκλήθηκε αρχικά από τους κοσοβάρους εθνικιστές της Πρίστινας που πίεσαν την όλο και πιο αδύναμη σερβική πλευρά να αποδεχθεί την αλβανική κυριαρχία και στο τελευταίο εναπομείναν έδαφος με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, βορείως της Μιτρόβιτσας.
Αρρωγός στην Πρίστινα βρέθηκε η ΝΑΤΟϊκή δύναμη που δεν δίστασε μέχρι και να κάνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των λίγων νεαρών σέρβων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από σφαίρες τρία άτομα. Η άμεση ένοπλη ανάμειξη των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων προκάλεσε τη Μόσχα που έσπευσε να ζητήσει μέσω του πρεσβευτή της στο ΝΑΤΟ, Ντιμίτρι Ρογκόζιν, να διεξαχθεί αντικειμενική έρευνα και τόνισε ότι «οι συνάδελφοί μου στο ΝΑΤΟ δεν αντιλαμβάνονται ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της συμμετοχής τους στη διένεξη». Αργότερα, σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ρογκόζιν ανέβασε ακόμη πιο πολύ την κριτική του και είπε ότι «το ΝΑΤΟ προκαλεί νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια».
Μπορεί η δήλωση Ρογκόζιν να είναι υπερβολική, όμως έχει πολιτική βαρύτητα, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σε προκλητικό βαθμό η μονομέρεια της Δύσης υπέρ των Κοσοβάρων, παρά τις προσπάθειες της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι να βρεθεί μια ειρηνική λύση μέσω διαλόγου με την Πρίστινα και την πλήρη συμμόρφωση των Σέρβων με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για παράδοση στη Χάγη όλων των εγκληματιών πολέμου, των Ράτκο Μλάντιτς και Ζόραν Χάτζιτς συμπεριλαμβανομένων. Τελικά, οι Σέρβοι τούς παρέδωσαν όλους στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά την ίδια ώρα είδαν τη Δύση να στηρίζει την κοσοβαρική αδιαλλαξία, είδαν να κλείνουν τα νότια σύνορά τους προς τα δυτικά Βαλκάνια με το εμπάργκο που επέβαλαν οι Κοσοβάροι στα σερβικά προϊόντα και τους αλβανούς κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου να χαίρουν προκλητικής ατιμωρησίας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να στείλει στο σερβικό βόρειο Κόσοβο αλβανούς δικαστές για να επιβάλουν δικαιοσύνη!
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί μπλοκάρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σερβικό αίτημα για διεξαγωγή αντικειμενικής ανεξάρτητης έρευνας για το εμπόριο οργάνων που, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και σχετική έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεξήγαγαν στελέχη του UCK και η κοσοβάρικη μαφία με την εμπλοκή του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνητικού κόμματος του Κοσόβου.
Στα μεθοριακά φυλάκια του Βορρά, δεν παίζεται μόνο ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αλλά και ένα υπόγειο παιχνίδι που αφορά λαθρεμπόριο καυσίμων και αγαθών, αξίας πολλών εκατομυρίων ευρώ. Σε αυτό το παιχνίδι, που γίνεται με ελληνικής προέλευσης πετρέλαια, σερβικά αγαθά που ταξιδεύουν με εικονικά τιμολόγια και εικονικούς προορισμούς και δίνουν στους κατόχους τους τεράστιες φορο-απαλλαγές ή επιστροφές ΦΠΑ, συχνά η πολιτική καλύπτει το οργανωμένο έγκλημα ή και το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί πολιτικό μανδύα για να πετύχει το στόχο του που είναι μόνο το κέρδος. Μέσα σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό που αφορά τα συνοριακά φυλάκια στο Κοσσυφοπέδιο, έρχονται και οι εκλογές στη Σερβία για να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
*Τα κόμματα στο Βελιγράδι λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συναινετικές αποφάσεις και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί. Το Κόσοβο, από πρόβλημα παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας μετατρέπεται σε εσωτερικό πρόβλημα που καθορίζει την πολιτική ατζέντα στο Βελιγράδι.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου