GuidePedia

0

Την υποψία ότι οι τιμές του πετρελαίου στο προσεχές μέλλον θα αποτελέσουν δυσάρεστη έκπληξη διατυπώνουν αναλυτές μετά την αποκάλυψη των στοιχείων για τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Πρωταθλητές» σε αυτές τις επενδύσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με το συνολικό τους ύψος να ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 739,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το κουβεϊτιανό ίδρυμα οικονομικών αναλύσεων «Markaz».
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες, το ίδρυμα επισημαίνει ότι η αύξηση από τον Αύγουστο του 2011 είναι μόλις κατά 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αύξηση μετά το τέλος του δευτέρου τετραμήνου του 2011 είναι μόλις 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η διαμόρφωση της διεθνούς τιμής είναι συνάρτηση της προσφοράς και της ζήτησης. Κατά συνέπεια, οι μαζικές επενδύσεις από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία που θα αυξήσει τη δυνατότητα προσφοράς μεγαλυτέρων ποσοτήτων στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό και με τις κινήσεις του Ιράκ που αναζητά 30 δισεκατομμύρια για τη διενέργεια επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα που θα αυξήσουν την ικανότητα μετατροπής του αργού πετρελαίου σε καύσιμο στα 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, υπόσχονται κατά κάποιον τρόπο ώστε η αύξηση της προσφοράς να συγκρατήσει τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, το οποίο είναι προϋπόθεση ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top