GuidePedia

0
bagis large 480x0 300x200 Μπαγίς : Οι ε/κ θα πέσουν στις τρύπες που ανοίγουν στη Μεσόγειο

 Το ψευδοκράτος «είναι ανεξάρτητο» και ως εκ τούτου δικαιούται να παραχωρεί  ”άδεια” για έρευνες φυσικών πηγών στην εταιρεία «Τουρκικά Πετρέλαια»,  ισχυρίστηκε ο Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Τουρκίας και επικεφαλής  των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος  πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι θα ήταν  λάθος να λεχθεί ότι το βόρειο τμήμα της νήσου ανήκει στον «Α» και το νότιο στον  «Β».
Ο κ. Μπαγίς είπε ότι «ενόσω δεν έχει γίνει διαμοιρασμός ο καθένας έχει δικαίωμα έρευνας σε οποιοδήποτε σημείο της νήσου», ενώ επέκρινε την ε/κ πλευρά επειδή προχώρησε σε γεωτρήσεις για την ανεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι «εάν οι Ε/κ επιμένουν, γνωρίζουν πολύ καλά την στάση που θα ακολουθήσει και τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία».
Επανέλαβε την θέση ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό που να βασίζεται «στην πολιτική ισότητα», δηλώνοντας παράλληλα και τη στήριξή του προς τους Τ/κ και το ψευδοκράτος.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς, όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, «ευχήθηκε όπως η ε/κ πλευρά δώσει βάση στις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και τερματίσει τις γεωτρήσεις διαφορετικά και η Τουρκία θα ανταποδώσει».
Διεμήνυσε επίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι «ανοίγοντας τρύπες στο βυθό της Μεσογείου δεν θα λυθεί το Κυπριακό αλλά θα πέσουν οι ίδιοι οι Ε/κ στις τρύπες που άνοιξαν».
Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε ερώτηση σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις απάντησε πως δεν γνωρίζει και δεν είναι ναυτικός.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η τουρκική πλευρά είναι η πλευρά που σε αυτή την υπόθεση έχει το δίκαιο με το μέρος της, αλλά είναι και η ισχυρή.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς, ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ποια πλευρά είναι που παρεμβάλλει εμπόδια στη λύση του Κυπριακού, η οποία και τελικά θα πληρώσει το τίμημα.
Στη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με τον Τούρκο Υπουργό, ο δεύτερος είπε πως τον στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν βρίσκουν απήχηση οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Τ/κ ηγέτης για την λύση του Κυπριακού.
Δήλωσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος είναι ενωμένα σαν μια γροθιά.
Στην συνάντηση που είχε με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο Εγκεμέν Μπαγίς είπε ότι εδώ και εννέα χρόνια η Τουρκία έχει θέσει στο περιθώριο τη φιλοσοφία ότι «η μη λύση του Κυπριακού είναι λύση» και ισχυρίστηκε ότι η λύση έπαυσε πλέον να είναι πρόβλημα της Τουρκίας αλλά είναι πρόβλημα των Ε/κ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς επισκέφθηκε και τη λεγόμενη πανεπιστημιακή κλινική στην οποία νοσηλεύεται εδώ και βδομάδες ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του.
Δήλωσε ότι μεταφέρει και τις ευχές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για ταχεία ανάρρωση του Ραούφ Ντενκτάς.
Η τ/κ εφημερίδα «Χακιν Σεσί» αναφέρεται στα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν από τη λεγόμενη αστυνομία κατά την παραμονή και διακίνηση του Τούρκου Υπουργού.
Εξάλλου, ο Τ/κ ηγέτης συναντήθηκε με τον λεγόμενο υπεξ για εκτίμηση της κατάστασης μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για τη λεγόμενη υφαλοκρηπίδα. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο σύμβουλος, του Ντερβίς Ερογλου, Κουντρέτ Οζερζάι.
Η τ/κ εφημερίδα «Χαμπερνάτ» αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στα κατεχόμενα, οι Αρχηγοί Στρατού και Ναυτικού της Τουρκίας για να ενημερωθούν για τις έρευνες του Πίρι Ρέις.
Οπως γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, οι δύο στρατιωτικοί θα επισκεφθούν το νησί τις προσεχείς μέρες. Πρόκειται για τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγό, Χαϋρί Κιβρίκογλου και τον Αρχηγό του Ναυτικού, Ναύαρχο, Μουράτ Μπιλγκέλ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top