GuidePedia

0

Νέο μήνυμα στη χώρα μας για τη δημοσιονομική της εξυγίανση έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την κα Μέρκελ κι αφού ήδη ο Βαγγ. Βενιζέλος είχε ανακοινώσει νέα μέτρα και είχε αποστείλει επιστολή στην «τρόϊκα» με την οποία δεσμεύεται γραπτώς για την εφαρμογή τους άμεσα. Η ευγενική υποδοχή της οποίας έτυχε ο κ. Παπανδρέου από το Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων, δεν φαίνεται πως θα έχει άμεσες θετικές συνέπειες για τη χώρα καθώς περιμένουν ρυθμίσεις στον τρόπο εγκατάστασης των νέων εταιριών ενώ τους απασχοελί επίσης εξαιρετικά η υψηλή σημερινή φορολογία.
Από το βήμα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) στο Βερολίνο νωρίτερα η κ. Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το πρωί, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πως η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ζήτησε τη στήριξη των ευρωπαίων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, λέγοντας πως «δεν τον ενδιαφερει το πολιτικό κόστος».
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Πρόσθεσε μάλιστα, πως οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση έχοντας υπόψιν του την Ελλάδα.
Την επιστροφή της τρόικας ανακοίνωσε ο Γιούνκερ
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Μιλώντας στην Ευρωβουλή, ανέφερε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες, στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά». Πρόσθεσε όμως πως τώρα έχει επιτευχθεί μια σύγκλιση θέσεων πάνω σε αυτό το θέμα.
Συμπλήρωσε ωστόσο, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται διοικητική αρωγή από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συλλογή φόρων».
Τα σενάρια περί αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διέψευσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, προκειμένου να καθυσηχάσει τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη γερμανική Βουλή που καλούνται τις επόμενες ημέρες να υπερψηφίσουν τις συμφωνίες της 21ης Ιουλίου.
Αντίθετα σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί πιθανή μόχλευση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF). «Αποφασίσαμε ήδη από την άνοιξη ότι το EFSF θα πρέπει να μπορεί να δρα με μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτήν την ευελιξία του δίνουμε τώρα», δήλωσε η Φέκτερ σε δημοσιογράφους. «Πιθανώς να συζητήσουμε εντατικά την ερχόμενη Δευτέρα εάν αυτό που έχουμε ήδη στο τραπέζι επαρκεί, ή αν πρέπει να συμπληρωθεί», πρόσθεσε.
Η μόχλευση εξετάζεται ως εναλλακτικός τρόπος για να αυξηθεί η δύναμη πυρός του EFSF, ιδιαιτέρως μετά την άρνηση προς το παρόν, της Γερμανίας να αυξηθούν τα κεφάλαιά του.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top